Στην Πέτρα το εντυπωσιακό «ΔΕΙΝΟΘΗΡΙΟ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ»
«ΤΟ ΔΕΙΝΟΘΗΡΙΟ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ» στην Πέτρα
Στην Πέτρα θα παρουσιαστεί «ΤΟ ΔΕΙΝΟΘΗΡΙΟ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ», η πρωτότυπη έκθεση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.
Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο Πέτρας «Στέλιος Παυλής» από 18 Ιουλίου έως 4 Αυγούστου 2019 σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πέτρας και θα είναι ανοικτή για το κοινό καθημερινά και ώρες 19:00 – 22:00.
Πρόκειται για μια πρωτότυπη έκθεση που δομείται με κεντρικό έκθεμα το ακριβές πρόπλασμα του Δεινοθηρίου της Λέσβου σε φυσικές διαστάσεις με ηχητικά εφέ και κίνηση!
Επιστημονικός υπεύθυνος της έκθεσης είναι ο Καθ. Νίκος Ζούρος, Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.
Μεγάλη προβολή της Λέσβου στη Θεσσαλονίκη
Με εξαιρετικά μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η παρουσίαση της έκθεσης του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου «ΤΟ ΔΕΙΝΟΘΗΡΙΟ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ» στη Θεσσαλονίκη. Η έκθεση ήταν η πρώτη εκδήλωση που παρουσιάστηκε στις νέες εγκαταστάσεις του Αριστοτέλειου Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Θεσσαλονίκης στην Προβλήτα 1 στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης
Κατά τη διάρκεια λειτουργίας της έκθεσης στη Θεσσαλονίκη, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου οργάνωσε καθημερινά ειδικές εκπαιδευτικές και ενημερωτικές ξεναγήσεις, τόσο για μαθητές και φοιτητές, όσο και για ομάδες ενηλίκων, ειδικών ομάδων και μεμονωμένων επισκεπτών.
Οι επισκέπτες της έκθεσης είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν το Δεινοθήριο της Λέσβου μέσα από το ακριβές πρόπλασμά του αλλά και τα φυτά και τα σπονδυλωτά ζώα (μικροθηλαστικά, ερπετά, αμφίβια και ψάρια) που έζησαν στην Λέσβο πριν από 19 εκατομμύρια χρόνια μέσα από μοναδικής επιστημονικής αξίας ευρήματα φυτικών απολιθωμάτων, πλούσιο φωτογραφικό υλικό, αναλυτικά ενημερωτικά κείμενα και οπτικοακουστικό υλικό.
Παράλληλα, μικροί και μεγάλοι μέσα από ειδικά στερεοσκόπια είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν τα απολιθώματα των σπονδυλωτών ζώων που έχουν βρεθεί στη Λέσβο από τις συστηματικές ανασκαφικές εργασίες του Μουσείου.
Η έκθεση έστειλε παράλληλα ένα κάλεσμα προς τους επισκέπτες της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας να επισκεφθούν το Απολιθωμένο Δάσος και τη Λέσβο και να γνωρίσουν από κοντά το μοναδικό αυτό μνημείο με την παγκόσμια αναγνώριση.
Η έκθεση «Το Δεινοθήριο της Λέσβου»
Η έκθεση παρουσιάζει, με έναν ελκυστικό για το ευρύ κοινό τρόπο, τεκμήρια παλαιοντολογικών ανασκαφών στην περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου που ανασυνθέτουν την εικόνα του παλαιο-περιβάλλοντος και του οικοσυστήματος στο οποίο ανήκει το Δεινοθήριο.
Ειδικότερα, παρουσιάζονται τα φυτά και τα σπονδυλωτά ζώα (μικροθηλαστικά, ερπετά, αμφίβια και ψάρια) που έζησαν στην Λέσβο πριν από 19 εκατομμύρια χρόνια.
Εντυπωσιακά φυτικά απολιθώματα από το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου, πλούσιο φωτογραφικό υλικό και αναλυτικά ενημερωτικά κείμενα βοηθούν τον επισκέπτη να συλλάβει τις γεωλογικές διεργασίες των τελευταίων 20 εκατομμυρίων ετών στον ελληνικό χώρο που διαμόρφωσαν το υπόβαθρο για την ανάπτυξη της ποικιλίας των σύγχρονων οικοσυστημάτων.
Το Δεινοθήριο της Λέσβου είναι ένα από τα παλαιότερα απολιθώματα θηλαστικών της Ελλάδας και ανήκει σε κατηγορία ζώων που μετανάστευσαν από την Αφρική στην Ευρασία εκείνη την περίοδο.
Βρέθηκε τον Σεπτέμβριο του 1999, κοντά στο χωριό της βορειοδυτικής Λέσβου Γαβαθάς. Ειδικότερα, βρέθηκαν η κάτω γνάθος με τα μασητικά δόντια και τα οστά που συνέδεαν αυτήν με το κρανίο του ζώου. Το εύρημα βρισκόταν μέσα σε λιμναία ιζήματα τα οποία σκεπάστηκαν από ηφαιστειακά στρώματα που περιέχουν απολιθωμένους κορμούς.
Οι παλαιοντολόγοι που μελέτησαν το απολίθωμα έβγαλαν το συμπέρασμα πως ανήκει σε προβοσκιδωτό, δηλαδή σε ζώο της ομάδας που περιλαμβάνει και τους σημερινούς ελέφαντες. Μετά από τον καθαρισμό του απολιθώματος και τη σύγκρισή του με απολιθώματα από πρωτόγονα ζώα, διαπιστώθηκε ότι ανήκει σε ζώο της οικογένειας των δεινοθηρίων, και, συγκεκριμένα, σε Προδεινοθήριο. Το Προδεινοθήριο του Γαβαθά συγκρίθηκε με Προδεινοθήρια από άλλες χώρες της Ευρώπης και βρέθηκε ότι είναι πιο πρωτόγονο από αυτά. Προέκυψε τελικά το συμπέρασμα πως το ζώο αυτό έζησε πριν από 18,4 -19 εκατομμύρια χρόνια.
Η ανακάλυψη του απολιθώματος του Προδεινοθηρίου στο Γαβαθά της Λέσβου ήταν πολύ σημαντική επειδή:
1. το απολίθωμα αυτό είναι ένα από τα παλαιότερα απολιθώματα σπονδυλωτών ζώων που έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα στην Ελλάδα,
2. η ύπαρξη του απολιθώματος σε ιζήματα κάτω από τα πρώτα ηφαιστειακά πετρώματα της Δυτικής Λέσβου υποδηλώνει ότι το ζώο ήταν ένας από τους κατοίκους του υποτροπικού δάσους που υπήρχε στη Λέσβο πριν από τις ηφαιστειακές εκρήξεις που το απολίθωσαν,
3. αποτελεί το παλαιότερο απολίθωμα της ομάδας των δεινοθηρίων στην Ευρώπη και
4. με το εύρημα αυτό αποδεικνύεται η μετακίνηση των δεινοθηρίων από το χώρο προέλευσής τους, την Αφρική, προς την Ευρώπη μέσω της Μικράς Ασίας -Ελλάδας, πριν από περίπου 19 εκατομμύρια χρόνια.
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ