Χυλόπιτα της ΚΕΔΕ στα προεκλογικά παιχνίδια Χαρίτση με το σπάσιμο Δήμων
Ναυαγούν τα προεκλογικά σχέδια της Κυβέρνησης, λίγες ημέρες πριν τις αυτοδιοικητικές κάλπες και τέσσερα ολόκληρα χρόνια μετά την έναρξη της θητείας της, να συγκροτήσει Επιτροπή με αντικείμενο την επανεξέταση της διοικητικής διαίρεσης των Δήμων.
Δεν είναι μόνο το Κίνημα Αλλαγής που αρνήθηκε να ορίσει εκπρόσωπο, με την Πρόεδρό του, Φώφη Γεννηματά, να κατακεραυνώνει, μεταξύ άλλων, το χρόνο της κυβερνητικής κίνησης, κάνοντας λόγο για “μικροκομματικές σκοπιμότητες” και “ανέξοδες υποσχέσεις”.
Ο ορισμός Μελών στην Επιτροπή για τη διοικητική διαίρεση των Δήμων απασχόλησε προσφάτως και τους άμεσα ενδιαφερόμενους, τους ίδιους τους Δήμους, καθώς συζητήθηκε στη συνεδρίαση του ανώτατου θεσμικού οργάνου τους, της ΚΕΔΕ, τη Μεγάλη Τρίτη 23/4.
Οι Αιρετοί αποφάσισαν ΟΜΟΦΩΝΑ(με συμφωνία δηλαδή και του Επικεφαλής της Αυτοδιοικητικής Παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ)να μην ορίσουν Μέλη στην Επιτροπή πριν εκλεγούν και συγκροτηθούν τα νέα όργανα της ΚΕΔΕ της επόμενης αυτοδιοικητικής περιόδου.
Σημειώνεται ότι:
- οι εκλογές της ΚΕΔΕ πραγματοποιούνται μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου 2019, όταν δηλαδή θα έχει λήξει η θητεία της νυν Κυβέρνησης,
- στο αρ.158 του ν.4600/2019 προβλέπεται ότι στην Επιτροπή η ΚΕΔΕ συμμετέχει με πέντε Μέλη.
Ο AIRETOS ρίχνει φως στα αυτοδιοικητικά επιχειρήματα που αναδείχθηκαν στη συνεδρίαση.
- Το θέμα έθεσε στο Δ.Σ. ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕΔΕ, Γ. Μουράτογλου, διαβάζοντας στους Συναδέλφους του το έγγραφο του Αλέξη Χαρίτση, που μόλις είχε φθάσει. Υπενθύμισε ότι το Δ.Σ. είναι δεσμευμένο από τις Αποφάσεις των Συνεδρίων, όπου είχαν απορρίψει τη διαίρεση οποιασδήποτε αυτοδιοικητικής δομής πλην συγκεκριμένων ονομαστικά προσδιορισμένων περιπτώσεων.
«Καλούμαστε να συμμετέχουμε σε μια Επιτροπή η οποία θα μελετήσει τη διοικητική διαίρεση χωρίς να έχουμε εξουσιοδότηση από Συνέδριο», υπογράμμισε, εισηγούμενος ότι είναι οι νέες Δημοτικές Αρχές και η νέα Διοίκηση της ΚΕΔΕ που πρέπει να εξετάσει το ζήτημα.
- Ο Επικεφαλής της Παράταξης “Νέα Αυτοδιοίκηση”, Γ. Ιωακειμίδης τόνισε πως « είναι τελείως παράλογο αυτή τη στιγμή να κουβεντιάζουμε οτιδήποτε. Η θέση μας είναι σαφέστατα ανοιχτή, σαφέστατα πρέπει να κουβεντιάσουμε, άρα λέμε με την εκλογή των νέων Δημοτικών Αρχών και την εκλογή του νέου Δ.Σ. της ΚΕΔΕ είμαστε πρόθυμοι να κουβεντιάσουμε το θέμα εξ αρχής, ανταλλάσσοντας απόψεις. Και κλείνει αυτή τη στιγμή. »
- Από την Παράταξη “Αυτοδιοικητικό Κίνημα” ο Λ.Μαλούτας συμφώνησε με τις προηγούμενες τοποθετήσεις, συμπληρώνοντας να αναφερθεί προς το Υπουργείο η πιο πρόσφατη σχετική Απόφαση Συνεδρίου «και να κλείσει εκεί το θέμα».
- Ο Επικεφαλής της “Ριζοσπαστικής Αυτοδιοικητικής Πρωτοβουλίας”, Δ. Μπίρμπας, συμφώνησε ότι το Δ.Σ. δεσμεύεται από τις Αποφάσεις των Συνεδρίων και δεν πρέπει να οριστούν εκπρόσωποι της ΚΕΔΕ ως Μέλη. Εισηγήθηκε, όμως, να συμμετέχουν κάποιοι όχι ως Μέλη, αλλά μόνο ως παρατηρητές. «Για να καταλαβαίνουμε τι συζητάνε εκεί εάν γίνει η σύσταση της Επιτροπής (…) δεν θέλω να υπάρχουν διαδικασίες συζήτησης όπου εμείς να είμαστε απόντες», εξήγησε.
- Από την Παράταξη “Συντονισμός Αιρετών”, ο Τ. Κανταράς ανέφερε ότι οποιαδήποτε Απόφαση όσον αφορά στρατηγικό σχεδιασμό πρέπει να είναι συλλογική και συγκεκριμένα του Συνεδρίου. Σημείωσε ότι « δεν είναι ξεκάθαρο που το πάει η Κυβέρνηση και πρέπει να συζητηθεί μια συνάντηση ενημερωτικού χαρακτήρα, χωρίς να δεσμευόμαστε σε κάτι, για να μας πει ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα».
- Ο Β’ Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γ. Καραγιάννης, τοποθετήθηκε δεδομένου ότι η συζήτηση που έχει αναπτυχθεί αφορά και το Δήμο Λαγκαδά με την Κοινότητα Σοχού, αίτημα που, όπως τόνισε, στηρίζει η τοπική κοινωνία. Συμφώνησε, όμως, και αυτός ότι δεν μπορεί να ανοίξει η κουβέντα μερικές ημέρες πριν τις Δημοτικές Εκλογές, ενώ υπάρχουν ξεκάθαρες θέσεις Συνεδρίου και με επικείμενες τις εθνικές εκλογές.
«Δεν μπορούμε να συμμετάσχουμε σε μια Επιτροπή η οποία αυτή τη στιγμή δεν έχει αντικείμενο ύπαρξης», ανέφερε χαρακτηριστικά.
- Στη συνέχεια της ανταλλαγής απόψεων, από την Παράταξη “Αυτοδιοικητικό Κίνημα” ο Γ. Τσιάμης ενημέρωσε τους Συναδέλφους του για το ακριβές περιεχόμενο του αρ.158 του ν.4600/2019, αναδεικνύοντας ότι, μεταξύ άλλων, προβλέπει πέντε μέλη της ΚΕΔΕ και ένα του ΙΤΑ.
Εξήγησε τη διαφοροποίηση επί της εισήγησης του Δ. Μπίρμπα περί ορισμού παρατηρητών, τονίζοντας ότι σύσταση της Επιτροπής χωρίς τα Μέλη της Αυτοδιοίκησης σημαίνει ότι ο Υπουργός αγνοεί την Αυτοδιοίκηση.
« Εάν τη συστήσει χωρίς εμάς, αγνοώντας μας, δεν μπορώ να πάω ως παρατηρητής», περιέγραψε.
- Τέλος, η παρέμβαση του Αθ.Ζούτσου βοήθησε το Δ.Σ. να κλείσει την ιδέα του Δ. Μπίρμπαπερί παρατηρητών, εξηγώντας ότι « το θέμα είναι νομικό, συγκρότηση σημαίνει ορισμός Μελών, εάν πάμε ως παρατηρητές δεν είμαστε Μέλη, συνεπώς δεν μπορεί να συγκροτηθεί η Επιτροπή», όπως ανέλυσε με απλά λόγια.
Δεδομένων των ανωτέρω, το Δ.Σ. κατέληξε ΟΜΟΦΩΝΑ στην Απόφαση που προαναφέραμε, ότι δηλαδή οι Αιρετοί δεν διαφωνούν με τη συμμετοχή στην Επιτροπή, αλλά ζητούνη Επιτροπή να συγκροτηθεί και συγκληθεί ΜΕΤΑ την εκλογή των νέων συλλογικών οργάνων της ΚΕΔΕ.
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ