Μιχαήλ-Άνθιμος Δήσσος: «Ας κάνουμε άλμα πιο γρήγορο από τη φθορά».| Υπ. Περιφερειακός σύμβουλος Π.Ε Λέσβου (ΒΙΝΤΕΟ)


Στην Τηλεόραση Μυτιλήνης και στον δημοσιογράφο Γιάννη Συνανη μίλησε ο Υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος στην Π.Ε Λέσβου με τον συνδυασμό «Άλμα Ανάπτυξης στο Βόρειο Αιγαίο» και επικεφαλη υποψήφιο περιφερειάρχη τον Κώστα Μουτζούρη

Δείτε όλη την συνέντευξη:



BIOΓPAΦIKO ΣHMEIΩMA

 Ο Μιχαήλ-Άνθιμος Δήσσος γεννήθηκε στο Μανταμάδο της Λέσβου στις 9 Μαρτίου 1979. Γόνος ιερατικής οικογένειας, ολοκλήρωσε την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευσή του στο Μανταμάδο, παίρνοντας παράλληλα μαθήματα Βυζαντινής Μουσικής από τον Πρωτοψάλτη και Μουσικοδιδάσκαλο Βυζαντινής Μουσικής πατέρα Παναγιώτη Ιωακείμ στην Καλλονή Λέσβου και κατόπιν κιθάρας και μπουζουκιού στο μουσικό Ευστράτιο Κυριακόγλου στην Κάπη Λέσβου. Παράλληλα έψελνε ως λαμπαδάριος στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μανταμάδου, αποκτώντας Πτυχίο Ιεροψάλτου, από το «Δημοτικό Ωδείο Αχαρνών»,  με βαθμό «Άριστα παμψηφεί», σε ηλικία 15 ετών.

   Μετά την περάτωση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσής του και κατόπιν κατατακτηρίων εξετάσεων στις οποίες αρίστευσε, εγγράφτηκε στο «Απολλώνειο Ωδείο» Αθηνών, στο δεύτερο έτος για το πτυχίο Ωδικής και το πτυχίο Αρμονίας και στο τέταρτο έτος για το δίπλωμα Βυζαντινής Μουσικής.
  
Ολοκλήρωσε τις εκεί σπουδές του με επιτυχία και απέκτησε τον Ιούνιο του 1998 Δίπλωμα Βυζαντινής Μουσικής με βαθμό «Άριστα παμψηφεί», με διάκριση από το Ωδείο και από το Υπουργείο Πολιτισμού. Τον Ιούνιο του 1999 απέκτησε Πτυχίο Ωδικής και Πτυχίο Αρμονίας με βαθμό «Λίαν Καλώς» από το ίδιο Ωδείο.
  
Τη χρονική αυτή περίοδο ασχολήθηκε κατ’ αρχήν με την εκμάθηση διαφόρων οργάνων, όπως κιθάρα και πιάνο στο «Aπολλώνειο Ωδείο», ούτι και τέλος κανονάκι στο Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Οργάνων στην Πλάκα.
  
Παράλληλα διετέλεσε ως Α’ Δομέστικος στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίας Τριάδος Πειραιώς, δίπλα στον Πρωτοψάλτη Αθανάσιο Πέττα.
  
Έλαβε μέρος ως τραγουδιστής και οργανοπαίχτης (κανονάκι - ούτι) σε συναυλίες σ’ όλη την Ελλάδα δίπλα σε καταξιωμένους καλλιτέχνες και οργανοπαίχτες, όπως τους Χρόνη Αηδονίδη, Σάββα Σιάτρα, Νίκο και Γιασεμή Σαραγούδα, Νίκο Φιλιππίδη, Nίκο Oικονομίδη, Nίκο Kαρατάσο, Mάνο Kουτσαγγελίδη, Σωκράτη Σινόπουλο, Γιώργο Γευγελή και άλλους.
  
Τον Ιούνιο του 2001 και κατόπιν κατακτηρίων εξετάσεων, στις οποίες αρίστευσε, απέκτησε από τη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής «Γεώργιος ο Λέσβιος» Πτυχίο Βυζαντινής Μουσικής με βαθμό «Άριστα παμψηφεί», με διάκριση από τη Σχολή και από το Υπουργείο Πολιτισμού.
   Το 2002 και κατόπιν κατατακτηρίων εξετάσεων, στις οποίες αρίστευσε, απέκτησε από την ίδια Σχολή Δίπλωμα Μουσικοδιδασκάλου Βυζαντινής Μουσικής με βαθμό «Άριστα παμψηφεί», με διάκριση από τη Σχολή και από το Υπουργείο Πολιτισμού.
   Τον Ιούνιο του 2003 απέκτησε από το Ωδείο «Νίκος Σκαλκώτας» Πτυχίο Αντίστιξης με βαθμό «Λίαν Καλώς».
   Τον Ιούνιο του 2009 απέκτησε από το «Ωδείο Ναυπλίου» Πτυχίο Φυγής με βαθμό «Άριστα (10)».
  
Στο ενεργητικό του, επίσης, συμπεριλαμβάνονται τρία CD, εκ των οποίων το πρώτο περιλαμβάνει επιλογές ύμνων Βυζαντινής Μουσικής, το δεύτερο τον Παρακλητικό Κανόνα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο Μανταμάδο Λέσβου και το τρίτο ζωντανή συναυλία με τίτλο “ΘΥΜΙΣΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ”, με σκοπούς και τραγούδια από τη Μ. Ασία, Κων/λη και Καππαδοκία, τα οποία ερμηνεύει η 30μελής Χορωδία Ελληνικής Παραδοσιακής Μουσικής του Συλλόγου Κών & Δων Μανταμάδου “Η ΟΜΟΝΟΙΑ”, την οποία δημιούργησε και διευθύνει ο ίδιος.                                          
   Επίσης έχει συμμετάσχει ως σολίστας (κανονάκι) σε CD Bυζαντινών Ύμνων με τον τίτλο “Aναστάσεως Hμέρα” του Πρωτοψάλτη και καθηγητή Bυζαντινής Mουσικής, Nικολάου Aμοριανού.
   Σημαντική διάκριση έλαβε τον Ιανουάριο 2002, με την πρόκριση στον τελικό του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Παραδοσιακής Μουσικής της ΕΡΤ.
   Από το Σεπτέμβριο του 2001 έως τον Ιούνιο του 2010, στη γενέτειρά του, δίδαξε Βυζαντινή Μουσική, παραδοσιακό τραγούδι και έγχορδα παραδοσιακά όργανα, ως αναπληρωτής εκπαιδευτικός στο Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης, ενώ παράλληλα διηύθυνε την παραδοσιακή Χορωδία, καθώς και τις παραδοσιακές ορχήστρες του σχολείου.
  
Το 2005 το σύνολο Ελληνικής Παραδοσιακής Μουσικής του Μουσικού Σχολείου Μυτιλήνης υπό τη διεύθυνσή του, απέσπασε το 1ο βραβείο στους περιφερειακούς μαθητικούς αγώνες και μετέπειτα το 3ο βραβείο στους πανελλήνιους μαθητικούς αγώνες.
  
Το Δεκέμβριο του 2006 εκπροσώπησε την Ελλάδα με μια ομάδα μαθητών του Μουσικού Λυκείου Μυτιλήνης στο μαθητικό φεστιβάλ με τίτλο «Ημέρες Ελλάδας στην Αγία Πετρούπολη» που είχε ως θέμα την παρουσίαση έργων Ελλήνων συνθετών, καθώς και έργων ομογενών συνθετών ή Ρώσων συνθετών που αναφέρονται στην Ελλάδα, το οποίο διοργάνωσε το Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στην Αγία Πετρούπολη. Ιδιαιτέρως αξίζει να τονιστεί η κοινή σύμπραξη της ομάδος με την ακαδημαϊκή ορχήστρα παραδοσιακών οργάνων της Καπέλας, που πραγματοποιήθηκε στο τελικό gala-concert και έλαβε χώρα στην ακαδημαϊκή αίθουσα της Καπέλας. Η σύμπραξη αυτή προέκυψε από την πρόταση που έκανε ο μαέστρος της ορχήστρας, ο οποίος παρακολούθησε το σύνολο του Μουσικού Λυκείου Μυτιλήνης σε ένα από τα δύο κονσέρτα που έλαβαν μέρος σε δύο Μουσικά Σχολεία της Αγίας Πετρούπολης.

 Το 2007 συμμετείχε στη μουσική ομάδα συγγραφής του εκπαιδευτικού βιβλίου με τίτλο “Μουσικοπαιχνιδίσματα” με το ανθολόγιο Α' & Β' δημοτικού της εκπαιδευτικού Μουσικής αγωγής Θεοδώρας Χαραλαμπή.
  
Δίδαξε ως καθηγητής Βυζαντινής Μουσικής στη Σχολή Bυζ. Mουσικής «Γεώργιος ο Λέσβιος» και Παραδοσιακών οργάνων στο ωδείο «Νίκος Σκαλκώτας».
  
Υπήρξε ιδρυτικό μέλος και μαέστρος επί σειρά ετών του Συνόλου Ελληνικής Παραδοσιακής Μουσικής «Αιγαιάτες», το οποίο δραστηριοποιήθηκε καθαρά σε εμφανίσεις συναυλιακού χαρακτήρα.
  
Με το διορισμό του ως μόνιμος εκπαιδευτικός Μουσικής, δίδαξε στο Γυμνάσιο Οινουσσών, καθώς και στο Δημοτικό Σχολείο Οινουσσών από το 2010 έως το 2012.
   Τον Ιούνιο του 2016 απέκτησε από τη «Μουσική Σχολή Καλλονής Λέσβου» Πτυχίο στο παραδοσιακό όργανο “Κανονάκι” με βαθμό «Άριστα (10)».
   Τον Ιούνιο του 2018 απέκτησε από το «Ωδείο Ναυπλίου» Πτυχίο Σύνθεσης με βαθμό «Άριστα (10)».
  
Σήμερα διδάσκει ως εκπαιδευτικός Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής στο Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης, διευθύνοντας τα παραδοσιακά σύνολα του σχολείου.
  
Είναι καθηγητής Βυζαντινής Μουσικής στη Σχολή Bυζ. Mουσικής «Άγιος Θεόδωρος ο Βυζάντιος» της Ιεράς Μητροπόλεως Μυτιλήνης, στη Σχολή Bυζ. Mουσικής Αγίου Αθανασίου Πολυδρόσου Αττικής και καθηγητής Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής στη «Μουσική Σχολή Καλλονής Λέσβου».
  
Από το 1993 κατέχει τη θέση του Λαμπαδαρίου και από το 2015 του Πρωτοψάλτου στον Iερό Προσκυνηματικό Nαό Παμμεγίστων Tαξιαρχών Mανταμάδου Λέσβου.
  
Το 2012 ίδρυσε και διευθύνει το μουσικό σύνολο ελληνικής παραδοσιακής και λαϊκής μουσικής “Ηχόχρωμα”, στο οποίο τραγουδά και παίζει ευρωπαϊκά και παραδοσιακά έγχορδα σε εμφανίσεις συναυλιακού χαρακτήρα και με το οποίο έχουν προκύψει σημαντικές συνεργασίες εντός και εκτός νησιού με μεγάλα ονόματα του ελληνικού και ξένου πενταγράμμου.

 Τον Ιούνιο του 2014 με το παραπάνω σύνολο συνεργάστηκε καλλιτεχνικά με την ερμηνεύτρια Γλυκερία στα πλαίσια της εμπορικής έκθεσης “Expo Aegean” που πραγματοποιήθηκε στη μαρίνα Μυτιλήνης.
  
Το Μάϊο του 2017 εκλέχθηκε μέλος στο Δ.Σ. της Ένωσης Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΕΛΜΕ) Λέσβου και κατόπιν ψηφίστηκε Πρόεδρος της Ένωσης, θέση που υπηρετεί έως και σήμερα.