Ανοιχτή επιστολή: Ερμού. Τοποθέτηση πρόσθετων πινακίδων σήμανσης του Κ.Ο.Κ., για την ενίσχυση εφαρμογής της νομιμότητας.
ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΙΣΗΓΗΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
ΘΕΜΑ: Ερμού. Τοποθέτηση πρόσθετων πινακίδων σήμανσης του Κ.Ο.Κ.,
για την ενίσχυση εφαρμογής της νομιμότητας.
Μετά από διάφορα σχόλια του τοπικού τύπου που υπέπεσαν στην αντίληψή μου, σχετικά με το θέμα λειτουργίας της οδού Ερμού και με αφορμή συγκεκριμένη παραβατική συμπεριφορά οδηγών, καταθέτω ένα σύντομο ιστορικό όσων έχουν προηγηθεί, για υπενθύμιση και ενημέρωση τόσο των δημοτών, όσο και της νέας Δημοτικής Αρχής, καθώς και συγκεκριμένη πρότασή μου:
Όπως είναι ευρέως γνωστό, οι αποφάσεις που αφορούν στις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις της οδού Ερμού και οι οποίες την καθιστούν στο μεγαλύτερο μέρος της “ΠΕΖΟΔΡΟΜΟ” 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, έχουν ληφθεί εδώ και πολύ μεγάλο διάστημα (από το 2015), ενώ έχουν δημοσιευθεί κατ’ επανάληψη στον έντυπο και ηλεκτρονικό τοπικό τύπο.
Α. ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ “ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ” ΕΡΜΟΥ
Μετά την παρέλευση πέντε ετών από τη λήψη των παραπάνω αποφάσεων και παρόλο ότι:
είχαν αμέσως τοποθετηθεί οι βασικές πινακίδες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας που ρυθμίζουν τα παραπάνω, και
είχαν διατεθεί αμέσως από την Αντιδημαρχία Ποιότητας Ζωής, οι ειδικές κάρτες διέλευσης (βάσει των κριτηρίων που έχουν καθοριστεί) στους δημότες που τις δικαιούνται,
είναι εμφανές ότι παρά την υποτιθέμενη εφαρμογή τους, όχι μόνο η Ερμού δεν λειτουργεί ως πεζόδρομος, αλλά τουναντίον η παραβατικότητα από όλες τις πλευρές αποτελεί τον καθημερινό κανόνα, μετατρέποντάς την κυριολεκτικά σε “λεωφόρο Ερμού” και σε “parking Ερμού”.
Είναι γνωστό σε όλους, ότι όλες τις ώρες που η αγορά είναι κλειστή, σε μόνιμη βάση ισχύει η συστηματική καταστρατήγηση των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων από οχήματα όλων των τύπων, τα οποία διέρχονται από την Ερμού κανονικότατα και εντελώς ανεξέλεγκτα, πολλές φορές δε με ιλιγγιώδη ταχύτητα, γεγονός που εκτός όλων των άλλων, εγκυμονεί αυξημένο κίνδυνο για τη σωματική ακεραιότητα των πεζών. Επιπλέον, το παράνομο παρκάρισμα τόσο επί του πλακόστρωτου οδοστρώματος, όσο και πάνω στα παράλληλα πεζοδρόμια, έχει γίνει ιδιαίτερα τις νυχτερινές ώρες, καθεστώς. Οι καταγγελίες που λαμβάνονται όλα αυτά τα χρόνια, από συνειδητοποιημένους δημότες είναι συνεχείς, ενώ έχουμε παραστεί ουκ ολίγες φορές σε περιπτώσεις πλήρους παραβατικότητας και σε “θερμά” επεισόδια μεταξύ πεζών και οδηγών αυτοκινήτων.
Χαρακτηριστικό της απόλυτης αταξίας που επικρατεί στην Ερμού, είναι το γεγονός ότι όταν σε καθημερινή βάση κατά τις μεσημεριανές ώρες διέρχεται το απορριμματοφόρο όχημα του Δήμου για την αποκομιδή των σκουπιδιών και φυσικά καθυστερεί λόγω της εργασίας, σχηματίζεται μία ατελείωτη ουρά παρανόμως διερχομένων αυτοκινήτων και δικύκλων, των οποίων οι οδηγοί κορνάρουν, απαιτώντας η αποκομιδή να γίνεται σε διαφορετική ώρα (!!!). Και το πιο κωμικοτραγικό της υπόθεσης είναι, ότι κάποια στιγμή ο οδηγός του οχήματος του Δήμου, προκειμένου να μην ακούει τις φωνές διαμαρτυρίας, λοξοδρομεί σε κάποιο στενό (π.χ. Αλκαίου), ώστε να περάσουν τα παρανόμως κινούμενα αυτοκίνητα και μετά από ώρα να συνεχιστεί η νόμιμη δουλειά των εργατών της καθαριότητας.
Β. ΛΟΓΟΙ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ “ΕΡΜΟΥ”
Οι λόγοι που καταστρατηγούνται οι αποφάσεις και η Ερμού ουσιαστικά δεν λειτουργεί ως πραγματικός πεζόδρομος όταν η αγορά είναι κλειστή, επικεντρώνονται κατά κύριο λόγο στους εξής:
Έλλειψη επαρκούς επιτήρησης – αστυνόμευσης. Παρά τις συσκέψεις που κατά καιρούς είχαν γίνει με τα ανώτερα υπηρεσιακά στελέχη της Αστυνομικής Διεύθυνσης και της Τροχαίας, η παρουσία οργάνων της τελευταίας στην Ερμού είναι σπανιότατη. Πάρα πολλές φορές, πρώην σύμβουλοι της Δημοτικής Κοινότητας, είχαν επικοινωνήσει μαζί της, προκειμένου να κληθεί να επιτηρήσει και να εφαρμόσει το Νόμο σε διάφορα περιστατικά. Το πρόβλημα, όπως πολλάκις έχει γνωστοποιηθεί, είναι ότι η υφιστάμενη δύναμη της Τροχαίας δεν επαρκεί ούτε στο ελάχιστο, για να επιτηρήσει όλο τον όγκο των τροχαίων συμβάντων στην πόλη της Μυτιλήνης, ώστε να μπορέσει να μεριμνήσει και για το θέμα της παραβατικότητας της Ερμού και του λοιπού ιστορικού κέντρου.
Μη ύπαρξη Δημοτικής Αστυνομίας στη Μυτιλήνη. Το πρόβλημα θα είχε αμβλυνθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό, εάν υπήρχε Δημοτική Αστυνομία, με δυναμικό έστω και δύο δημοτικών αστυνομικών, οι οποίοι σε άτακτα χρονικά διαστήματα θα πραγματοποιούσαν περιπολίες και δειγματοληπτικούς ελέγχους. Σε όσες πόλεις της χώρας έχει επανιδρυθεί η Δημοτική Αστυνομία, έχουν επιλυθεί σε μεγάλο βαθμό αντίστοιχα προβλήματα.
Οι πινακίδες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας που έχουν τοποθετηθεί σύμφωνα με τις αποφάσεις και καταδεικνύουν εμφανώς ότι πρόκειται για “ΠΕΖΟΔΡΟΜΟ”, απευθύνονται στους συνειδητοποιημένους πολίτες. Εν τούτοις δεν επαρκούν για όσους δεν επιθυμούν να εφαρμόσουν τη νομιμότητα, οι οποίοι θεωρώντας ότι η σήμανση δεν είναι σαφής και απολύτως ευδιάκριτη, χρησιμοποιούν το γεγονός αυτό ως άλλοθι και παρανομούν κατά κόρον. Επί παραδείγματι, σε ορισμένους παραδρόμους που καταλήγουν στην Ερμού, δεν υπάρχει σχετική σήμανση ένδειξης πεζοδρόμου (ή αδιεξόδου), με αποτέλεσμα τα οχήματα που κινούνται σ’ αυτούς, να συνεχίζουν ανενόχλητα και “νόμιμα” την κίνησή τους και εντός αυτής.
Γ. ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ
Αναφορικά με τις δύο πρώτες προαναφερόμενες παραμέτρους, η προηγούμενη Δημοτική Αρχή, είχε προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, ήτοι:
γνωστοποίηση στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, του θέματος της ελλιπούς επιτήρησης & αστυνόμευσης του κέντρου της πόλης και αίτημα για ενίσχυση – επάνδρωση του Σώματος της Τροχαίας.
αίτημα για επανίδρυση της Δημοτικής Αστυνομίας, εφόσον το υπάρχον νομικό πλαίσιο το επιτρέπει ή δημιουργία του κατάλληλου νομικού πλαισίου, εφόσον το υπάρχον δεν το επιτρέπει.
Και οι δύο αυτές ενέργειες, δεν ευοδώθηκαν μέχρι σήμερα, με το επιθυμητό αποτέλεσμα (μακάρι η πρόσφατη εξαγγελία του νέου Δημάρχου Στρατή Κύτελη, για ίδρυση της Δημοτικής Αστυνομίας, να εφαρμοστεί άμεσα).
Σχετικά με την τρίτη παράμετρο, η Αντιδημαρχία Ποιότητας Ζωής είχε προβεί πριν δύο περίπου χρόνια και κατόπιν αιτήματος της Δ/Κ Μυτιλήνης στην επιτόπια αυτοψία, προκειμένου να καταγραφούν όλες οι ανάγκες, για την πληρέστερη τοποθέτηση πινακίδων του Κ.Ο.Κ.
Συγκεκριμένα, οι υπηρεσιακοί παράγοντες της Τεχνικής Υπηρεσίας Αιμιλία Αναστασίου και της Ποιότητας Ζωής Σοφία Βαρνά, μαζί με το γραμματέα της Δ/Κ Μυτιλήνης Γιώργο Καρίνο και τον υπογράφοντα, έκαναν αναλυτική καταγραφή των αναγκών για τοποθέτηση παραπάνω πινακίδων, προκειμένου το όλο σύστημα να είναι σαφέστατο και απολύτως ευδιάκριτο, ώστε να μην αφήνει περιθώρια παραβατικής συμπεριφοράς των οδηγών. Ωστόσο, οι νέες προτεινόμενες πινακίδες, ουδέποτε τοποθετήθηκαν.
Δ. ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΣΗΜΑΝΣΗΣ
Με δεδομένα, ότι:
οι αποφάσεις των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στην Ερμού, έχουν ληφθεί εδώ και χρόνια, μετά από πλείστες όσες διαβουλεύσεις και αφού έχουν ληφθεί υπόψη οι πολλές αντικρουόμενες παράμετροι και απόψεις,
αμιγής πεζόδρομος και σε όλο το μήκος της, δεν είναι και δεν θα γίνει ποτέ, εκ της φύσης της και λόγω των ιδιαιτεροτήτων της περιοχής,
είναι και θα είναι, ένας “ημι – πεζόδρομος” (ας μου επιτραπεί η έκφραση), με αρκετές εξαιρέσεις (έχουν κατ’ επανάληψη δημοσιευθεί), σε ορισμένα σημεία της,
οι ειδικές κάρτες διέλευσης των οχημάτων περιοίκων και καταστηματαρχών, έχουν διατεθεί, επίσης εδώ και χρόνια,
εκ των πραγμάτων, πάντοτε (ακόμη κι’ όταν είναι ανοιχτή η αγορά), κάποια οχήματα, θα διέρχονται για ευνόητους λόγους, εντελώς νόμιμα,
αυτό που πρέπει να γίνει πριν απ’ όλα τα άλλα, είναι να τοποθετηθεί ΑΜΕΣΑ η σωστή, η σαφής και η απολύτως ευδιάκριτη – ενισχυμένη σήμανση, ώστε στη συνέχεια οι δημότες και οι επισκέπτες να συμμορφώνονται, εφαρμόζοντας πλήρως τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και η Τροχαία – νεοϊδρυόμενη Δημοτική Αστυνομία να επιλαμβάνονται των παραβάσεων. Αυτό σημαίνει, ότι σε όλα τα σημεία διασταυρώσεων, πρέπει να τοποθετηθούν οι κατάλληλες πινακίδες και με τον ενδεδειγμένο τρόπο, τουτέστιν:
Ενίσχυση σηματοδότησης σε όλες τις διασταυρώσεις & στους παράδρομους, με μεγάλες & ευδιάκριτες πινακίδες απαγόρευσης “διέλευσης”, απαγόρευσης “στάσης – στάθμευσης”, ένδειξης “πεζοδρόμου” και ξεκάθαρης αναγραφής σε άσπρο πλαίσιο ότι πρόκειται για πεζόδρομο, όπου θα αναγράφονται και οι εξαιρέσεις κατά περίπτωση (εν προκειμένω των “κατόχων καρτών διέλευσης” από τα συγκεκριμένα σημεία), σύμφωνα με την καταγραφή που έγινε από την προ διετίας επιτόπια αυτοψία.
Πρέπει να δοθεί εξαιρετική βαρύτητα και ιδιαίτερη έμφαση στη λεπτομερώς ορθή σήμανση, η οποία εννοείται θα πρέπει να ακολουθεί και αισθητικούς κανόνες. Η τοποθέτηση ειδικών αψίδων (π.χ. από λουλούδια) σε σημεία εισόδων, καθώς και η φωτεινή σήμανση (άγνωστη μέχρι σήμερα στη Λέσβο), θα βοηθούσε τα μέγιστα στην καλύτερη εφαρμογή των μέτρων και την ποιοτική αναβάθμιση της αγοράς.
Επιπλέον, απαιτείται η επανεξέταση των δικαιούχων – κατόχων καρτών διέλευσης, καθώς και η χορήγηση νέων καρτών, που θα αναγράφουν όλες τις λεπτομέρειες του ισχύοντος συστήματος.
Ανά πάσα στιγμή, βρίσκομαι στη διάθεση των ιθυνόντων, για περαιτέρω πληροφορίες και συμβολή στη διεκπεραίωση του φαινομενικά απλού, αλλά ταυτόχρονα και σύνθετου, αυτού θέματος.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧ. ΠΙΤΣΙΟΣ
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ