Αποζημιώσεις ζητά η Καλογήρου για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από το σεισμό του 2017- Τι απάντα ο Β Τεντομας
Χριστιάνα Καλογήρου: «Όχι άλλη καθυστέρηση στην αποζημίωση επιχειρήσεων που επλήγησαν από το σεισμό του 2017 στη Λέσβο»
Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου απέστειλε προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο κατεπείγουσα επιστολή με την οποία ζητάει την επίσπευση της διαδικασίας έκδοσης Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ), προκειμένου, μετά τη νομοθετική ρύθμιση της 1ης Απριλίου 2019, να αποζημιωθούν οι επιχειρήσεις- επαγγελματικά και αγροτικά αυτοκίνητα, που μερικώς ή ολικώς επλήγησαν από τον σεισμό της 12ης Ιουνίου 2017 στη Λέσβο.
Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου στις 23 Οκτωβρίου 2017 απέστειλε προς το αρμόδιο Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης τον πλήρη φάκελο καταγραφής και εκτίμησης των ζημιών επιχειρήσεων και επαγγελματικών αυτοκινήτων που επλήγησαν από τον σεισμό, υπογεγραμμένο από την αρμόδια επιτροπή που συστήθηκε με απόφαση της Περιφερειάρχη.
Επ’ αυτού έλαβε απάντηση στις 18 Δεκεμβρίου 2017 ότι δεν μπορεί να εκδοθεί απόφαση αποζημίωσης από το Υπουργείο Οικονομικών για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τον σεισμό.
Η Περιφερειάρχης άμεσα απέστειλε εγγράφως αιτήματα στις 19 Δεκεμβρίου 2017 προς τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Γιάννη Δραγασάκη και ακολούθως στις 15 Ιανουαρίου 2018 προς τον τότε Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Αλέξη Χαρίτση, με τα οποία ζητούσε την ανάληψη σχετικής νομοθετικής πρωτοβουλίας για την τροποποίηση του νόμου, ως μόνης εφικτής λύσης για την αποζημίωση των πληγέντων επιχειρήσεων και επαγγελματικών αυτοκινήτων.
Την 1η Απριλίου 2019 με τον Νόμο 4605/2019 έγινε η νομοθετική ρύθμιση, όπως αυτή είχε ζητηθεί από τον Δεκέμβριου του 2017 από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και τροποποιήθηκε με σχετικό άρθρο που έχει αναδρομική ισχύ από 1η Απριλίου 2017 και καθιστά πλέον δυνατή την αποζημίωση των επιχειρήσεων και των επαγγελματικών αυτοκινήτων που μερικώς ή ολικώς επλήγησαν από τον σεισμό στη Λέσβο.
Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου με το σημερινό γραπτό αίτημά της ζητά την προσωπική παρέμβαση του Υπουργού Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου, ώστε να μην υπάρξουν άλλες καθυστερήσεις στην αποζημίωση των επιχειρήσεων (παντοπωλεία, κρεοπωλεία, καφενεία, φαρμακείο, εστιατόρια, εμπορικά καταστήματα, κεραμοποιείο, τυποποίησης ελαιολάδου, ξενοδοχείο), καθώς και οι επαγγελματίες και αγρότες που τα αυτοκίνητά τους έπαθαν ζημιά από το σεισμό της 12ης Ιουνίου 2017.
Η αποστομωτική απάντηση του Συντονιστή για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τον σεισμό της 12.6.2017 στη Λέσβο Βασίλη Τεντόμα
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ ΠΟΥ ΕΠΛΗΓΗΣΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΙΣΜΟ ΤΗΣ 12.6.2017
Με βάση τον Ν. 2459/1997, άρθρο 36, δεν προβλέπονταν αποζημίωση επιχειρήσεων που πλήγονται από σεισμό. Από τότε καμία κυβέρνηση είτε του ΠΑΣΟΚ είτε της ΝΔ είτε και ΝΔ+ΠΑΣΟΚ δεν τροποποίησαν τη παραπάνω διάταξη, που δεν είχε καμία λογική βάση. Με συντονισμένες ενέργειες των βουλευτών Γιώργου Πάλλη (ΛΕΣΒΟΣ) και Ηλία Καματερού (ΚΩΣ) στον πρόσφατο Ν. 4605/1-4-2019 και με τα άρθρα 19 και 67 αντίστοιχα:
1. Τροποποιήθηκε το άρθρο 36 του Ν. 2459/1997 και αφαιρέθηκε η διατύπωση "εκτός σεισμών" και
2. Η παραπάνω τροποποίηση απόκτησε αναδρομικό χαρακτήρα ώστε να περιλαμβάνει και τις αποζημιώσεις των σεισμών του 2017 σε Λέσβο και Κώ.
Το επόμενο βήμα είναι η υπογραφή της σχετικής ΚΥΑ που θα καθορίζει τη διαδικασία και το ύψος των αποζημιώσεων. Υπενθυμίζεται ότι, όπως συνέβη και σε άλλες φυσικές καταστροφές, η παραπάνω αποζημίωση έχει τον χαρακτήρα ενίσχυσης των πληγεισών επιχειρήσεων, ώστε να καταστεί δυνατή η συνέχιση της δραστηριότητας τους και αφενός μεν καλύπτουν ένα ποσοστό των απωλειών σε εμπορεύματα και εξοπλισμό (γύρω στο 30%) και αφετέρου δίδονται σε επιχειρήσεις που βρίσκονται σε λειτουργία κατά τον χρόνο αποζημίωσης και όχι σε αυτές που για οποιονδήποτε λόγω διέκοψαν τη δραστηριότητας τους.
Μετά από όλα τα παραπάνω θεωρούμε υποκριτική την επίκληση της κας Καλογήρου προς τον κ. Τσακαλώτο να συντομεύσει την υπογραφή της σχετικής ΚΥΑ., που έχει «αργήσει" μερικές ημέρες, όταν δεν διαμαρτυρήθηκε ποτέ για τη καθυστέρηση δεκαετιών προκειμένου να αλλάξει η σχετική νομοθεσία που δεν προέβλεπε την αποζημίωση των σεισμόπληκτων επιχειρήσεων.
Μυτιλήνη 24.4.2019
Βασίλης Τεντόμας
Συντονιστής για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τον σεισμό της 12.6.2017 στη Λέσβο
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ