Homo Sapios?: Κάρμα: Τι είναι; Μπορεί να βοηθήσει στην πνευματική εξέλιξη του ανθρώπου;
Της Γιώτας Βουλδή για το LesvosPost.com
Κάθε εβδομάδα ένα άρθρο από την Γιώτα Βουλδή στο LesvosPost για την στήλη Homo Sapios?…
«Κάρμα : Τι είναι ; Μπορεί να βοηθήσει στην πνευματική εξέλιξη του ανθρώπου;»
Η λέξη Κάρμα προέρχεται από την σανσκριτική διάλεκτο και σημαίνει γενικά "δράση". Ετυμολογικά η λέξη "Καρ" σημαίνει δράση ενώ η λέξη "μα" σημαίνει το αποτέλεσμα.
Πολλές φορές ακούμε στην καθημερινότητα μας την λέξη : Κάρμα και την έχουμε συνδέσει με κάτι κακό , κάτι που δεν κάναμε σωστά προκειμένου να βοηθηθούμε στην πνευματική μας εξέλιξη και έρχεται η στιγμή να μας το ανταποδώσει το σύμπαν και να «πληρώσουμε» γι’αυτό.
Κάρμα ειδικά είναι ο φυσικός πνευματικός Νόμος ή αρχή που κυβερνάει όλες τις σχέσεις μας. Ξεκινάει με το σπόρο της σκέψης ο οποίος αναπτύσσεται και μεγαλώνει με τον χρόνο μέσω των αισθημάτων, της στάσης, των πράξεων και των σχέσεων. Και τελικά εγκαθίσταται μέσα στην ψυχή σαν χαρακτηριστικό της προσωπικότητας, και αναδύεται ξανά με τη μορφή μιας άλλης σκέψης.
Ο Νόμος του Κάρμα μπορεί να γίνει κατανοητός σαν τον πνευματικό ισοδύναμο του Νόμου του Νεύτωνα τον σχετικό με την Κίνηση, σύμφωνα με τον οποίο εκφράζεται η άποψη ότι για κάθε δράση (στο φυσικό επίπεδο) υπάρχει μια ίση και αντίθετη αντίδραση. Στη φυσική η κατανόηση της ακρίβειας του Νόμου του Νεύτωνα έριξε τόσο πολύ φως σε ένα κόσμο που προηγούμενα ήταν σκεπασμένος με μυστήριο, έτσι που μπήκαν τα θεμέλια πολλών ανακαλύψεων και της τεχνολογίας.
Η κατανόηση του Νόμου του Κάρμα με κάνει να συνειδητοποιήσω ότι κάθε πράξη (ή κάρμα) δημιουργεί ένα αντάλλαγμα, μια συνέπεια - ομοίως, γεγονότα (και τα αποτελέσματά τους) μπορούν να συμβούν μόνο όταν υπάρχει η αντίστοιχη αιτία. Αυτό σημαίνει ότι οτιδήποτε καταστάσεις αντιμετωπίζω αυτή τη στιγμή - οτιδήποτε με εξαναγκάζει ή με απωθεί και οτιδήποτε νοιώθω είναι το αποτέλεσμα των δικών μου προηγούμενων σκέψεων, αποφάσεων και πράξεων. Η κατανόηση του Νόμου του Κάρμα δίνει βαθιά σπουδαιότητα στην έννοια της υπευθυνότητας και της δικαιοσύνης.
Μερικές φορές ο Νόμος του Κάρμα γίνεται κατανοητός μόνο κατά το ήμισυ. Κάποιος μπορεί να σκεφθεί, “εαν οτιδήποτε μου συμβαίνει τώρα είναι αποτέλεσμα των δικών μου πράξεων του παρελθόντος, δεν μπορώ να κάνω τίποτε”. Αλλά αν το παρελθόν δημιουργεί το παρόν, το παρόν δημιουργεί το μέλλον. Αντί κάποιος να είναι σκλάβος του παρελθόντος, η κατανόηση του Νόμου του Κάρμα μας εμπνέει δραστήρια να δημιουργήσουμε τη μοίρα μας.
Παρακάτω , αξίζει να αναφερθεί ποιοι νόμοι απαρτίζουν αυτόν τον Νόμο(κάτι που θα βοηθήσει πολύ στην καθημερινότητα μας πρακτικά αλλά και πνευματικά):
Ο Υπέρτατος Νόμος
«Όπως έσπειρες, θα θερίσεις» ή αλλιώς «ο Νόμος της Αιτίας και του Αποτελέσματος».
Ό,τι δίνουμε στο σύμπαν αυτό θα μας ανταποδοθεί, συνεπώς αν επιθυμούμε ευτυχία, ειρήνη, αγάπη και φιλία θα πρέπει εμείς οι ίδιοι να προωθούμε πρώτα αυτές τις αξίες.
Ο Νόμος της Δημιουργίας
Η ζωή δεν είναι κάτι που απλά συμβαίνει. Χρειάζεται την ενεργή συμμετοχή μας. Μην ξεχνάτε πως είμαστε ένα με το σύμπαν και πως οτιδήποτε μας περιβάλλει αντανακλά τον εσωτερικό μας κόσμο.
Ο Νόμος της Ταπεινοφροσύνης
Αυτά που αρνούμαστε να αποδεχτούμε, είναι αυτά που μας στοιχειώνουν περισσότερο. Αν επικεντρωνόμαστε μόνο στα αρνητικά, τότε σίγουρα δεν είμαστε συντονισμένοι σε υψηλότερες «συχνότητες».
Ο Νόμος της Ανάπτυξης
«Για όπου ξεκίνησεις να πας, εκεί θα βρεθείς». Προκειμένου να ωριμάσουμε, εμείς οι ίδιοι είμαστε αυτοί που πρέπει να αλλάξουν , να εξελιχθούν και όχι οι άνθρωποι ή οι καταστάσεις γύρω μας. Ουσιαστικά , μόνο εμείς μας ανήκουμε και ο εαυτός μας είναι το μόνο πράγμα πάνω στο οποίο έχουμε έλεγχο.
Ο Νόμος της Υπευθυνότητας
Αντικατοπτρίζουμε όσα μας περιβάλλουν και το αντίστροφο και αυτό είναι μια Συμπαντική Αλήθεια. Πρέπει να αναλάβουμε την ευθύνη για όσους και όσα έχουμε επιτρέψει να βρίσκονται στη ζωή μας.
Ο Νόμος της Σύνδεσης
Ακόμη κι αν κάτι που κάνουμε μοιάζει ασήμαντο, πρέπει όλες μας οι ενέργειες να εκτελούνται σαν τα πάντα στο σύμπαν να είναι συνδεδεμένα, γιατί κάθε μας πράξη, κάθε μας βήμα, οδηγεί στο επόμενο και εν τέλη στον προορισμό μας. Κανένα βήμα δεν έχει μεγαλύτερη βαρύτητα από κάποιο άλλο, μιας και όλα είναι απαραίτητα για την τελική ολοκλήρωση. Παρελθόν, παρόν και μέλλον είναι άρρηκτα συνδεδεμένα.
Ο Νόμος της Συγκέντρωσης
Δεν μπορούμε να σκεφτόμαστε δύο πράγματα ταυτόχρονα. Ειδικά αν σκοπεύουμε να αφοσιωθούμε σε υψηλότερες έννοιες και ιδανικά, είναι πρακτικά αδύνατο να μας απασχολούν ταυτόχρονα ευτελή πράγματα όπως η απληστία.
Ο Νόμος της Γενναιοδωρίας και της Φιλοξενίας
Αν πιστεύουμε βαθιά σε μια αλήθεια, κάποια στιγμή στη ζωή μας θα καλεστούμε να την αποδείξουμε. Αυτή θα είναι η στιγμή που θα κάνουμε την θεωρία μας πράξη.
Ο Νόμος του Εδώ και Τώρα
Το να αναπολούμε το παρελθόν μας αποτρέπει από το να ζούμε στο παρόν.
Ο Νόμος της Αλλαγής
Η ιστορία επαναλαμβάνεται μέχρι να μάθουμε από τα λάθη μας και να αλλάξουμε.
Ο Νόμος της Υπομονής και της Ανταμοιβής
Για να απολαύσουμε μία ανταμοιβή απαιτείται να μοχθήσουμε. Η αληθινή ευτυχία προκύπτει όταν κάνουμε αυτό που πραγματικά αγαπάμε, ενώ παράλληλα γνωρίζουμε ότι η ανταμοιβή γι’ αυτό θα έρθει εν καιρώ.
Ο Νόμος της Έμπνευσης
Η πραγματική αξία από κάτι είναι αποτέλεσμα της ενέργειας και της πρόθεσης που του έχουμε αφιερώσει.
Αξίζει πάντως να δώσετε λίγη σημασία στα παραπάνω , προκειμένου να βελτιώσετε τον εσωτερικό σας εαυτό και εν γένει την ίδια την ζωή σας !
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ