Πολιτικοί δρόμοι: «Συνταγές Πολιτικής (Μικρές συμβουλές προς τους υποψηφίους)» | Του Π. Αιβαλιώτη
Γράφει για το LesvosPost ο Παύλος Γ. Αιβαλιώτης (Πολιτικός επιστήμονας)
«Πολιτικοί δρόμοι» κάθε εβδομάδα στην οθόνη σας από το LesvosPost.com
«….ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ (ΜΙΚΡΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΡΟΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ)…»
Στην επαρχία ο προεκλογικός αγώνας, μας προσφέρει μοναδικές στιγμές. Ίσως πολλές από αυτές, θα μπορούσαν να αποτελούν σκηνές από ταινία της δεκαετίας του 60.
Για παράδειγμα, στις εκκλησίες συνωστίζονται οι υποψήφιοι και ανταγωνίζονται ποιος θα κάνει τους μεγαλύτερους σταυρούς , στα πανηγύρια δηλώνουν οι ίδιοι παρών με σκοπό να δείξουν την λαϊκή τους ταυτότητα.
Στα καφενεία, πίνουν και μεθούν, ελπίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο θα γευτούν το ούζο της νίκης…
Αρκετοί είναι και οι υποψήφιοι που στον πρότερο βίο τους δεν ένιωθαν την υποχρέωση να συμπεριφέρονται ως απλοί πολίτες.(δηλαδή άτομα που θα έπρεπε να έχουν κοινωνική συνείδηση και να εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους).
Είναι άξιο θαυμασμού πώς σκέφτηκαν να θέσουν τον εαυτό τους σε αυτή την θέση…
Βέβαια, υπάρχουν και εκείνοι που τόλμησαν να πάρουν το ρίσκο και να βάλουν υποψηφιότητα στις εκλογές του Μάη ,με την διαφορά ότι οι ίδιοι χρησιμοποιούν θεμιτά μέσα , γνώση και αγάπη για τον τόπο.
Είναι λίγοι αλλά έχουμε υποχρέωση ως ψηφοφόροι να τους ανακαλύψουμε.
Η πολιτική επικοινωνία προσφέρει πολλά στον αγώνα τους για κατάκτηση της νίκης ακόμη και όταν πρόκειται για τοπικές εκλογές. Καταρχάς είναι υποχρέωση να αναφέρουμε ότι ο όρος <<πολιτική επικοινωνία>> ,είναι ένας παρεξηγημένος όρος .
Η θέση μας είναι ότι οι πολιτικές θέσεις , οι προεκλογικές δεσμεύσεις του κάθε υποψήφιου θα πρέπει με κάποιο τρόπο να γίνουν γνωστές την κοινή γνώμη. Στην σημερινή εποχή, δυστυχώς , η πολιτική έχει μετατραπεί προϊόν που αγοράζεται και πουλιέται και ο ψηφοφόρος έχει τον ρόλο του καταναλωτή. Ο κάθε συνδυασμός χρειάζεται να είναι ένα ελκυστικό προϊόν που θα έχει αυξημένες πιθανότητες να πουληθεί , δηλαδή να ψηφιστεί. Επιπλέον, οφείλει να έχει έναν προϋπολογισμό καθώς και να υπάρχουν και εκείνοι που θα μεριμνούν με ποιο τρόπο αυτό το πολιτικό προϊόν θα προωθηθεί και θα διανεμηθεί στους πολίτες. Εκείνο όμως το στοιχείο που παίζει σημαντικό ρόλο είναι η διαχείριση του χρόνου. Πότε θα παρουσιάσει τα ατού του συνδυασμού, πότε θα τονίσει τις αδυναμίες του πολιτικού αντιπάλου,,
Ο επικεφαλής του κάθε συνδυασμού παίζει στην σημερινή εποχή σημαντικό ρόλο στην θετική έκβαση της εκλογικής αναμέτρησης .
Ο θεατρικός του λόγος απαιτεί πολλά. Στις σκέψεις του, στην έκφραση της γνώμης του αλλά και στην εκδήλωση των συναισθημάτων του. Για παράδειγμα ο πολιτικός του λόγος δεν θα πρέπει να προκαλεί αλλά αντίθετα θα πρέπει να πείθει στο κοινό χρησιμοποιώντας τις κατάλληλες λέξεις και φράσεις που θα αποτυπωθούν στο υποσυνείδητο του ψηφοφόρου. Επιπλέον, οφείλει να αποφεύγει ανεκπλήρωτες δεσμεύσεις εάν έχει σκοπό να επανεκλεγεί στο μέλλον. Μία έξυπνη τακτική είναι να πείσει τους πολίτες ότι έχουν κάποιες ανάγκες(που οι ίδιοι δεν έχουν καν σκεφτεί) και να τους <<αναγκάσει>> να σκεφτούν ότι ο ίδιος θα είναι εκείνος που θα ικανοποιήσει τις ανάγκες αυτές. Τέλος , η πολιτική του ρητορική θα πρέπει να είναι σαφής και απλή(όχι απλοϊκή) καθώς απευθύνεται σε όλους τους πολίτες ανεξαρτήτου μορφωτικού επιπέδου αλλά και να προσπαθεί να συνδυάσει λογικά επιχειρήματα με εντυπωσιακές ατάκες .(καθώς υπάρχουν οι λογικοί και συναισθηματικοί ψηφοφόροι).
Σε αυτό το σημείο οφείλουμε να σημειώσουμε ότι στην σημερινή εποχή η φυσιογνωμία των ψηφοφόρων έχει αλλάξει. Η πολιτική απάθεια και η τάση για αποχή από τις εκλογές είναι μεγάλη.
Η ιδεολογική ταύτιση του παρελθόντος έχει ατονήσει και οι αναποφάσιστοι ακόμη και την ημέρα των εκλογών είναι ένα μεγάλο ποσοστό. Ταυτόχρονα υπάρχουν οι θεματικοί ψηφοφόροι πχ οι φιλόζωοι. Σε όλες αυτές τις κατηγορίες η προεκλογική εκστρατεία πρέπει να προσαρμοστεί στα συγκεκριμένα δεδομένα.
Ας δούμε όμως την πολιτική επικοινωνία στην πράξη. Έξυπνες διαφημίσεις, στοχευμένες εκδηλώσεις που δεν θα απευθύνονται μόνο στους <<σίγουρους>> ψηφοφόρους , προσωπικά μηνύματα, τηλεφωνήματα του ίδιου του υποψήφιου στον ψηφοφόρο (σε κατάλληλες ώρες ,βέβαια) θα βοηθήσουν στην επιτυχία του εγχειρήματος. Βέβαια, και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σίγουρα αποτελούν ένα σημαντικό εργαλείο για την προεκλογική εκστρατεία. Ένα ωραίο προφίλ στο fb, με ένα ελκυστικό εξώφυλλο που θα πλαισιώνεται με μία έξυπνη ατάκα , είναι μία καλή αρχή. Οι συχνότητα των αναρτήσεων να είναι σε λογικό ρυθμό και το περιεχόμενό τους να μην προκαλεί . Επίσης , είναι πολύ σημαντικό να ενθαρρύνει την διαδραστικότητα του μέσου και την συμμετοχή των ψηφοφόρων. Ένα απλό παράδειγμα είναι να ζητάει την γνώμη των ψηφοφόρων για τα δημόσια προβλήματα.
Εκείνο όμως που αποτελεί την καλύτερη πολιτική συνταγή είναι η προσωπική επαφή του υποψήφιου με τον ψηφοφόρο . Άλλωστε αυτό άνετα μπορεί να συμβεί σε τοπικό επίπεδο , στην πόλη και στα χωριά μας.
(καλή επιτυχία σε όλους….)
Παύλος Γ. Αιβαλιώτης
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ