Βιωματική εκπαιδευτική δραστηριότητα για το σεισμικό κίνδυνο στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου
Συνεχίζονται οι βιωματικές δράσεις ευαισθητοποίησης μαθητών για το σεισμικό κίνδυνο στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου
Συνεχίζονται έως 5 Νοεμβρίου 2019 οι βιωματικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες ευαισθητοποίησης για την αντιμετώπιση του σεισμικού κινδύνου στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Οι δράσεις πραγματοποιούνται στα πλαίσια της Διεθνούς Ημέρας μείωσης των Φυσικών Καταστροφών και απευθύνονται σε σχολεία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης της Λέσβου.
Στόχος της δράσης είναι οι μαθητές να λάβουν όλες τις απαραίτητες γνώσεις σε θέματα που αφορούν στο σεισμικό κίνδυνο και κυρίως να βιώσουν μεγάλους και καταστροφικούς σεισμούς από όλο τον κόσμο στη σεισμική τράπεζα του Μουσείου ώστε να προετοιμαστούν κατάλληλα για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στην περίπτωση ενός σεισμού. Η Ελλάδα είναι μια ιδιαίτερα σεισμογενής χώρα στην οποία έχουν καταγραφεί μεγάλοι και καταστροφικοί σεισμοί. Έτσι, η εξοικείωση με το φαινόμενο του σεισμού, η ανάγκη προετοιμασίας και η γνωριμία με τους τρόπους προστασίας και προετοιμασίας είναι εξαιρετικά σημαντικές.
Στα πλαίσια του εκπαιδευτικού προγράμματος υλοποιείται προσομοίωση μεγάλων και καταστροφικών σεισμών από όλο τον κόσμο στη σεισμική τράπεζα του Μουσείου και εφαρμογή των μέτρων προστασίας.
Η σεισμική τράπεζα του Μουσείου έχει διαστάσεις 12 τετραγωνικών μέτρων και στην επιφάνεια της δημιουργήθηκε ένα ειδικό περιβάλλον. Η προσομοίωση της σεισμικής κίνησης, αφορά δονήσεις που έχουν το μέγεθος και τη διάρκεια των πραγματικών σεισμών. Μεταξύ των σεισμών που θα βιώσουν οι μαθητές αλλά και οι επισκέπτες του Μουσείου είναι ο μεγάλος καταστροφικός σεισμός των 9,0 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στη βορειανατολική Ιαπωνία, της Κοζάνης, του San Francisco Καλιφόρνια, του Κόμπε, της Ταιβάν κ.ά.
Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΕΙΝΑΙ ΔΩΡΕΑΝ.
Η δράση υποστηρίζεται από το πρόγραμμα «Rural regeneration through systemic heritage – led strategies - RURITAGE» στο πλαίσιο του HORISON 2020.
Για περισσότερες πληροφορίες και για δήλωση συμμετοχής οι εκπαιδευτικοί μπορούν να επικοινωνούν με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στο τηλέφωνο 2251047033, e-mail: lesvospf@otenet.gr.
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ