Μιχαήλ-Άνθιμος Δήσσος: Γι΄αυτό κάνω Άλμα Ανάπτυξης στο Β. Αιγαίο | Υπ. Περιφερειακός σύμβουλος Π.Ε Λέσβου
Ο Μιχαήλ-Άνθιμος Δήσσος είναι υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος στην Π.Ε Λέσβου με τον συνδυασμό «Άλμα Ανάπτυξης στο Βόρειο Αιγαίο» και επικεφαλη υποψήφιο περιφερειάρχη τον Κώστα Μουτζούρη
Γράφει ο Μιχαήλ-Άνθιμος Δήσσος
Φίλες και φίλοι,
Η ζωή όλων μας είναι ένα όμορφο ταξίδι με πολλές καλές στιγμές, με επιτυχίες, με ωραίες αναμνήσεις, με αγώνες και καθημερινή προσπάθεια σε διάφορους τομείς για τον καθένα ξεχωριστά, όπου με τόλμη, πίστη, δύναμη και εμπιστοσύνη στον εαυτό μας, προχωράμε μπροστά!
Το ταξίδι της δικής μου ζωής εδώ που κατοικούν τα αδέλφια μου με τις οικογένειες τους, εδώ που σκοπεύω να περάσω και εγώ τα υπόλοιπα καλοκαίρια και τους χειμώνες μου, εδώ που καθημερινά ξυπνάω, περπατάω, ζω και αναπνέω αλλά και συναναστρέφομαι με τους φίλους μου, ακούω και συζητώ τα προβλήματα τους αλλά και τα προβλήματα των χωριών μας, τα οποία θαυμάζω και αγαπώ για την μοναδικότητα τους!
Η τιμητική πρόταση του πρύτανη Κώστα Μουτζούρη πριν από κάποιους μήνες, υπήρξε καταλυτική στην απόφαση μου να στηρίξω τη νέα του προσπάθεια, αναγνωρίζοντας στο πρόσωπο του έναν καταξιωμένο και ικανό άνθρωπο με έντονη την αρετή του διοικείν, με όραμα, έτοιμο πλάνο και σχέδιο για μια δημιουργική τετραετία.
Και σε αυτή τη νέα προσπάθεια επέλεξα να είμαι παρών, να καταθέσω την εμπειρία αλλά και την επιστημονική μου γνώση πάνω στη σύγχρονη λειτουργία μίας Περιφέρειας με έντονη πολιτιστική δράση, με στόχο όπως θέλει και ο αυριανός Περιφερειάρχης μας, Κώστας Μουτζούρης, μια περιφέρεια πλούσια σε γνώση και δράσεις. Μέσα από όραμα, πρόγραμμα και πλάνο για την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Ο «πολιτισμός» ως ο βαθμός ανάπτυξης των υλικών και πνευματικών συνθηκών της κοινωνικής ζωής «υπηρετείται» από όλους μας, από τους ανθρώπους που είναι ενεργά μέλη των πολιτιστικών συλλόγων μας, από όλους εκείνους που έχουν έντονη την αρετή της διακριτικότητας, της ειλικρίνειας και της ευγένειας. Γιατί χωρίς αυτά τα χαρακτηριστικά δεν μπορείς να παράξεις πολιτισμό. Στοιχεία έντονα των ανθρώπων των νησιών μας, των δέκα κατοικημένων νησιών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Παρατηρούμε πως η έννοια της λέξης πολιτισμός είναι πολυδιάστατη και προσαρμοσμένη μέσα στην ιστορία του ανθρώπου. Προσαρμοσμένη στο βαθμό που να χαρακτηρίζει σε κάθε εποχή τις ανάγκες του .Και οι ανάγκες της εποχής μας για πολιτισμό είναι πολλαπλές. Αληθινός δείκτης του πολιτισμού δεν είναι το επίπεδο του πλούτου ή της μόρφωσης, το μέγεθος των πόλεων και ούτε η αφθονία των συγκομιδών, αλλά το ήθος των ανθρώπων που ανατρέφει αυτός ο τόπος.
Ο πολιτισμός μπορεί και πρέπει να αποτελέσει βασικό πυλώνα για την πολύπλευρη ανάπτυξη της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.
Στόχος μας, να δημιουργούμε συνεχώς προϋποθέσεις για την ανάπτυξη του πολιτισμού, σε γόνιμο διάλογο με όλους τους αρμόδιους φορείς, συμβάλλοντας στην ανάδειξη και προώθηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Αυτός είναι στόχος για τον οποίο αξίζει να ενώσουμε όλες και όλοι τις δυνάμεις μας.
Αυτός είναι ο στόχος που επιδιώκουμε.
Αγαπητοί συμπολίτες μου,
Ως εκπαιδευτικός, ως πολίτης και ως ένας άνθρωπος με έντονο θρησκευτικό συναίσθημα, πάντοτε πίστευα και πιστεύω ότι αξίζει και επιβάλλεται να διεκδικήσουμε καλύτερη παιδεία για τα παιδιά μας, να διατηρήσουμε ψηλά τις ηθικές μας αξίες και καλύτερες συνθήκες ζωής για όλους μας μέσα από ένα Άλμα Ανάπτυξης στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, ένα άλμα ανάπτυξης πιο γρήγορο από τη φθορά!
Απευθυνόμενος σε όλους εσάς, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι θα ανταποκριθώ κατά τον καλύτερο δυνατόν τρόπο στις προσδοκίες σας και στην εμπιστοσύνη που θα μου δείξετε.
Με υπευθυνότητα, συνέπεια και ήθος,
Με γνώμονα πάντοτε τη δικαιοσύνη,
Την αξιοπρέπεια, την ειλικρίνεια και τον αυτοσεβασμό,
Θα υποστηρίξω με θάρρος το κοινό συμφέρον, ανεξάρτητα από το προσωπικό κόστος, πιστεύοντας ακράδαντα ότι η ανθρωπιά και το δίκαιο πρέπει να προηγούνται.
Με αποφασιστικότητα και όραμα πορεύτηκα έως τώρα στη ζωή μου και έτσι θα εξακολουθώ να πορεύομαι.
Ζητάω τη στήριξή σας στις Περιφερειακές εκλογές του Μαΐου 2019, για να συμβάλλω αποφασιστικά ως Περιφερειακός Σύμβουλος με το συνδυασμό «Άλμα Ανάπτυξης» του Κώστα Μουτζούρη και τους άξιους συνεργάτες που θα τον πλαισιώσουν.
BIOΓPAΦIKO ΣHMEIΩMA
Ο Μιχαήλ-Άνθιμος Δήσσος γεννήθηκε στο Μανταμάδο της Λέσβου στις 9 Μαρτίου 1979. Γόνος ιερατικής οικογένειας, ολοκλήρωσε την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευσή του στο Μανταμάδο, παίρνοντας παράλληλα μαθήματα Βυζαντινής Μουσικής από τον Πρωτοψάλτη και Μουσικοδιδάσκαλο Βυζαντινής Μουσικής πατέρα Παναγιώτη Ιωακείμ στην Καλλονή Λέσβου και κατόπιν κιθάρας και μπουζουκιού στο μουσικό Ευστράτιο Κυριακόγλου στην Κάπη Λέσβου. Παράλληλα έψελνε ως λαμπαδάριος στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μανταμάδου, αποκτώντας Πτυχίο Ιεροψάλτου, από το «Δημοτικό Ωδείο Αχαρνών», με βαθμό «Άριστα παμψηφεί», σε ηλικία 15 ετών.
Μετά την περάτωση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσής του και κατόπιν κατατακτηρίων εξετάσεων στις οποίες αρίστευσε, εγγράφτηκε στο «Απολλώνειο Ωδείο» Αθηνών, στο δεύτερο έτος για το πτυχίο Ωδικής και το πτυχίο Αρμονίας και στο τέταρτο έτος για το δίπλωμα Βυζαντινής Μουσικής.
Ολοκλήρωσε τις εκεί σπουδές του με επιτυχία και απέκτησε τον Ιούνιο του 1998 Δίπλωμα Βυζαντινής Μουσικής με βαθμό «Άριστα παμψηφεί», με διάκριση από το Ωδείο και από το Υπουργείο Πολιτισμού. Τον Ιούνιο του 1999 απέκτησε Πτυχίο Ωδικής και Πτυχίο Αρμονίας με βαθμό «Λίαν Καλώς» από το ίδιο Ωδείο.
Τη χρονική αυτή περίοδο ασχολήθηκε κατ’ αρχήν με την εκμάθηση διαφόρων οργάνων, όπως κιθάρα και πιάνο στο «Aπολλώνειο Ωδείο», ούτι και τέλος κανονάκι στο Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Οργάνων στην Πλάκα.
Παράλληλα διετέλεσε ως Α’ Δομέστικος στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίας Τριάδος Πειραιώς, δίπλα στον Πρωτοψάλτη Αθανάσιο Πέττα.
Έλαβε μέρος ως τραγουδιστής και οργανοπαίχτης (κανονάκι - ούτι) σε συναυλίες σ’ όλη την Ελλάδα δίπλα σε καταξιωμένους καλλιτέχνες και οργανοπαίχτες, όπως τους Χρόνη Αηδονίδη, Σάββα Σιάτρα, Νίκο και Γιασεμή Σαραγούδα, Νίκο Φιλιππίδη, Nίκο Oικονομίδη, Nίκο Kαρατάσο, Mάνο Kουτσαγγελίδη, Σωκράτη Σινόπουλο, Γιώργο Γευγελή και άλλους.
Τον Ιούνιο του 2001 και κατόπιν κατακτηρίων εξετάσεων, στις οποίες αρίστευσε, απέκτησε από τη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής «Γεώργιος ο Λέσβιος» Πτυχίο Βυζαντινής Μουσικής με βαθμό «Άριστα παμψηφεί», με διάκριση από τη Σχολή και από το Υπουργείο Πολιτισμού.
Το 2002 και κατόπιν κατατακτηρίων εξετάσεων, στις οποίες αρίστευσε, απέκτησε από την ίδια Σχολή Δίπλωμα Μουσικοδιδασκάλου Βυζαντινής Μουσικής με βαθμό «Άριστα παμψηφεί», με διάκριση από τη Σχολή και από το Υπουργείο Πολιτισμού.
Τον Ιούνιο του 2003 απέκτησε από το Ωδείο «Νίκος Σκαλκώτας» Πτυχίο Αντίστιξης με βαθμό «Λίαν Καλώς».
Τον Ιούνιο του 2009 απέκτησε από το «Ωδείο Ναυπλίου» Πτυχίο Φυγής με βαθμό «Άριστα (10)».
Στο ενεργητικό του, επίσης, συμπεριλαμβάνονται τρία CD, εκ των οποίων το πρώτο περιλαμβάνει επιλογές ύμνων Βυζαντινής Μουσικής, το δεύτερο τον Παρακλητικό Κανόνα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο Μανταμάδο Λέσβου και το τρίτο ζωντανή συναυλία με τίτλο “ΘΥΜΙΣΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ”, με σκοπούς και τραγούδια από τη Μ. Ασία, Κων/λη και Καππαδοκία, τα οποία ερμηνεύει η 30μελής Χορωδία Ελληνικής Παραδοσιακής Μουσικής του Συλλόγου Κών & Δων Μανταμάδου “Η ΟΜΟΝΟΙΑ”, την οποία δημιούργησε και διευθύνει ο ίδιος.
Επίσης έχει συμμετάσχει ως σολίστας (κανονάκι) σε CD Bυζαντινών Ύμνων με τον τίτλο “Aναστάσεως Hμέρα” του Πρωτοψάλτη και καθηγητή Bυζαντινής Mουσικής, Nικολάου Aμοριανού.
Σημαντική διάκριση έλαβε τον Ιανουάριο 2002, με την πρόκριση στον τελικό του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Παραδοσιακής Μουσικής της ΕΡΤ.
Από το Σεπτέμβριο του 2001 έως τον Ιούνιο του 2010, στη γενέτειρά του, δίδαξε Βυζαντινή Μουσική, παραδοσιακό τραγούδι και έγχορδα παραδοσιακά όργανα, ως αναπληρωτής εκπαιδευτικός στο Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης, ενώ παράλληλα διηύθυνε την παραδοσιακή Χορωδία, καθώς και τις παραδοσιακές ορχήστρες του σχολείου.
Το 2005 το σύνολο Ελληνικής Παραδοσιακής Μουσικής του Μουσικού Σχολείου Μυτιλήνης υπό τη διεύθυνσή του, απέσπασε το 1ο βραβείο στους περιφερειακούς μαθητικούς αγώνες και μετέπειτα το 3ο βραβείο στους πανελλήνιους μαθητικούς αγώνες.
Το Δεκέμβριο του 2006 εκπροσώπησε την Ελλάδα με μια ομάδα μαθητών του Μουσικού Λυκείου Μυτιλήνης στο μαθητικό φεστιβάλ με τίτλο «Ημέρες Ελλάδας στην Αγία Πετρούπολη» που είχε ως θέμα την παρουσίαση έργων Ελλήνων συνθετών, καθώς και έργων ομογενών συνθετών ή Ρώσων συνθετών που αναφέρονται στην Ελλάδα, το οποίο διοργάνωσε το Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στην Αγία Πετρούπολη. Ιδιαιτέρως αξίζει να τονιστεί η κοινή σύμπραξη της ομάδος με την ακαδημαϊκή ορχήστρα παραδοσιακών οργάνων της Καπέλας, που πραγματοποιήθηκε στο τελικό gala-concert και έλαβε χώρα στην ακαδημαϊκή αίθουσα της Καπέλας. Η σύμπραξη αυτή προέκυψε από την πρόταση που έκανε ο μαέστρος της ορχήστρας, ο οποίος παρακολούθησε το σύνολο του Μουσικού Λυκείου Μυτιλήνης σε ένα από τα δύο κονσέρτα που έλαβαν μέρος σε δύο Μουσικά Σχολεία της Αγίας Πετρούπολης.
Το 2007 συμμετείχε στη μουσική ομάδα συγγραφής του εκπαιδευτικού βιβλίου με τίτλο “Μουσικοπαιχνιδίσματα” με το ανθολόγιο Α' & Β' δημοτικού της εκπαιδευτικού Μουσικής αγωγής Θεοδώρας Χαραλαμπή.
Δίδαξε ως καθηγητής Βυζαντινής Μουσικής στη Σχολή Bυζ. Mουσικής «Γεώργιος ο Λέσβιος» και Παραδοσιακών οργάνων στο ωδείο «Νίκος Σκαλκώτας».
Υπήρξε ιδρυτικό μέλος και μαέστρος επί σειρά ετών του Συνόλου Ελληνικής Παραδοσιακής Μουσικής «Αιγαιάτες», το οποίο δραστηριοποιήθηκε καθαρά σε εμφανίσεις συναυλιακού χαρακτήρα.
Με το διορισμό του ως μόνιμος εκπαιδευτικός Μουσικής, δίδαξε στο Γυμνάσιο Οινουσσών, καθώς και στο Δημοτικό Σχολείο Οινουσσών από το 2010 έως το 2012.
Τον Ιούνιο του 2016 απέκτησε από τη «Μουσική Σχολή Καλλονής Λέσβου» Πτυχίο στο παραδοσιακό όργανο “Κανονάκι” με βαθμό «Άριστα (10)».
Τον Ιούνιο του 2018 απέκτησε από το «Ωδείο Ναυπλίου» Πτυχίο Σύνθεσης με βαθμό «Άριστα (10)».
Σήμερα διδάσκει ως εκπαιδευτικός Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής στο Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης, διευθύνοντας τα παραδοσιακά σύνολα του σχολείου.
Είναι καθηγητής Βυζαντινής Μουσικής στη Σχολή Bυζ. Mουσικής «Άγιος Θεόδωρος ο Βυζάντιος» της Ιεράς Μητροπόλεως Μυτιλήνης, στη Σχολή Bυζ. Mουσικής Αγίου Αθανασίου Πολυδρόσου Αττικής και καθηγητής Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής στη «Μουσική Σχολή Καλλονής Λέσβου».
Από το 1993 κατέχει τη θέση του Λαμπαδαρίου και από το 2015 του Πρωτοψάλτου στον Iερό Προσκυνηματικό Nαό Παμμεγίστων Tαξιαρχών Mανταμάδου Λέσβου.
Το 2012 ίδρυσε και διευθύνει το μουσικό σύνολο ελληνικής παραδοσιακής και λαϊκής μουσικής “Ηχόχρωμα”, στο οποίο τραγουδά και παίζει ευρωπαϊκά και παραδοσιακά έγχορδα σε εμφανίσεις συναυλιακού χαρακτήρα και με το οποίο έχουν προκύψει σημαντικές συνεργασίες εντός και εκτός νησιού με μεγάλα ονόματα του ελληνικού και ξένου πενταγράμμου.
Τον Ιούνιο του 2014 με το παραπάνω σύνολο συνεργάστηκε καλλιτεχνικά με την ερμηνεύτρια Γλυκερία στα πλαίσια της εμπορικής έκθεσης “Expo Aegean” που πραγματοποιήθηκε στη μαρίνα Μυτιλήνης.
Το Μάϊο του 2017 εκλέχθηκε μέλος στο Δ.Σ. της Ένωσης Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΕΛΜΕ) Λέσβου και κατόπιν ψηφίστηκε Πρόεδρος της Ένωσης, θέση που υπηρετεί έως και σήμερα.
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ