Η Λέσβος εκπαιδευτικός προορισμός για τους φοιτητές του Πενεπιστημίου Γεωεπιστημών του Πεκίνου


Εντυπωσιασμένοι από το Απολιθωμένο Δάσος και το Γεωπάρκο Λέσβου

Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε στη Λέσβο το πρόγραμμα άσκησης υπαίθρου προπτυχιακών φοιτητών της Σχολής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Γεωεπιστημών του Πεκίνου. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης για το Πανεπιστημίου Γεωεπιστημών του Πεκίνου, το οποίο πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Η εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε για τέταρτη συνεχή χρονιά από 18 έως 24 Αυγούστου 2019 στο πλαίσιο της συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί μεταξύ των δύο πανεπιστημίων και της εκπαιδευτικής βάσης που έχει δημιουργηθεί από το Πανεπιστήμιο Γεωεπιστημών του Πεκίνου στη Λέσβο με στόχο την πραγματοποίηση ασκήσεων υπαίθρου των φοιτητών του.

Οι φοιτητές, συνοδευόμενοι από τον Κοσμήτορα της Σχολής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Γεωεπιστημών του Πεκίνου Καθηγητή Genhou Wang και τον Καθηγητή του  Πανεπιστημίου Γεωεπιστημών του Πεκίνου Zhang Jianping και τον Καθηγητή Νίκο Ζούρο, Διευθυντή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου πραγματοποίησαν τις υπαίθριες ασκήσεις των φοιτητών στην προστατευόμενη περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και τα γεωλογικά μνημεία του Γεωπάρκου Λέσβου.


Εκπαιδευτικές ασκήσεις υπαίθρου στην προστατευόμενη περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους

Οι εκπαιδευτικές ασκήσεις υπαίθρου στην προστατευόμενη περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου περιλάμβανε αρχικά επίσκεψη των φοιτητών στο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους. Οι φοιτητές είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν το απολιθωμένο οικοσύστημα, να επισκεφτούν τις απολιθωματοφόρες θέσεις και να γνωρίσουν πληροφορίες για τα φυτά του Απολιθωμένου Δάσους, την εξέλιξή τους στο πέρασμα του χρόνου, τις χημικές και φυσικές ιδιότητές τους και τα στοιχεία που μας δίνουν για την κλιματική αλλαγή και τη δημιουργία και εξέλιξη του Αιγαίου.

Ακολούθως επισκέφτηκαν τη θέση «Ακρόχειρας» καθώς και τις νέες θέσεις απολιθωμάτων κατά μήκος του οδικού άξονα Καλλονής – Σιγρίου όπου πρόσφατα αποκαλύφθηκαν εντυπωσιακά νέα  ευρήματα  κατά την διάρκεια σωστικών ανασκαφικών εργασιών που διενεργεί το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Οι φοιτητές είχαν την ευκαιρία να μελετήσουν γιγάντιους απολιθωμένους κορμούς κωνοφόρων δένδρων, που υπέρκειται ο ένας του άλλου με μήκος 21 μέτρα ο ανώτερος και 23 μέτρα ο κατώτερος. Πρόκειται για τους δύο μεγαλύτερους μέχρι στιγμής απολιθωμένους κορμούς δένδρων που έχουν αποκαλυφθεί μέχρι σήμερα σε όλη την έκταση του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και να ενημερωθούν για τις τεχνικές συντήρησής τους.

Στη συνέχεια οι φοιτητές επισκέφτηκαν το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, όπου περιηγήθηκαν στους εκθεσιακούς του χώρους, γνώρισαν τα διαφορετικά είδη φυτών του Απολιθωμένου Δάσους, τα φυτικά απολιθώματα από όλο τον κόσμο και τον ελληνικό χώρο τα οποία φιλοξενούνται στις προθήκες του Μουσείου και μας μαρτυρούν την εξέλιξη των φυτών στη γη. Παράλληλα είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα φυσικά φαινόμενα της ηφαιστειότητας και ιδιαίτερα το φαινόμενο των σεισμών και συμμετείχαν στη βιωματική εκπαιδευτική δραστηριότητας προσομοίωσης καταστροφικών σεισμών από όλο τον κόσμο στη σεισμική τράπεζα του Μουσείου.

Η εκπαιδευτική επίσκεψη των φοιτητών του Πανεπιστημίου Γεωεπιστημών του Πεκίνου ολοκληρώθηκε με την περιήγησή τους στο Πάρκο Σιγρίου, όπου γνώρισαν μοναδικά ριζικά συστήματα και εντυπωσιακούς ιστάμενους απολιθωμένους κορμούς, ενημερώθηκαν για τις διαδικασίες ανασκαφής και συντήρησης των απολιθωμάτων αλλά και γνώρισαν το φυσικό περιβάλλον το οποίο φιλοξενεί σήμερα τα απολιθωμένα δέντρα.

Γνωριμία με τα γεωλογικά, φυσικά και αρχαιολογικά μνημεία της Λέσβου

Η εκπαιδευτική άσκηση των φοιτητών από την Κίνα περιλάμβανε επίσης γνωριμία με τα γεωλογικά, φυσικά και αρχαιολογικά μνημεία της Λέσβου. Ειδικότερα, οι φοιτητές πραγματοποίησαν ειδικές ασκήσεις υπαίθρου στα γεωλογικά μνημεία του βόρειου τμήματος του Γεωπάρκου Λέσβου και επισκέφτηκαν τις περιοχές της Στύψης, της Πέτρας, του Μολύβου και τους ηφαιστειακούς δόμους του Λεπέτυμνου.

Οι φοιτητές γνώρισαν τη μεγάλη ηφαιστειακή δομή του Λεπέτμνου, το γεωθερμικό πεδίο της Στύψης αλλά και τους σημαντικούς ηφαιστειακούς γεωτόπους της βόρειας Λέσβου. Ιδιαίτερα ασχολήθηκαν με τη μελέτη της εξέλιξης της ηφαιστειακής δραστηριότητας, όπως αυτή καταγράφεται σήμερα στην επιφάνεια της Λέσβου μέσα από τα μοναδικά γεωλογικά τεκμήρια όπως ο ηφαιστειακός λαιμός της Πέτρας, ο ηφαιστειακός δόμος και οι στηλοειδείς λάβες του Μολύβου αλλά και η ηφαιστειακή φλέβα Αυλάκι Πέτρας

Ειδικές ασκήσεις πραγματοποιήθηκαν στα γεωλογικά και φυσικά μνημεία των περιοχών Πολιχντίτου και Βρίσας όπου και ενημερώθηκαν για θέματα που σχετίζονται με το ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον των περιοχών αυτών. Επισκέφτηκαν τις θερμές πηγές Πολιχνίτου και γνώρισαν τα χαρακτηριστικά τους αλλά και φαινόμενα όπως η γεωθερμία και οι σεισμοί. Παράλληλα, ενημερώθηκαν για τις συνέπειες του καταστροφικού σεισμού της 12ης Ιουνίου 2017 και την αντίδραση των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Βρίσας και της υπεύθυνης εκπαιδευτικού κατά τη διάρκεια του σεισμού.

Οι φοιτητές διέσχισαν τη Λέσβο και πραγματοποίησαν ασκήσεις υπαίθρου στην ευρύτερη σεισμογενή περιοχή της Γέρας, της Αγιάσου και της Αγίας Παρασκευής, όπου μελέτησαν τα ενεργά γεωλογικά ρήγματα, τις τεκτονικές δομές και τα πετρώματα των περιοχών, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην γεωιστορική εξέλιξη της Λέσβου, τους σχηματισμούς του μεταμορφωμένου υπόβαθρου της Λέσβου και τα οφιολιθικά πετρώματα της κεντρικής Λέσβου.

Η εκπαιδευτική άσκηση των φοιτητών ολοκληρώθηκε με την οργάνωση ειδικού εργαστηρίου στο Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου όπου συζήτησαν για τις εμπειρίες τους και πραγματοποίησαν ειδικές παρουσιάσεις.

Οι φοιτητές μετά το πέρας της γνωριμίας τους με το Απολιθωμένο Δάσος και τα γεωλογικά μνημεία της Λέσβου εξέφρασαν τη μεγάλη σημασία του Απολιθωμένου Δάσους και του Γεωπάρκου Λέσβου ως υπαίθρια εργαστήρια μάθησης.