Εγκαινιάστηκε στην Κύπρο η μεγάλη έκθεση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου
Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της μεγάλης έκθεσης «ΜΝΗΜΕΣ ΓΑΙΑΣ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΓΕΩΠΑΡΚΑ UNESCO ΕΛΛΑΔΑΣ – ΚΥΠΡΟΥ» από την Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο της Κύπρου κα. Κλέλια Βασιλείου την Τρίτη 14 Μαΐου 2019 στην αίθουσα «Ειρήνη» του Δήμου Λευκωσίας.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο Διευθυντής του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης Δρ. Κ. Κωσταντίνου, εκπρόσωποι του Υφυπουργού Τουρισμού, του Δήμου Λευκωσίας, του Τμήματος Δασών, της Αναπτυξιακής Τροόδους καθώς και οι εκπρόσωποι των Γεωπάρκων ο Δρ. Φ. Φασουλάς, Συντονιστής Ελληνικού Φόρουμ Γεωπάρκων, ο κ. Δ. Παττακός, Διευθυντής ΑΚΟΜΜ-Ψηλορείτης ΑΑΕ ΟΤΑ, ο κ. Π. Χατζηκώστας, Διευθυντής Αναπτυξιακής Εταιρείας Τροόδους Κύπρου, ο κ. Β. Περάκης, Συντονιστής Γεωπάρκου Σητείας, ο κ. Η. Κακούρης, εκπρόσωπος του Τμήματος Δασών του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κύπρου, εκπαιδευτικοί και φίλοι του Γεωπάρκου Τροόδους, οι οποίοι εκφράστηκαν με τα θερμότερα λόγια για την παρουσίαση της έκθεσης και τα μοναδικά εκθέματα.
Στην έναρξη της εκδήλωσης ο κ. Π. Χατζηκώστας, Διευθυντής Αναπτυξιακής Εταιρείας Τροόδους Κύπρου, αναφέρθηκε στα μοναδικά χαρακτηριστικά του Γεωπάρκου Τροόδους και τόνισε τη σημασία φιλοξενίας της μεγάλης έκθεσης των Παγκόσμιων Γεωπάρκων της Ελλάδας και της Κύπρου στη Λευκωσία.
Στην συνέχεια η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος της Κύπρου κα. Κλέλια Βασιλείου αναφέρθηκε στο ιστορικό της ίδρυσης του Γεωπάρκου Τροόδους και στη σημασία των Γεωπάρκων για τη διατήρηση και προστασία της γεωλογικής και φυσικής κληρονομιάς αλλά κυρίως για τη συμβολή τους στην τοπική ανάπτυξη.
Ακολούθησε χαιρετισμός από τον Καθηγητή Νίκο Ζούρο, Διευθυντή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, ο οποίος αναφέρθηκε στο ιστορικό της προστασίας μνημείων φυσικής κληρονομιάς, το επίσημο πρόγραμμα Εκπαίδευσης και Γεωεπιστημών της UNESCO «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO» ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα Ελληνικά Γεωπάρκα, τα οποία έχουν χαρακτηριστεί ως «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO»: τη Νήσο Λέσβο, τον Ψηλορείτη και τη Σητεία.
Η έκθεση «ΜΝΗΜΕΣ ΓΑΙΑΣ:
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΓΕΩΠΑΡΚΑ UNESCO ΕΛΛΑΔΑΣ – ΚΥΠΡΟΥ»
Στόχος της έκθεσης «ΜΝΗΜΕΣ ΓΑΙΑΣ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΓΕΩΠΑΡΚΑ UNESCO ΕΛΛΑΔΑΣ – ΚΥΠΡΟΥ» είναι η γνωριμία των επισκεπτών της με τα μοναδικά γεωλογικά και φυσικά μνημεία που φιλοξενούν τα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO της Ελλάδας και της Κύπρου, τα εντυπωσιακά τοπία τους αλλά και τις δυνατότητες που προσφέρουν για συμμετοχή σε ποικίλες εκπαιδευτικές και τουριστικές δραστηριότητες.
Η έκθεση οργανώνεται από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Επιστημονικός υπεύθυνος της έκθεσης είναι ο Καθηγητής Νίκος Ζούρος, Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.
Οι επισκέπτες της έκθεσης μέσα από τα εντυπωσιακά της εκθέματα, πλούσιο φωτογραφικό υλικό και οπτικοακουστικές παραγωγές έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου, σπήλαια, ακτές, κοιλάδες, εντυπωσιακά απολιθώματα σπονδυλωτών (όπως δόντια και οστά προγονικών ελεφάντων) και θαλάσσιων οργανισμών (όπως όστρακα και κοράλλια), ορυκτά και πετρώματα που γεννήθηκαν τα βάθη του Ωκεανού της Τηθύος εκατομμύρια χρόνια πριν αλλά και τον μήκους 7,5 μέτρων απολιθωμένο κορμό προγονικής λεύκας από την Λέσβο.
Πρόκειται για μια έκθεση που είναι σχεδιασμένη ώστε να προσελκύει το ενδιαφέρον των επισκεπτών όλων των ηλικιών. Η περιήγηση στο χώρο πλαισιώνεται από επιστημονική ενημέρωση, προσαρμοσμένη στο ηλικιακό επίπεδο των επισκεπτών.
Η έκθεση πέρα από την επιστημονική της επάρκεια και τον εκπαιδευτικό της χαρακτήρα αποτελεί παράλληλα και ένα μοναδικό εργαστήρι για μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, φοιτητές και εκπαιδευτικούς. Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιούνται καθημερινά ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα και εκπαιδευτικές ενημερωτικές δράσεις προσκαλώντας μικρούς και μεγάλους να ανακαλύψουν τον μαγικό κόσμο των γεωπάρκων μέσα από δημιουργικά εκπαιδευτικά ταξίδια.
Η έκθεση «Μνήμες Γαίας - Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO Ελλάδας-Κύπρου» πραγματοποιείται στο πλαίσιο του έργου «Γεωτουρισμός στα νησιωτικά Γεωπάρκα» και ακρωνύμιο GEO-IN του Προγράμματος Συνεργασίας INTERREG V-A ΕΛΛΑΔΑ – ΚΥΠΡΟΣ 2014 - 2020 με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΤΠΑ) και εθνικούς πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου.
Αίθουσα «Ειρήνη», Δήμος Λευκωσίας (Τέρμα Οδού Λήδρας, Λευκωσία)
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ