Στα θρανία οι κρεοπώλες της Λέσβου
Σε Κοζάνη, Βέροια, Λαμία, Τρίκαλα, Πελοπόννησο, αλλά και σε Ρόδο, Μυτιλήνη ήδη οι υποψήφιοι ή εν ενεργεία κρεοπώλες κάθισαν στα θρανία.
Μια μετά την άλλη περιοχές της χώρας εκδηλώνει το δικό της ενδιαφέρον να φιλοξενήσει την λειτουργία Σχολής Κρεοπωλών και να προσφέρει έτσι τη δυνατότητα ακόμη και στους πιο απομακρυσμένους κατοίκους να παρακολουθήσουν τα μαθήματα της.
Η αρχή έγινε στην Κομοτηνή με τους ίδιους τους κτηνοτρόφους να κάθονται πρώτα στα θρανία μιας τέτοιας Σχολής. Σήμερα η δράση της έχει επεκταθεί και σε άλλες περιοχές της χώρας με την λειτουργία παραρτημάτων και με «ψυχή» τον εμπνευστή της ίδρυσης και λειτουργίας της, τον κ. Γιώργο Μπατσολάκη.
Σε Κοζάνη, Βέροια, Λαμία, Τρίκαλα, Πελοπόννησο, αλλά και σε Ρόδο, Μυτιλήνη ήδη οι υποψήφιοι ή εν ενεργεία κρεοπώλες κάθισαν στα θρανία .
«Με κέντρο την Κομοτηνή και με την εμπειρία του Προγράμματος που έτρεξε στη Ροδόπη βρισκόμαστε με τον ίδιο ενθουσιασμό και σε άλλες πόλεις προσφέροντας εξειδικευμένες γνώσεις σε πιστοποιημένους από το Υπουργείο χώρους» δηλώνει ο κος Μπατσολάκης και προσθέτει πως : «Εκπαιδεύουμε υποψήφιους κρεοπώλες , καθώς το ενδιαφέρον είναι μεγάλο ιδιαίτερα στην Περιφέρεια. Οι άνθρωποι εκεί πολύ δύσκολα μπορούν να παρακολουθήσουν μαθήματα στο κέντρο λόγω του κόστους ή και των υποχρεώσεων που έχουν.»
Η αρχή έγινε στη Ροδόπη καθώς το ενδιαφέρον των κτηνοτρόφων στην περιοχή ήταν μεγάλο. Στις άλλες περιοχές , σε πρώτη τουλάχιστον φάση, κατά 90% οι μαθητές είναι μόνο κρεοπώλες. «Είναι αυτοί που έδειξαν πρώτοι ενδιαφέρον, σε δεύτερη φάση θα ασχοληθούν σίγουρα και οι κτηνοτρόφοι.» σημειώνει ο κος Μπατσολάκης.
Όσον αφορά στο μήνυμα που θέλει να περάσει αυτή η προσπάθεια; «Είναι προς τους κρεοπώλες κυρίως: Να στηρίζουν την ελληνική κτηνοτροφία, να είναι έτοιμοι ακόμη και να χάσουν λίγο από το κέρδος τους, ώστε να το δώσουν στον κτηνοτρόφο. Είναι αυτοί που πιέζονται για να μεγαλώσουν τα ζώα και με τον πόλεμο τιμών που γίνεται με τις εισαγωγές είναι αυτοί οι οποίοι είναι χαμένοι , οπότε ας είναι πιο ευαισθητοποιημένοι οι κρεοπώλες προς τους Έλληνες Κτηνοτρόφους και τους Παραγωγούς.» Είναι κάτι που το κάνουν; Ρωτήσαμε τον κο Μπατσολάκηγια να απαντήσει με νόημα: « Αυτοί που μπορούν να διαχειριστούν ένα σύγχρονο κρεοπωλείο το κάνουν διασφαλίζοντας έτσι και την ποιότητα του προϊόντος. Στις μεγάλες πόλεις, όμως, είναι πιο δύσκολο να υπάρξει αυτό το νοιάξιμο.»
Πηγή ΕΡΤ Ρεπορτάζ-κείμενο:Μαρία Νικολάου
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ