Λήψη μέτρων για τον περιορισμό των τροχαίων στις παραλιακές αρτηρίες της Μυτιλήνης-Οι προτάσεις του κ. Πιτσιου


ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ – ΕΙΣΗΓΗΣΗ  ΠΑΝΟΥ ΠΙΤΣΙΟΥ (τιθέμενου σε αργία, εκλεγμένου Προέδρου Δ/Κ Μυτιλήνης)

ΘΕΜΑ: ΛΗΨΗ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΤΡΟΧΑΙΩΝ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑΤΩΝ, ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΑΚΕΣ ΑΡΤΗΡΙΕΣ ΤΗΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ.       

Μετά τα δύο θλιβερά τροχαία θανατηφόρα δυστυχήματα, τα οποία εν μέσω αυτοδιοικητικών εκλογών συγκλόνισαν την κοινωνία της Μυτιλήνης και άφησαν αναπάντητα ερωτηματικά καθώς και ένα μεγάλο “γιατί” σε όλους τους δημότες, πραγματοποίησα επιτόπιες αυτοψίες στις δύο βασικές παραλιακές αρτηρίες της Μυτιλήνης: α) Μυτιλήνης – Αεροδρομίου, και β) Μυτιλήνης – Παναγιούδας, μήπως μπορέσω να συμβάλλω στην αντιμετώπιση αυτής της “μάστιγας” που ταλαιπωρεί την κοινωνία μας, ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες κάθε έτους.

Όλοι που κινούμαστε σε καθημερινή βάση στις δύο αυτές πολυσύχναστες “εθνικές οδούς” που διοχετεύουν όλη την κυκλοφοριακή ροή των οχημάτων από την πόλη προς νότο, βορά και αντίστροφα, κανονικά θα έπρεπε να παρατηρήσουμε ορισμένες λεπτομέρειες, αλλά δεν το κάνουμε, καθαρά από λόγους συνήθειας. Σημειώνω λοιπόν τα ακόλουθα:

·      Στην αρχή και των δύο αυτών σημαντικών για τη Μυτιλήνη λεωφόρων, υπάρχουν τοποθετημένες ειδικές πινακίδες, που γνωστοποιούν στους οδηγούς των οχημάτων, ότι “η ταχύτητα ελέγχεται με radar”. Κάτι που προφανώς δεν ισχύει.


·      Παρά την παραπάνω προειδοποίηση, σε κανένα σημείο των δύο οδικών αξόνων, δεν υπάρχει ειδική σήμανση, που να δηλοί το ανώτερο επιτρεπτό όριο ταχύτητας των οχημάτων (οι μοναδικές πινακίδες που υπάρχουν, είναι στις παρυφές της πόλης ή στις εισόδους της, με ένδειξη ανώτατου ορίου ταχύτητας τα 30, τα 40 και τα 50 χλμ.). 



·      Ακόμη κι’ αν στην πραγματικότητα η ταχύτητα ελεγχόταν με radar ή κάμερες, αφού δεν υπάρχει η παραμικρή σήμανση για το όριο ταχύτητας, είναι προφανές ότι η γνωστοποίηση – προειδοποίηση αυτή, καθίσταται πλήρως ανενεργή.

·      Οι οδηγοί και ειδικά οι μοτοσυκλετιστές που επιθυμούν να αναπτύξουν μεγάλες ταχύτητες, γνωρίζουν πολύ καλά όλες αυτές τις ελλείψεις – αντιφάσεις, με αποτέλεσμα η παραβατική συμπεριφορά τους, στην ουσία να νομιμοποιείται.

·      Οι παραπάνω παράμετροι, ουσιαστικά επιτρέπουν την ανενόχλητη ανάπτυξη μεγάλων – ιλιγγιωδών ταχυτήτων στους δύο αυτούς βασικούς οδικούς άξονες της πόλης, οι οποίοι ειρήσθω εν παρόδω διέρχονται από κατοικημένες περιοχές και γι’ αυτό ακριβώς το λόγο όλοι οι κάτοικοι των προαστίων, ζητούν επιτακτικά τον αποχαρακτηρισμό τους από “εθνικές οδούς”.  

Δεδομένου ότι στατιστικά, ο συντριπτικά μεγαλύτερος όγκος των θανατηφόρων τροχαίων δυστυχημάτων έχει γενεσιουργό αιτία την ταχύτητα (ανεξαρτήτως του ποιος και γιατί φταίει), και προκειμένου να μη θρηνήσουμε και άλλα θύματα, ιδιαίτερα κατά τη θερινή περίοδο που ήδη διανύουμε και κατά την οποία ο πληθυσμός της πόλης, καθώς και τα οχήματα που κυκλοφορούν σ’ αυτήν σχεδόν διπλασιάζονται, προτείνονται προς όλους τους αρμόδιους φορείς, οι εξής ενέργειες (άλλες άμεσες και άλλες μεσοπρόθεσμες):  

1.    Άμεσος αποχαρακτηρισμός των δύο αρτηριών από “εθνικές οδούς”, όπως ακριβώς έχουν ζητήσει πριν ένα περίπου χρόνο, τα τοπικά συμβούλια των συνοικιών – προαστίων “Ακλειδιού, Κουμκό, Σουράδα”, “Βαρειά, Ακρωτήρι”, “Νεάπολη, Πληγώνι” και “Συνοικισμός, Άγιος Ευδόκιμος, Επάνω Σκάλα”.

2.    Άμεση τοποθέτηση ευδιάκριτων πινακίδων, με ανώτατο όριο ταχύτητας 50 ή 60 χλμ. / ώρα, τουλάχιστον σε κάθε μισό χιλιόμετρο των δύο οδών.  

3.    Άμεση τοποθέτηση ειδικών σταθερών καμερών καταγραφής του ορίου ταχύτητας, πάνω στους στύλους της Δ.Ε.Η. (σε υψηλά σημεία), οι οποίες με ειδικό σύστημα φωτογράφισης, θα βεβαιώνουν ηλεκτρονικά τα πρόστιμα στους παραβάτες (όπως ακριβώς συμβαίνει σε πολλά αντίστοιχα σημεία επαρχιακών πόλεων της χώρας και φυσικά κατά κόρον στο εξωτερικό).

4.    Άμεση ενεργοποίηση των ουσιαστικά αχρηστευμένων διαβάσεων πεζών, όπου αυτές υπάρχουν, με τη σωστή διαγράμμισή τους, κατά τρόπο ώστε να είναι ορατές και ευδιάκριτες από μακριά. Επιπλέον, τοποθέτηση και ορισμένων νέων, σε ορισμένα πολυσύχναστα – κατοικημένα σημεία των δύο λεωφόρων. Μεσοπρόθεσμα, τοποθέτηση ειδικών φωτεινών σηματοδοτών με χειροκίνητο κουμπί, σε κάθε διάβαση πεζών των δύο οδών (έχει επιτακτικά ζητηθεί και από τα αντίστοιχα τοπικά συμβούλια). 

5.    Όπως έχει προταθεί πολλάκις στο πρόσφατο και στο απώτερο παρελθόν, μεσοπρόθεσμα τοποθέτηση κυκλικών κόμβων (round abouts), σε 4 σημεία των δύο αρτηριών, δεδομένου ότι λόγω της αναγκαστικής διακοπής της ευθείας πορείας που επιβάλλεται από την τοποθέτηση σημάτων “STOP” (και πέραν όλων των άλλων ωφελειών που οι κυκλικοί κόμβοι δημιουργούν), η ταχύτητα των οχημάτων ουσιαστικά μηδενίζεται, με προφανέστατο αποτέλεσμα την αισθητή μείωση των βαρέων δυστυχημάτων. Τα προτεινόμενα σημεία είναι: α) κόμβος “Λόφος Πανεπιστημίου” (τ. “Xenia”), β) κόμβος Βαρειάς – Ακρωτηρίου (Café “Status”), γ) κόμβος Πληγωνίου, δ) σημείο “Πεδίο Βολής Μαυροβουνίου”.    






Εκτιμώ ότι, τα άμεσα και μεσοπρόθεσμα αυτά μέτρα, μετά βεβαιότητας θα ελαχιστοποιήσουν, αν δεν μηδενίσουν, τα βαριά τροχαία δυστυχήματα, στις δύο κρίσιμες αυτές μεγάλες οδούς της πόλης.

Στις αιτιάσεις διαφόρων εμπλεκομένων (που σχεδόν μόνιμα προκύπτουν όταν κατατίθενται προτάσεις), περί ύπαρξης σχετικής νομοθεσίας που απαγορεύει τη λήψη διαφόρων μέτρων, σημειώνω εμφαντικά ότι τα πάντα μπορούν να πραγματοποιηθούν, αρκεί να υπάρξει σύμπλευση και ομόφωνες αποφάσεις. Οι νόμοι, εκτός του ότι αλλάζουν, σχεδόν πάντοτε στις διατάξεις τους προβλέπουν κατ’ εξαίρεση εφαρμογή ορισμένων αναγκαίων για την προστασία του κοινού συμφέροντος, μέτρων.  

Ευχαριστώ,

Πάνος Πίτσιος
Τιθέμενος σε αργία, εκλεγμένος  
Πρόεδρος Δ/Κ Μυτιλήνης