Παρατράγουδα στην ΠΕΔ Β. Αιγαίου, με… κλήρωση πρόεδρος ο Κύτελης
Ένταση,καταγγελίες για σοβαρές παρατυπίες και αποχωρήσεις ήταν τα στοιχεία που σημάδεψαν την διαδικασία για την εκλογή προέδρου στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων Βορείου Αιγαίου που διεξήχθη το πρωί του Σαββάτου 16 Νοεμβρίου στη Μυτιλήνη.
Συγκεκριμένα η διαδικασία αφορούσε την εκλογή προέδρου, αντιπροέδρου, γραμματέα και μελών της εκτελεστικής επιτροπής.
Για την θέση του προέδρου της ΠΕΔ υπήρχαν δυο υποψηφιότητες αυτή του δημάρχου Μυτιλήνης Στρατή Κύτελη και του δημάρχου Λήμνου Δημήτρη Μαρινάκη ενώ στη διαδικασία εκλογής ήταν παρόντα και ψήφισαν 17 μέλη του διοικητικού συμβουλίου. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν να λάβουν τόσο ο κ. Κύτελης όσο και ο κ. Μαρινάκης από 8 ψήφους ενώ υπήρξε και ένα λευκό. Ακολούθησε κλήρωση ανάμεσα στους δυο υποψηφίους με τον Δήμαρχο Μυτιλήνης να βγαίνει νικητής από αυτήν.
Τη διενέργεια της κλήρωσης αμφισβήτησε τόσο η πλευρά του κ. Μαρινακή όσο και η εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης Νίκη Τσιριγώτη με το επιχείρημα ότι ο νόμος προβλέπει ότι πρέπει να διεξαχθούν πρώτα δυο ψηφοφορίες και στην περίπτωση που ήταν άκαρπες τότε θα έπρεπε να γίνει κλήρωση ενώ κάτι τέτοιο δεν έγινε.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, τότε κλήθηκε να παραστεί στη συνεδρίαση μια εκ των νομικών συμβούλων του δήμου Μυτιλήνης προκειμένου να γνωματεύσει επί του θέματος. Αντ΄ αυτής, όμως, εμφανίστηκε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Μυτιλήνης Δημοσθένης Χατζηγιάννης ο οποίος υποστήριξε ότι η κλήρωση ήταν σωστή και παράλληλα έκανε λεκτική επίθεση στον κ. Μαρινάκη.
Μετά από αυτά τα συμβάντα τόσο ο Δήμαρχος Λήμνου όσο και άλλοι 8 αυτοδιοικητικοί αποχώρησαν από τη συνεδρίαση καταγγέλλοντας την διαδικασία. Τα εναπομείναντα μέλη άπαντα της πλευράς Κύτελη, 8 ,τον αριθμό συνέχισαν την διαδικασία εκλέγοντας αντιπρόεδρο της ΠΕΔ τον δήμαρχο Χίου Σταμάτη Κάρμαντζη, Γραμματέα τον δημοτικό σύμβουλο του δήμου Σάμου Κωνσταντίνο Βογιατζή και μέλη της εκτελεστικής επιτροπής τους Παναγιώτη Αναγνώστου και Ιωάννη Καραβασίλη.
Ερωτηματικά υπάρχουν για το κατά πόσο έπρεπε να συνεχιστεί η διαδικασία καθώς είχαν μείνει 8 μόνο μέλη του Δ.Σ. και δεν υπήρχε απαρτία. Και αυτό με το δεδομένο ότι η ΠΕΔ είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου και απαιτείται να υπάρχει απαρτία του οργάνου καθ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας.
«Πρωτόγνωρα και απαράδεκτα»
Σε επικοινωνία που είχαμε με τον δήμαρχο Λήμνου και υποψήφιο πρόεδρο της ΠΕΔ Δημήτρη Μαρινάκη μας εξέφρασε την πικρία και τον προβληματισμό του για την πρωτόγνωρη και απαράδεκτη διαδικασία που ακολουθήθηκε κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας. «Απ ότι φαίνεται πρέπει να υπήρχε μεθόδευση. Η ψηφοφορία έγινε χωρίς κάλπες και εφορευτική επιτροπή ενώ μπαινόβγαιναν άτομα που δεν θα έπρεπε να είναι παρόντα στη διαδικασία όπως συγκεκριμένος δημοσιογράφος και μάλιστα παίρνοντας και τον λόγο».Παράλληλα ο κ. Μαρινάκης τόνισε ότι για το άσχημο και αρνητικό κλίμα που δημιουργήθηκε σ αυτή την πρώτη διαδικασία της ΠΕΔ υπάρχουν ευθύνες συγκεκριμένων.
Σε ερώτηση μας, για το αν θα υποβάλει ένσταση ακυρότητας της διαδικασίας εκλογής του προέδρου, ο κ. Μαρινάκης μας απάντησε ότι «το σκέφτομαι αλλά θα τοποθετηθώ με δημόσια δήλωση μου τις επόμενες ημέρες».
Τι λέει ο Νόμος;
Σε επικοινωνία που είχαμε στο «Ν» με γνωστό νομικό μας διευκρίνισε ότι το ΦΕΚ 182 Α της 22/8/2011 που ορίζει τα σχετικά με τις ΠΕΔ στο άρθρο 13 και στις παραγράφους 3 και 4, που δεν έχουν αναθεωρηθεί, είναι σαφής και προβλέπει πως πρέπει να γίνουν πρώτα δυο μυστικές ψηφοφορίες και μετά κλήρωση σε περίπτωση ισοψηφίας.
Συγκεκριμένα ο νόμος αναφέρει «πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της ΠΕΔ εκλέγεται, με μυστική ψηφοφορία, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου που κατά την πρώτη ψηφοφορία συγκεντρώνει τουλάχιστον το 50% συν 1 των παρόντων μελών του διοικητικού συμβουλίου της ΠΕΔ. Αν δεν επιτευχθεί η εκλογή ύστερα από δύο διαδοχικές ψηφοφορίες, στην τρίτη ψηφοφορία εκλέγεται όποιος εκ των υποψηφίων συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους. 4. Σε περίπτωση ισοψηφίας, πρόεδρος εκλέγεται ο υποψήφιος του συνδυασμού που έλαβε τις περισσότερες ψήφους κατά τη διαδικασία εκλογής του διοικητικού συμβουλίου της ΠΕΔ. Σε περίπτωση, ισοψηφίας συνδυασμών διενεργείται δημόσια κλήρωση».
Σε κάθε περίπτωση ότι και αν ισχύει είναι γεγονός ότι έγινε μια πολύ κακή αρχή για την ΠΕΔ που αποτελεί το θεσμικό όργανο συλλογικής έκφρασης της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.
Επιπλέον τίθεται και ζήτημα νομιμότητας των αποφάσεων τόσο της ΠΕΔ όσο και των οικονομικών και διοικητικών επιτροπών που συγκροτεί. Σε μια περίοδο μάλιστα που οι δήμοι του Βορείου Αιγαίου αντιμετωπίζουν πλείστα όσα προβλήματα και δυσκολίες τις οποίες πρέπει να αντιμετωπίσουν επιδιώκοντας την επίλυση τους από την κεντρική εξουσία με μια φωνή και μια γροθιά.
ΠΗΓΗ: STONISI.GR
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ