Το Πείραμα του Ερατοσθένη για τον υπολογισμό της ακτίνας της Γης στο 5ο ΓΕΛ Μυτιλήνης

Δράση με τίτλο «Το Πείραμα του Ερατοσθένη για τον υπολογισμό της ακτίνας της Γης».
           
Ένα από τα 10 πιο όμορφα επιστημονικά πειράματα στην ιστορία της Φυσικής!

Το 5ο ΓΕΛ Μυτιλήνης συμμετείχε και εφέτος στην δράση που διοργανώνεται από τα Εργαστηριακά Κέντρα Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Φ.Ε.) Σερρών, Πιερίας,Λακωνίας, Κω, Θεσπρωτίας, και Αργολίδας, σε συνεργασία με το με το ΙΑΑΔΕΤ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, την υποστήριξη της Πανελλήνιας Ένωσης Υπευθύνων ΕΚΦΕ (ΠΑΝΕΚΦΕ) και την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Βασικός στόχος της δράσης είναι η ανάδειξη του πειράματος, ως αναπόσπαστου συστατικού της εκπαιδευτικής διαδικασίας, μέσα από την συμμετοχή μαθητών και εκπαιδευτικών σε βιωματικές και συνεργατικές ανακαλυπτικές δραστηριότητες. Στη δράση συμμετείχαν φέτος περίπου 20.000 μαθητές, με την καθοδήγηση  1.500 περίπου εκπαιδευτικών. 


Έτσι την Τετάρτη 20 Μαρτίου 2019, ημέρα με πολύ καλή ηλιοφάνεια, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το Πείραμα του Ερατοσθένη, για τον υπολογισμό της ακτίνας της Γης και στο 5ο ΓΕΛ Μυτιλήνης όπως και σε άλλα 650 σχολεία σε όλη την Ελλάδα, από μαθητές της Α΄ Λυκείου. Την όλη δράση συντόνισε ο καθηγητής κ. Παναγιώτης Γιαννίκος (Φυσικός) και συμμετέχοντες καθηγητές ήταν ο κ. Γιώργος Κουτσουκέλλης (Μαθηματικός) και ο κ. Τσομπανέλλης Προκόπης (Φυσικός).Την δράση παρακολούθησε και ο Υποδιευθυντής του 5ου ΓΕΛ, κ. Παναγιώτης Μανιάτης (Πληροφορικός).
           


Η εαρινή ισημερία, στις 20 Μαρτίου, σηματοδοτεί την αρχή της Άνοιξης. Την ημέρα αυτή ο Ήλιος βρίσκεται κάθετα πάνω από τον ισημερινό της Γης και η διάρκεια της ημέρας είναι περίπου ίση με της νύχτας. Έτσι στο σχολείο μας, το 5ο ΓΕΛ Μυτιλήνης, όπως και σε περισσότερα από 650 σχολεία της χώρας, την ώρα ακριβώς που μεσουρανούσε ο Ήλιος, περισσότεροι από 60 μαθητές των Α1, Α2, Α3, χωρισμένοι σε 3 ομάδες, με πολύ απλά μέσα και όργανα που χορήγησε το σχολείο σε κάθε ομάδα και με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών τους, ακολούθησαν πιστά τα βήματα και τους συλλογισμούς του μεγάλου πανεπιστήμονα Ερατοσθένη, όπως έγιναν το 240 π.Χ.(!) και κατόρθωσαν να υπολογίσουν την περιφέρεια της Γης με ελάχιστο σφάλμα! Οι σύγχρονοι “Γεωμέτρες” μαθητές στερέωσαν στην αυλή του Σχολείου κατακόρυφα ράβδους, μέτρησαν το ύψος τους και το μήκος της σκιάς τους και στη συνέχεια, στα εργαστήρια τους με απλούς μαθηματικούς υπολογισμούς και με τη βοήθεια κατάλληλων εφαρμογών των Νέων Τεχνολογιών (Google Earth, SunCalc κ.ά.), υπολόγισαν την περιφέρεια και την ακτίνα της Γης. Οι μετρήσεις των παιδιών ήταν πολύ ακριβείς και τα αποτελέσματα είχαν σχετικό σφάλμα μόνο 0,5%. Έτσι οι μαθητές κατάφεραν, με πολύ απλά μέσα, να μετρήσουν με πολύ μεγάλη ακρίβεια, την ακτίνα της Γης!