ΘΡΗΝΟΣ στην Αλβανία- Δεκάδες νεκροί και τραυματίες από τον φονικό σεισμό των 6,4R (VID, PICS)
Φόβοι πως οι νεκροί από το σεισμό στην Αλβανία θα αυξηθούν. Επτά τα επιβεβαιωμένα θύματα, πληροφορίες πως υπάρχουν 11 νεκροί. Ο σεισμός των 6,4 Ρίχτερ ισοπέδωσε κτίρια στο Δυρράχιο, καταστροφές και στα Τίρανα. Δεν σταματά να τρέμει η γη, έγιναν 27 σεισμοί σε πέντε ώρες!
Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες κατοίκων για τη στιγμή του σεισμού.
Ο σεισμός «επισκέφτηκε» ξανά την Αλβανία και το πέρασμά του ήταν φονικό και καταστροφικό. Οι εικόνες από τη γειτονική χώρα είναι δραματικές. Κτίρια έχουν ισοπεδωθεί, άνθρωποι έχουν εγκλωβιστεί στα ερείπια και ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται συνεχώς.
Μέχρι στιγμής έχουν επιβεβαιωθεί επτά νεκροί. Υπάρχουν όμως πληροφορίες από τοπικά ΜΜΕ πως τα θύματα είναι 11 και αυτός μάλλον δεν θα είναι ο τελικός απολογισμός. Στα ερείπια των κτιρίων που κατέρρευσαν, τα σωστικά συνεργεία κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να εντοπίσουν και να σώσουν τους εγκλωβισμένους. Και το κάνουν με τη γη να τρέμει συνεχώς! Μέσα σε πέντε ώρες έχουν σημειωθεί 27 μετασεισμοί! Σεισμός 5,4 Ρίχτερ σημειώθηκε και λίγο πριν από τις 12:00 το μεσημέρι, αυτή τη φορά με επίκεντρο στη Βοσνία!
Ο κύριος (κατά τα φαινόμενα) σεισμός ήταν αυτός των 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 03:53 (τοπική ώρα), με επίκεντρο περιοχή 30 χιλιόμετρα δυτικά των Τιράνων. Ο σεισμός είχε εστιακό βάθος μόλις 10 χιλιόμετρα.
Πρόκειται για τον μεγαλύτερο σεισμό που έχει σημειωθεί στην Αλβανία εδώ και πολλές δεκαετίες. Σύμφωνα με τον Αλβανό σεισμολόγο Ράπο Ορμένι, ο σεισμός της Τρίτης ήταν ο μεγαλύτερος που έχει γίνει στην περιοχή του Δυρραχίου από το 1926!
Ο σεισμός αφήνει πίσω θάνατο
Το Δυρράχιο είναι η πόλη που επλήγη περισσότερο από τον σεισμό στην Αλβανία. «Έχουμε θύματα. Καταβάλλουμε προσπάθειες για να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν στις πληγείσες περιοχές», έγραψε στο Twitter ο πρωθυπουργός Εντι Ράμα, που νωρίτερα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος έδωσε εντολή να φύγει για την Αλβανία κλιμάκιο της ΕΜΑΚ, ενώ στη χώρα πηγαίνει εσπευσμένα και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.
Δύο γυναίκες βρέθηκαν νεκρές στα ερείπια πολυκατοικίας του χωριού Thumane και ένας άνδρας σκοτώθηκε πηδώντας πανικόβλητος από ψηλό όροφο κτιρίου. Πολλοί ήταν εκείνοι που μέσα στον πανικό τους έπεσαν από μπαλκόνια για να σωθούν.
Τρεις άνθρωποι, ανάμεσά τους και μία νεαρή γυναίκα, ανασύρθηκαν νεκροί από τα ερείπια πολυκατοικίας στο Δυρράχιο.
Ανάμεσα στους νεκρούς, σύμφωνα με μέλη των σωστικών συνεργείων, είναι και μια ηλικιωμένη γυναίκα που έσωσε τον εγγονό της, καλύπτοντας το μικρό αγόρι με το σώμα της. Το παιδί ανασύρθηκε από τα συντρίμμια, με το συγκλονιστικό video της διάσωσής του να κάνει από νωρίς το γύρο του κόσμου.
Δείτε τη συγκλονιστική στιγμή – Προσοχή, οι εικόνες είναι σκληρές
Οι τραυματίες ξεπερνούν τους 300. Τουλάχιστον 150 ελαφρά τραυματισμένοι πήγαν σε νοσοκομεία σε Τίρανα και Δυρράχιο για να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες, σύμφωνα με την υπουργό Υγείας Ογκέρτα Μαναστέρλιου.
Οι αρχές έχουν επιστρατεύσει περί τους 300 στρατιωτικούς για να συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις αρωγής στο Δυρράχιο και το χωριό Thumane, όπου, σύμφωνα με το αλβανικό υπουργείο Άμυνας, «υπάρχουν άνθρωποι παγιδευμένοι στα ερείπια».
Οι εικόνες από το Δυρράχιο, με τα κατεστραμμένα κτίρια προκαλούν σοκ. Υπάρχουν επίσης εικόνες με κτίρια που έχουν υποστεί μεγάλες ρωγμές και τοίχοι τους έχουν γκρεμιστεί.
Ένας τραυματισμένος άνδρας δήλωσε στο News24 TV ότι η κόρη του και η ανιψιά του είναι ανάμεσα στους παγιδευμένους κάτω από τα ερείπια πολυκατοικίας το Δυρράχιο. «Μίλησα με την κόρη μου και την ανιψιά μου στο τηλέφωνο. Είπαν ότι είναι καλά και ότι περιμένουν τα σωστικά συνεργεία. Δεν μπόρεσα να μιλήσω με την γυναίκα μου. Υπάρχουν και άλλες οικογένειες, αλλά δεν μπόρεσα να τους μιλήσω», είπε.
Την αρχική δόνηση ακολούθησε σειρά μετασεισμών μεγέθους μέχρι και 5,3 βαθμών, σύμφωνα με τον Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο. Η πρώτη δόνηση έγινε αισθητή σε ολόκληρη την περιοχή των Βαλκανίων, στο Σαράγεβο (Βοσνία), σε απόσταση 400 χιλιομέτρων, και στο Νόβι Σαντ (Σερβία) σε απόσταση 700 χιλιομέτρων.
Τρόμος και πανικός
Από τη στιγμή που σημειώθηκε ο σεισμός στην Αλβανία, εκατοντάδες κάτοικοι των Τιράνων βγήκαν έντρομοι στους δρόμους της αλβανικής πρωτεύουσας. Από εκείνη την ώρα, παραμένουν στο δρόμο γιατί φοβούνται να επιστρέψουν στα σπίτια τους.
Αιτία οι συνεχείς, ισχυροί, μετασεισμοί που αναστατώνουν συνεχώς τους έντρομους πολίτες. Χαρακτηριστική είναι η μαρτυρία ενός 32χρονου άνδρα, του Τομ, που μένει στα Τίρανα με την οικογένειά του: «ο σεισμός δεν σταματούσε. Διήρκεσε πάνω από 20 με 25 δευτερόλεπτα» είπε μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ.
Από τις πρώτες στιγμές της καταστροφής, ο πρόεδρος της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα, βρέθηκε κοντά στους πολίτες που επλήγησαν από τον σεισμό. Η Αλβανία επλήγη από ένα κύμα σεισμών που όμοιό του δεν υπήρξε ποτέ στο παρελθόν, ανέφερε σε γραπτή του δήλωση ο πρόεδρος της χώρας.
“Είναι σημαντικό να εργαστούμε με αφοσίωση και επαγγελματισμό, για να σώσουμε κάθε ανθρώπινη ζωή που βρίσκεται κάτω από τα ερείπια των κτηρίων και να βοηθήσουμε τους τραυματίες. Είναι σημαντικό να εντοπίσουμε τους κατοίκους που δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους και που χρειάζονται στέγαση”, πρόσθεσε.
Ο Μέτα κάλεσε την κυβέρνηση να ζητήσει βοήθεια από τους διεθνείς οργανισμούς. «Πιστεύω ότι όλοι οι πολίτες μας θα μάθουν πώς να αντιμετωπίσουν αυτήν την καταστροφή με αλληλεγγύη, κουράγιο και με κάθε τρόπο με τον οποίο μπορούν να φτάσουν στους τραυματίες αδελφούς και αδελφές μας», κατέληξε ο Αλβανός πρόεδρος.
Η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που αποφάσισε να στείλει βοήθεια στην Αλβανία. Στη χώρα θα μεταβεί, το απόγευμα και ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, μαζί με τους καθηγητές Σπύρο Μαυρούλη και Παναγιώτη Καρύδη.
Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Ευθύμιος Λέκκας τόνισε ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τον ελλαδικό χώρο από τον σεισμό στη γειτονική χώρα, ενώ απέδωσε τις εκτεταμένες καταστροφές από τον σεισμό 6,4 βαθμών στην παλαιότητα των οικημάτων της περιοχής, αλλά και την ώρα της εκδήλωσης του.
Πηγη newsit.gr
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ