«Κ. Στεφανή όπως σταματήσατε την δημιουργία δομής στην γενέτειρα σας Αγιασο.. κάντε το και για την Άντισσα»
Επιστολή του συνδέσμου «ΠΙΤΤΑΚΟΣ Ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ» στον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Αλκιβιάδη Στεφανή
Θέμα: Φημολογίες περί της δημιουργίας κλειστού κέντρου φιλοξενίας μεταναστών στη “ΣΚΑΜΝΙΟΥΔΑ” ΑΝΤΙΣΣΗΣ ΛΕΣΒΟΥ.
<< ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥ………………………………………………………………………………..… Προς
& ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ……………………………………………………………….. τον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας
ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ ( Σ.Π.Π.Α.ΛΕΣΒ.) ………………………………………………………………………….Ειδικό Συντονιστή για το Προσφυγικό
«ΠΙΤΤΑΚΟΣ Ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ» ……………………………………………………………………………………κ. Αλκιβιάδη Στεφανή
Αγησιλάου 9 - ΑΘΗΝΑ 163 46 ………………………………………………………………………………..Μεσογείων 227- 231
Τηλ. – Φαξ 210 9737053, 6977503461……………………………………………………………………………….. 15561 ΧΟΛΑΡΓΟΣ
Αθήνα , 8 Ιανουαρίου 2020 ..........................................................................................................………. Κοιν. Ως Πίνακας Παραληπτών
Θέμα : Φημολογίες περί της δημιουργίας κλειστού κέντρου φιλοξενίας μεταναστών στη “ΣΚΑΜΝΙΟΥΔΑ” ΑΝΤΙΣΣΗΣ ΛΕΣΒΟΥ.
Αξιότιμε κ. Υπουργέ
Κατά πρώτο σας εύχομαι ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ. Επίσης καλή επιτυχία στο νευραλγικής σημασίας έργο σας και ειδικότερα σε ότι αφορά το προσφυγικό.
Το δεδομένο ότι μας συνδέει κοινή καταγωγή, ως γόνοι της μεγαλονήσου του Αιγαιακού Αρχιπελάγους, Λέσβου, μου δίνει τα θάρρετα να σας μιλήσω από καρδιάς καταθέτοντας τα μύχια των σκέψεων μου αλλά και επιθυμιών μου στο θέμα που εσείς ως ειδικός συντονιστής χειρίζεστε. Ασφαλώς αυτό που θα πρέπει να τονίσω είναι ότι θεωρώ πως η φιλοπατρία αποτελεί κοινό παρονομαστή, των προς την Πατρίδα (ιδιαίτερη, και ασφαλώς ευρύτερη) αισθημάτων μας εκ του ότι , πλέον των άλλων, και οι δυό μας υπηρετήσαμε με πίστη και αφοσίωση τις Ένοπλες της Δυνάμεις, εσείς ως στρατιωτικός που ευδοκίμως ανελθών όλη την κλίμακα της ιεραρχίας υπηρετήσατε ως Αρχηγός Στρατού και αποστρατευθήκατε με το βαθμό του Στρατηγού, και ο γράφων το παρόν ως προ 20ετίας Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνική Βιομηχανίας Όπλων.
Θέλω να πιστεύω ότι καλώς γνωρίζετε πως το νησί μας στον ένα αιώνα ελεύθερου εθνικού του βίου ουδέποτε έτυχε της προσοχής και της φροντίδας που του άξιζε από την Ελληνική Πολιτεία. Η εκ μέρους της Πολιτείας αγνόηση του νησιού μας, φαίνεται στην πράξη εκ του ότι ουδέποτε έκανε σ’αυτό τα έργα κλίμακος, έργα υποδομών που απαιτούνταν στο να συμβάλλουν στη δρομολόγηση της πολυπόθητης ανάπτυξης του και εν τέλει ευημερίας των συμπατριωτών μας, κατοίκων του. Αρκεί να αναφερθεί ότι το μόνο τέτοιο έργο που έκανε σ΄αυτό, είναι το λιμάνι της Μυτιλήνης, πίσω στη δεκαετία του ’50. Άλλως, οι οδικές του αρτηρίες είναι αυτές που μας κατέλειπε η μεγαλοθυμία του αιμοσταγούς Σουλτάνου Αβδούλ Χαμίτ, το αεροδρόμιο, αυτό που κατασκεύασαν εκ των ενόντων για τις πολεμικές τους ανάγκες οι Χιτλερικοί, το δεύτερο λιμάνι του (Σιγρίου) εδέησε να κατασκευάζεται ύστερα από 107 χρόνια μετά την απελευθέρωσή μας, η δε ηλεκτρενεργειακή του κάλυψή είναι προβληματική εδώ και δεκαετίες.
Τούτο ακριβώς ανέφερα στα προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια αλλά και τον Πρωθυπουργό κ. Α. Σαμαρά έγγραφά μου τον Νοέμβριο 2012, στην επέτειο της εκατονταετίας της απελευθερώσεως μας το 1912, αναφέροντας <<...Κ Α Ν Ε Τ Ε Κ Α Τ Ι για τη Λέσβο. Κάνετε κάτι για να εξαλειφθεί επί τέλους η μιζέρια στο νησί μας και να αυξηθεί ο πληθυσμός του. Κάνετε κάτι, μη τυχόν η εκατοντάχρονη αβελτηρία της Πολιτείας έναντι του νησιού μου, έχει ως τελικό αποτέλεσμα, την ερήμωσή του. Η όποια περαιτέρω αδράνεια του Αθηνοκεντρικού κράτους απέναντι στην μεγαλόνησο αυτή του Αιγαίου, πολύ φοβούμαι ότι θα οδηγήσει σε αναντίστρεπτες καταστάσεις...»
Ως συνέπεια των προαναφερθέντων, το νησί μας βρίσκεται εδώ και χρόνια σε μόνιμη υπανάπτυξη, μιζέρια και πληθυσμιακό μαρασμό.
Γνωρίζετε ακόμη, ότι κατά τα τελευταία εξήντα χρόνια έχασε πληθυσμό 40.500 κατοίκων [126.924(1951), 86.396(2011)] και με δεδομένο ότι η πρωτεύουσα έχει σταθερό πληθυσμό (~ 30.000), συνεπάγεται ότι ο πληθυσμός αυτός χάθηκε από τα χωριά μας. Έτσι είναι οδυνηρό να βλέπει κανείς ότι αυτα είναι πιά οικισμοί όπου δεν ακούγονται φωνές παιδιών, απουσιάζει η νεολαία και κατοικούνται ατυχώς από υπερήλικες κατά βάση συνταξιούχους που φυσικά στερούνται παντελώς της όποιας παραγωγικήσ δυνατότητας. Τούτο παρουσιάζεται ακόμη πιο έντονο στην από απόψεως ανάπτυξης τελευταία, επαρχία της Ε.Ε., αυτή της Μηθύμνης και ειδικότερα του ορεινού αυτής τμήματος, της χερσονήσου του Ορδύμνου.
Και αν μεν τα πράγματα έμειναν στην κατάσταση αυτή , οι κοινωνίες των χωριών μας προσβλέποντας στη βελτίωση των πραγμάτων γενικά στη χώρα θα μπορούσαν να έχουν την ελπίδα ότι το μέλλον τους προοδευτικά θα βελτιώνονταν, η μιζέρια θα εξέλειπε και τελικά θα επήρχετο αναστροφή της υπανάπτυξης και του πληθυσμιακού μαρασμού.
Όμως τα πράγματα ατυχώς χειροτέρεψαν στο μέγιστο βαθμό την τελευταία δεκαετία αφ’ότου άρχισε η «εισβολή» στα νησιά του Αιγαίου και ειδικότερο στο δικό μας χιλιάδων προσφύγων/μεταναστών, στην πορεία τους προς τη Δυτική Ευρώπη.
Η από το 2014 ως σήμερα κατάσταση του, εκ της τραγικότητας των σχετικώς λαμβανόντων χώρα στο ΚΥΤ Μόριας (τρεχόντως φιλοξενεί ~ 18.000 άτομα!!), και στην ευρύτερη περιοχή της Μυτιλήνης, έχει επιφέρει πλείστα όσα δεινά στον τόπο μας με άμεσα μετρήσιμο, το μέγιστο πλήγμα στον Τουρισμό του.
Και φθάνουμε στην πρόσφατη ανακοίνωση της νεοεκλεγείσας Κυβέρνησης, της οποίας τυγχάνετε μέλος, περί της ιδρύσεως κλειστών κέντρων φιλοξενίας μεταναστών. Χωρίς να ξεκαθαριστεί με σαφήνεια η σχετική Κυβερνητική πολιτική, ειδικότερα σε ότι αφορά τους τόπους εγκατάστασης αυτών, αφήνονται να κυκλοφορούν διάφορες φήμες. Συγκεκριμένα δε για το νησί μας αναφέρονται διάφορες περιοχές του, ειδικότερα στη χερσόνησο του Ορδύμνου. Απ’ αυτή κυρίως αναφέρεται η θέση «ΣΚΑΜΝΙΟΥΔΑ», η σε απόσταση 3-4 χιλιομέτρων από τη γενέτειρά μου, Άντισσα.
Όπως έχει αντιδράσει η δική σας γενέτειρα, Αγιάσος, που με ομόφωνη απόφαση του Τ.Σ. της, της 11ης Νοεμβρίου 2019, «σε καμμία περίπτωση να μην δεχθεί δομή μεταναστών και προσφύγων στην περιοχή της», ομοίως κάθετα αρνητική υπήρξε και η σχετική απόφαση της δική μου γενέτειρας για την οποιαδήποτε προοπτική δημιουργίας νέας δομής ενός τέτοιου κέντρου στην περιοχή της. Τούτο δε μάλιστα προέκυψε ως αποτέλεσμα Λαϊκής Συνέλευσης που πραγαμτοποιήθηκε στις 22 Νοεμβρίου 2019, η οποία ήταν μαζική και πλέον των κατοίκων της Άντισσας συμμετείχαν ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου κ. Τ.Βέρρος, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι της περιοχής ως και οι Πρόεδροι των κοινοτήτων Ερεσού, Βατούσης, Χίδηρων και Σιγρίου.
Η λαϊκή αυτή συνέλευση κατά τρόπο ηχηρό και αδιαμφισβήτητα εμφατικό διετράνωσε τη θέληση όλων των Αντισσαίων (του χωριού, της Μυτιλήνης, της Αθήνας αλλά και της ομογένειας του ανά τον Κόσμο) που βρίσκεται σε απόλυτη ευθυγράμμιση προς την πάγια θέση του Δ.Σ. του Δήμου Δυτικής Λέσβου και η οποία είναι ενάντια στην οποιαδήποτε νέα τέτοια δομή στο νησί.
Πολύ απλά ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα είχε το αποτέλεσμα η Άντισσα, η άλλοτε κραταιά κωμόπολη των 2.732 κατοίκων (1961) η οποία ατυχώς έχει χάσει το 65 % του πληθυσμού της συρρικνωμένη σήμερα στους μόνο 952 κατοίκους (2011) να υποστεί κατά προτεραιότητα την καταστροφή εκείνη για την οποία ομόφωνα αποφάσισαν να παλέψουν προς αποτροπή της, ο Δήμαρχος και το Δ.Σ. του Δήμου Δυτικής Λέσβου. Στην απόφαση αυτή συστρατεύονται, με εκείνη της λαϊκής συνέλευσης τους το Τ.Σ. αλλά και όλοι οι κάτοικοι της Αντίσσης, ως επίσης και τα Τ.Σ. όλων των χωριών και όλοι οι κάτοικοι της Χερσονήσου του Ορδύμνου.
Αξιότιμε κ. Υπουργέ
Ευελπιστώ ότι δεν θα θελήσετε να προχωρήσετε σε μία ενέργεια που θα έχει χαρακτήρα αντιδημοκρατικής πρακτικής με επιβολή απόφασης ιδρύσεως κλειστού κέντρου φιλοξενίας μεταναστών στην περιοχή της Άντισσας πράγμα που θα καταδίκαζε σε μόνιμο μαρασμό και υπανάπτυξη όλη τη Δυτική Λέσβο και ειδικότερα την γενέτειρά μου που τελικά θα επέλθη η πλήρης ερήμωσή της. Θέλω να πιστεύω ότι θα αποφύγετε κάτι τέτοιο, κατά τον ίδιο τρόπο που θα το αποφύγετε για το χωριό σας, την Αγιάσο. Γενικά συμβάλλετε στο να μη κάνει η Πολιτεία το μέγιστο κακό στο νησί μας.
Τέλος επειδή το μεταναστευτικό πρόβλημα ατυχώς απ’ ότι φαίνεται συνεχώς θα ογκούται, η όποια εκ του προχείρου αντιμετώπισή του, με λύσεις ως αυτές της ιδρύσεως κλειστών κέντρων φιλοξενίας μεταναστών δεν θα αποφέρουν τίποτε άλλο παρά τη μετατροπή της Ελλάδας σε μιά απέραντη <<αποθήκη ψυχών>> κατά τη σχετική πρόβλεψη της δρακοντείου σε βάρος της χώρας μας συνθήκης “Δουβλίνο ΙΙ”, ως χώρα πρώτης εισόδου των μεταναστών.
Η μόνη λύση του τρομακτικού αυτού προβλήματος μας είναι και πρέπει να δοθεί σε επίπεδο Ε.Ε. με αποφάσεις που θα γίνουν καθολικά αποδεκτές απ’ όλα τα κράτη μέλη της Ενώσης. Όσο οι εταίροι μας δεν τηρούν το ευρωπαίκό κεκτημένο στο θέμα της αλληλεγγύης και συμπεριφέρονται ως “Πόντιοι Πιλάτοι” στο μεταναστευτικό πρόβλημα που ταλανίζει κυρίως τη χώρα μας , το μέλλον της προβάλλει ζοφερό και αποκρουστικό.
Με τιμή
Παναγ. Χαραλ. Ιορδάνης (Ph.D.)
Πρόεδρος
Πίνακας Παραληπτών
1) Γραφείο του Πρωθυπουργού
2) Υπουργός Προστασίας του Πολίτη. κ. Μ. Χρυσοχοϊδης
3) Περιφερειάρχης Βορ. Αιγαίου κ. Κων/νος Μουττζούρης
4) Κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του Ν. Λέσβου
κ.κ. Χαραλ. Αθανασίου, Γιάν. Μπουρνούς , Μαρ.Κομνηνάκα
5) Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου
6)Γενικός Γραμματέας Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής κ. Χ. Καλογήρου
7) Δήμαρχος Μυτιλήνης κ.Στρατής Κύτελης
8) ) Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου κ.Ταξιάρχης Βέρρος
9) Τα ΜΜΕ Λέσβου και Παροικιακός τύπος.
10) ΟΛΣΑ και πρωτοβάθμιοι Παροικιακοί Σύλλογοι. >>
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ