Μήνυση κατά του ΟΠΕΚΕΠΕ από την απεργό πείνας στη Μυτιλήνη: «Δεν ζητάμε ελεημοσύνη, θα μας πάνε φυλακή»!


«Δεν ζητάμε ελεημοσύνη, αλλά αυτά που έχουμε δουλέψει. Θα μας πάνε φυλακή! Δε θα σταματήσω μέχρι να δικαιωθώ», λέει στο real.gr η 34χρονη Δήμητρα Κινικλή

Της Δήμητρας Πανανού για το real.gr

Μήνυση εναντίον των μελών του διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) αλλά και του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης για παράβαση καθήκοντος υπέβαλε σήμερα η οικογένεια της 34χρονης κτηνοτρόφου από τη Μυτιλήνη, Δήμητρας Κινικλή, που οδηγήθηκε σε απεργία πείνας για τη μη καταβολή χρημάτων που της οφείλει ο οργανισμός από το 2015. Η πολύτεκνη μητέρα, που νοσηλεύτηκε πριν λίγες μέρες σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο του νησιού, ζητά –όπως αποκαλύπτει το real.gr- την αυτόφωρη σύλληψη των μελών του οργανισμού θεωρώντας τους υπεύθυνους για την οικονομική εξαθλίωση στην οποία έχει περιέλθει η οικογένειά της.

Όπως προκύπτει από τη μηνυτήρια αναφορά, ο ΟΠΕΚΕΠΕ αν και έχει αναγνωρίσει το λάθος του, που οφείλεται σε τεχνικούς και γραφειοκρατικούς λόγους και παρά το μεγάλο διάστημα που μεσολάβησε, δεν έχει καταβάλλει μέχρι σήμερα ποσό ύψους 35.000 ευρώ που οφείλει στην οικογένεια από τις επιδοτήσεις.

Η λέξη απόγνωση δεν μπορεί να περιγράψει τα όσα βιώνει η Δήμητρα Κινικλή , η οποία από τα χρέη κινδυνεύει να μπει φυλακή. Το αδιέξοδο την οδήγησε για τρίτη φορά σε απεργία πείνας. «Πέρυσι το Πάσχα είχα πάει με τα τέσσερα παιδιά μου στην Αθήνα. Παρακάλεσα τον κ. Κέντρο (σ.σ. αντιπρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ). Έπεσα στα γόνατα, έκλαιγα. Γύρισα και του είπα θα πέσω από το παράθυρο για να σωθούν τα παιδιά μου. Μου είπε να κάνω υπομονή και δεσμεύτηκε ότι θα πληρωθούμε. Οι μήνες περνούσαν χωρίς αποτέλεσμα. Αναγκάστηκα να κάνω απεργία πείνας και τότε με παρέμβαση του υπουργού μου έδωσαν κάποια χρήματα. Αυτά όμως εξανεμίστηκαν… Σήμερα, είμαστε χρεωμένοι παντού», λέει η 34χρονη γυναίκα με πόνο καρδιάς.  


«Βουνό» τα χρέη

Η ίδια αναφέρει ότι ο υπουργός αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Αραχωβίτης, είχε δεσμευτεί δημόσια ότι την Πρωτοχρονιά θα τους ξεχρέωνε. «Ακόμη περιμένουμε. Έχουμε πάρει κτηνοτροφικό δάνειο 10.000 ευρώ. Στον ΟΓΑ χρωστάμε 10.000 ευρώ και αδυνατούμε να πληρώσουμε ενώ έχουμε κάνει ρύθμιση. Χρωστάμε 20.000 ευρώ στις ζωοτροφές. Οφείλουμε ενοίκια, λογαριασμούς ΔΕΗ. Μας στέλνουν δικαστικούς κλητήρες και ζητούν χρήματα. Δεν μπορούμε να ζήσουμε. Γιατί να είμαι σ’ αυτή την κατάσταση; Γιατί να πεινάω, εγώ και τα παιδιά μου; Δε δουλεύω; Μου λένε συνέχεια το σύστημα και το σύστημα. Τι με νοιάζει εμένα αν είναι  ανεύθυνοι και δεν υπολογίζουν τον ιδρώτα του άλλου» προσθέτει η κ. Κινικλή, περιγράφοντας τη δύσκολη καθημερινότητά της.

Η κ. Κινικλή ζητά έστω και τώρα από τους υπευθύνους του ΟΠΕΚΕΠΕ να πράξουν τα δέοντα. «Δεν είμαστε πουθενά λάθος. Δεν ζητάμε ελεημοσύνη, αλλά αυτά που έχουμε δουλέψει. Θα μας πάνε φυλακή! Δε θα σταματήσω μέχρι να δικαιωθώ», καταλήγει.

Το …λάθος

Όπως καταγράφεται στη μηνυτήρια αναφορά όλα ξεκίνησαν το 2015 όταν με την αναθεώρηση της κοινής αγροτικής πολιτικής και από ένα λάθος του συστήματος κόπηκε η πληρωμή των επιδοτήσεων, βασική ενίσχυση για τους κτηνοτρόφους, που  λάμβανε η οικογένεια Κινικλή. Πιο συγκεκριμένα, λόγω δυσλειτουργίας του μηχανογραφικού- ηλεκτρονικού συστήματος του ΟΠΕΚΕΠΕ η πύλη εισόδου είχε πρόβλημα και δεν οριστικοποίησε ως εμπρόθεσμη την αίτηση της οικογένειας, αλλά τη θεώρησε εκπρόθεσμη με ότι αυτό συνεπάγεται και κυρίως τη μη καταβολή χρημάτων. Αντίστοιχο πρόβλημα, όπως αναφέρεται στη μήνυση, είχαν ακόμη 380  αγρότες- κτηνοτρόφοι σε ολόκληρη την Ελλάδα. Στη συνέχεια ο ΟΠΕΚΕΠΕ αναγνώρισε ότι ήταν δικό του σφάλμα γι’ αυτό και κατέβαλε μέρος των επιδοτήσεων στην οικογένεια. 

«Η ιστορία αυτή είναι καθρέπτης του κράτους μας και της κοινωνίας μας. Η δημόσια διοίκηση (ΟΠΕΚΕΠΕ), έκανε λάθος η ίδια το 2015 και το φόρτωσε στον φτωχό κτηνοτρόφο. Μετά αναγκάσθηκε να παραδεχθεί ότι το σφάλμα ήταν δικό της, αλλά πέρασαν 4 χρόνια και ακόμη δεν αποκαθιστά τη νομιμότητα και δεν δίνει στον κτηνοτρόφο όλα τα ποσά των επιδοτήσεων που δικαιούται», επισημαίνει ο δικηγόρος της οικογένειας, Γιώργος Λωρίτης, σημειώνοντας ότι δε θα έπρεπε να χρειάζονται απεργίες πείνας και μηνύσεις για να αναγκασθεί η διοίκηση να κάνει το καθήκον της και να εφαρμόσει το νόμο. «Ακόμη είκοσι ομοιοπαθείς νεοέλληνες στη Λέσβο και άλλοι τόσοι σε δύο διπλανά νησιά, συνολικά 380 σε όλη την Ελλάδα κάθονται και κοιτάζουν μια γυναίκα, μάνα πολύτεκνη με τέσσερα ανήλικα παιδιά, να κάνει για τρίτη φορά απεργία πείνας γι’ αυτό το θέμα και ούτε καν της συμπαραστέκονται , παρά μόνο περιμένουν να επωφεληθούν και οι ίδιοι από το δικό της αγώνα», καταλήγει.