Γεωργουλας και Σπιλανης για την έναρξη της θητείας της νέας περιφερειακής αρχής Β. Αιγαίου


Ανακοινώσεις από τους κ Σπιλανη και κ Γεωργουλα για την έναρξη της θητείας της νέας περιφερειακής αρχής Β. Αιγαίου

Γιάννης Σπιλανης:

Η  διακυβέρνηση Μουτζούρη στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ξεκίνησε το Σαββατοκύριακο. Δυστυχώς αρνητική η πρώτη γεύση, χωρίς όραμα και αναπτυξιακό σχεδιασμό για τα νησιά μας.

Με την ορκωμοσία του Περιφερειακού Συμβουλίου και την πρώτη του συνεδρίαση, ξεκίνησε η νέα περίοδος 2019-2023  διακυβέρνησης της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου από τον κ. Μουτζούρη.
Κυρίαρχο στοιχείο η ανατροπή βασικών διατάξεων του ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ όσον αφορά την  εφαρμογή της απλής αναλογικής στην αυτοδιοίκηση, βάσει της οποίας άλλωστε και οι ψηφοφόροι ψήφισαν στις εκλογές της 26ης Μαΐου. O νέος περιφερειάρχης αποφάσισε να διατηρήσει για τη παράταξη του όλες τις θέσεις ευθύνης όπως ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της τελετής ορκωμοσίας, θεωρώντας ότι οι ανατροπές του νόμου του επιτρέπουν να «τα καταφέρει μόνος», παρόλο που η παράταξη του κατέχει μόλις 10 από τις 41 θέσεις του περιφερειακού συμβουλίου. Το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε και στην εκλογή ή μάλλον στον διορισμό του προεδρείου του Περιφερειακού Συμβουλίου και της Οικονομικής Επιτροπής. Διορισμός, αφού η προσπάθεια της Κυβέρνησης να εξασφαλίσει την ’’κυβερνησιμότητα ‘’ για τον πρωτεύσαντα στον δεύτερο γύρο των εκλογών σε Δήμους και Περιφέρειες, οδήγησε σε διορισμό από κάθε παράταξη των υποψηφίων της και στην αυτοψήφιση τους αλλά και σε υφαρπαγή μελών των επιτροπών από τις μικρότερες παρατάξεις και ενίσχυση της παράταξης του Περιφερειάρχη. Έτσι, δια νόμου δηλαδή, κλάπηκε από την  ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ η θέση στην Οικονομική Επιτροπή. Οι παλαιότεροι αυτοδιοικητικοί δεν πίστευαν στα μάτια τους ……
….
Ήταν μια αναμενόμενη εξέλιξη μετά την απόφαση του συνδυασμού του να μην συνεργαστεί επί προγραμματικής βάσης με άλλες παρατάξεις. Αναμενόμενο και το περιεχόμενο της σύντομης ομιλίας του μετά την ορκωμοσία. Αναφερόμενος στις βασικές προτεραιότητες της Περιφερειακής Αρχής, σε ότι αφορά στα θέματα ανάπτυξης αρκέστηκε σε δύο κουβέντες για υποδομές, ενώ αφιέρωσε την υπόλοιπη παρέμβαση του στο μεταναστευτικό. Ανησυχητικά και τα δύο.
Σε ότι αφορά στο αναπτυξιακό γιατί, με δεδομένο ότι ο αναπτυξιακός σχεδιασμός είναι η βασική αρμοδιότητα της Περιφέρειας η ταύτιση της ανάπτυξης με τις υποδομές δεν αλλάζει σε τίποτα το αφήγημα που είχαμε την τελευταία πενταετία. Επιπλέον ούτε και σε αυτή τη περίοδο ορίστηκε αντιπεριφερειάρχης με αυτό το αντικείμενο (με το τρέχον ΕΣΠΑ να έχει αναξιοποίητα εκατομμύρια ευρώ και ο σχεδιασμός του ΕΣΠΑ 2021-27 να έχει ξεκινήσει), ενώ ούτε το θέμα της επιχειρηματικότητας κρίθηκε ως μείζον πρόβλημα για τα νησιά μας, δεν μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε για την ανατροπή της πορείας της οικονομίας της ΠΒΑ  που συμπαρασύρει εισοδήματα, θέσεις εργασίας, δημογραφικό.

Σε ότι αφορά το μεταναστευτικό ο Περιφερειάρχης, αποφεύγοντας την ουσία του ζητήματος και τις αρμοδιότητες της Περιφέρειας,  ήταν εμφανές ότι ήθελε να χαϊδέψει τα αυτιά σε διχαστικές, και ξενοφοβικές απόψεις που αποτέλεσαν το υπόβαθρο της όλης προεκλογικής εκστρατείας – σε εθνικό και τοπικό επίπεδο. Απόψεις που δεν αντιμετωπίζουν την ουσία του προσφυγικού προβλήματος (αιτίες προσφυγικής κρίσης), ούτε τα αποτελέσματα τους στα νησιά όπως φαίνεται και από τις χθεσινές αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ το οποίο εμφανίζεται αδύναμο να υλοποιήσει τουλάχιστον όσα έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση. Αντίθετα οι δηλώσεις περί φυλετικής και θρησκευτικής αλλοίωσης των νησιών εντείνουν τα συναισθήματα φόβου του τοπικού πληθυσμού αφού ενεργοποιούν στο υποσυνείδητο πολλών απόψεις που έχουν ακουστεί και παλαιότερα, ότι δηλαδή οι μετανάστες υποκινούνται από συγκεκριμένο σχέδιο για να μας «καταλάβουν». Απόψεις που αξιοποιήθηκαν από τοπικούς πολιτικούς να κερδίσουν κύριο ρόλο στις πρόσφατες εκλογές, αλλά που τώρα καλούνται να διαχειριστούν τα όσα έλεγαν. Ειδικά όταν την άποψη αυτή εγκατέλειψε και η ίδια η Κυβέρνηση δεχόμενη πλέον ότι η ένταση του προβλήματος στη χώρα μας είναι συνέπεια της γεωγραφικής της θέσης.

Με βάση τα παραπάνω η τοποθέτηση Αντιπεριφερειάρχη Προσφυγικής Κρίσης (με ποιες αρμοδιότητες άραγε;) και όχι Αντιπεριφερειάρχη Αναπτυξιακής Κρίσης (με πολλές αρμοδιότητες και πόρους) οδηγεί στο πως πρόκειται να διαχειριστούν τις σημαντικές υποθέσεις των νησιών μας ο κ.Περιφερειάρχης, οι Σύμβουλοι και παρασύμβουλοι του.

Ως ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ δεν θα μείνουμε σε διαπιστώσεις και κριτική, αλλά προχωρούμε σε προτάσεις. Ειδικά ενόψει της σύσκεψης της Τετάρτης με τους Δημάρχους των νησιών που συγκαλεί ο κ.Μουτζούρης  με ατζέντα τα δύο αυτά θέματα. Από την σύσκεψη αυτή έχει αποκλειστεί η αντιπολίτευση, σύμφωνα με απάντηση σε ερώτησή μας στο χθεσινό  ΠΣ, γι’αυτό αισθανόμαστε την υποχρέωση να καταθέσουμε δημόσια τις προτάσεις μας που απορρέουν από τις προεκλογικές μας θέσεις.

Σε ότι αφορά στον αναπτυξιακό σχεδιασμό απαιτείται η άμεση ενεργοποίηση όλων των παραγωγικών και δημιουργικών δυνάμεων των νησιών μας ώστε μέσα από έναν εντατικό διάλογο να διαμορφωθεί άμεσα όραμα και στρατηγικοί στόχοι που θα ενεργοποιήσουν όχι μόνο τους δικαιούχους του ΕΣΠΑ, αλλά το σύνολο της κοινωνίας. Το εργαλείο που διαθέτει η Περιφερειακή Αρχή είναι η Περιφερειακή Επιτροπή Διαβούλευσης στην οποία συμμετέχουν φορείς και ενδιαφερόμενοι πολίτες από όλα τα νησιά που πρέπει να ενεργοποιηθεί άμεσα και να αναλάβει μαζί με τους αιρετούς των Δήμων και της Περιφέρειας έναν συντεταγμένο διάλογο που να δώσει άμεσα αποτελέσματα τόσο σε ότι αφορά την απορρόφηση του τρέχοντος ΕΣΠΑ όσο και στη σύνταξη του νέου που και τα δύο έχουν χρονικό ορίζοντα το 2020. 

Σε ότι αφορά το προσφυγικό οι θέσεις που έχουμε ήδη διατυπώσει παραμένουν επίκαιρες:
Την ανάγκη λειτουργίας των δομών μέχρι τα όρια της χωρητικότητας τους
Την ανάγκη αναβάθμισης των υποδομών και των συνθηκών διαβίωσης όσων παραμένουν στα ΚΥΤ
Την ανάγκη παροχής στις μικρές αυτές «πόλεις» των προσωρινών κατοίκων όλων των αναγκαίων υπηρεσιών (πχ. υγείας, τροφοδοσίας και διατροφής, τραπεζικές, ταχυδρομικές και επικοινωνιακές (wi-fi), εκπαίδευσης και κατάρτισης, ψυχαγωγίας, πολιτισμού, δημιουργικής απασχόλησης κλπ που έχει ανάγκη ο κάθε άνθρωπος, ώστε να περιοριστεί ο αναγκαίος αριθμός μετακινήσεων τους κάτω από τις οποιοσδήποτε συνθήκες, επιβαρύνοντας ταυτόχρονα τις ήδη προβληματικές υπηρεσίες που παρέχονται στους μόνιμους κατοίκους.

Την ανάγκη πολλαπλασιασμού των πρωτοβουλιών εκείνων που θα επιτρέψουν όχι απλά την λείανση των σχέσεων μεταξύ των τριών «κόσμων» που συμβιώνουμε σήμερα στα νησιά μας (κάτοικοι, πρόσφυγες-μετανάστες, εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών-εθελοντές-ΜΚΟ), αλλά και να αξιοποιήσουμε με τον θετικότερο δυνατό τρόπο αυτήν την «υποχρεωτική» συγκατοίκηση για όσο διαρκέσει. 

Τέλος την ανάγκη αξιοποίησης των εκτάκτων αναγκών που βιώνουμε για την αναβάθμιση όλων των υποδομών και των υπηρεσιών (οικονομικών, τουριστικών, κοινωνικών, υγείας, παιδείας, πολιτιστικών, περιβαλλοντικών) που είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη των νησιών μας μέσα από ένα συντεταγμένο σχέδιο.

Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ως υπεύθυνη δύναμη με προοδευτικό πρόσημο δεν θα κουραστεί να επιμένει στην αναγκαιότητα ενός συγκροτημένου σχεδίου με όραμα, στόχους και αποδεκτό από την κοινωνία και θα δουλέψει με όλες της δυνάμεις για να γίνει αυτός ο στόχος πραγματικότητα.  

Στράτος Γεωργουλας:

Αρχαιρεσιες και δημοκρατία 

Στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου έλαβαν χώρα αρχαιρεσιες για την ανάδειξη μελών του προεδρείου και της οικονομικής επιτροπής 

Στην πρώτη περίπτωση ο Άλλος Δρόμος υπερψήφισε την αναλογική πρόταση των τριών πρώτων παρατάξεων.

Στη δεύτερη περίπτωση πήραμε το λόγο και αναδείξαμε την κατάφωρη παραβίαση των δημοκρατικών διαδικασιών και τη νόθευση της απλής αναλογικής, του πρόσφατου νόμου που δίνει τη δυνατότητα σε μια παράταξη που έχει το 24% των ψήφων και των εδρών να παίρνει πάνω από 55% των μελών της οικονομικής επιτροπής και ταυτόχρονα οι τρεις μικρότερες παρατάξεις (Συμπαραταξη Πολιτών, Άλλος Δρόμος, Ανταρσύα στο Αιγαίο) ενώ σωρευτικά έχουν περί του 15% των ψήφων - εδρών να μην δικαιούνται ούτε μια έδρα. Δεν δεχθήκαμε να νομιμοποιήσουμε με την όποια ψήφο μας τη διαδικασία και αποχωρήσαμε, όπως έπραξε και η παράταξη Ανταρσύα στο Αιγαίο αμέσως μετά από εμάς.

Η θέση μας που έχουμε εκφράσει και προεκλογικά είναι η υποστήριξη της δημοκρατίας στην πράξη και με θετικές ψήφους αλλά και με  έμπρακτη καταδίκη της όταν αυτή αλλοιώνεται, οποιαδήποτε παράταξη και αν επηρεάζεται και όχι μόνο κοιτώντας το συμφέρον της παράταξης μας.

Καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει ένα πλέγμα αντιδημοκρατικών νόμων που θέλει την περιφερειακή αρχή  να είναι μακριά από τον κόσμο που οφείλει να εκφράσει. Για αυτό ακριβώς το λόγο καλούμε την παράταξη του Περιφερειάρχη και τις υπόλοιπες παρατάξεις να μην ακολουθησουν τους ολισθηρους δρομους είτε της μοναχικης διαδρομης είτε της συνδιαλλαγης καρεκλών αλλά με συννενόηση να αντιπαλέψουμε από κοινού κάθε εμπόδιο που μπαίνει, για το καλό των νησιών μας και της δημοκρατίας. 

Στρατος Γεωργουλας
Επικεφαλής Περιφερειακής παράταξης Βορείου Αιγαίου «ο Άλλος Δρόμος».