Επαναφέρει το σχέδιό της για ηλεκτρική διασύνδεση Λέσβου, Λήμνου, Χίου με το ηπειρωτικό σύστημα η ισπανική Iberdrola
Το project είχε σχεδιάσει για πρώτη φορά η εταιρία πριν από μια δεκαετία, αλλά οι συνθήκες δεν επέτρεψαν την υλοποίησή του εκείνη την περίοδο
To έργο μαμούθ «Αιγαία Ζεύξη» που προβλέπει τη σύνδεση των νησιών Λέσβου, Λήμνου και Χίου στο Βόρειο Αιγαίο με το Ηπειρωτικό Σύστημα της χώρας και αφορά στην εγκατάσταση 28 αιολικών πάρκων συνολική ισχύος 706 MW επαναφέρει στο προσκήνιο η ισπανική Ιberdrola.
Το έργο που σχεδιάστηκε πριν την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 βγαίνει από τον «πάγο», καθώς η συγκυρία των πολιτικών για την κλιματική αλλαγή της ΕΕ και της μείωσης των τιμών εγκατάστασης του εξοπλισμού ανεμογεννητριών μπορούν να εγγυηθούν την βιωσιμότητά του.
Η κίνηση της Ιberdrola αντανακλά τη συνολικότερη τάση στην παγκόσμια αγορά ενέργειας που κινείται πλέον στον αστερισμό των ΑΠΕ, με την Ελλάδα να συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών που στρέφουν το ενδιαφέρον τους μεγάλες εταιρίες όχι μόνο του κλάδου των Ανανεώσιμων Πηγών, αλλά και άλλων κλάδων που διεκδικούν μερίδια από την ραγδαία αναπτυσσόμενη αγορά της «πράσινης» ηλεκτροπαραγωγής, λόγω του υψηλού αιολικού και ηλιακού δυναμικού της.
Η πτώση των τιμών εγκατάστασης εξοπλισμού είναι ο βασικότερος παράγοντας της κοσμογονίας που παρατηρείται στην παγκόσμια αγορά των ΑΠΕ.
Από το 2010 μέχρι σήμερα το κόστος εγκατάστασης των φωτοβολταϊκών μειώθηκε κατά 80% και των αιολικών κατά 40%.
Πάνω από τα 2/3 των νέων εγκαταστάσεων σε ηλεκτροπαραγωγή είναι πλέον ΑΠΕ.
Το 2017 εγκαταστάθηκαν παγκοσμίως 178 GW Ανανεώσιμων Πηγών, μέγεθος που αντιστοιχεί στο ηλεκτρικό σύστημα της Γερμανίας ή 10 φορές στο ηλεκτρικό σύστημα της Ελλάδας.
Σύμφωνα εξάλλου με τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (IRENA) οι επενδύσεις στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αναμένεται να αυξηθούν από 312 δισεκατομμύρια δολάρια το 2015 σε 392 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2020, ενώ το μερίδιο των ΑΠΕ θα φτάσει το 36% του παγκόσμιου ενεργειακού μίγματος έως το 2030.
Το μεγάλο ψάρι τρώει τα μικρά
Η δυναμική των ΑΠΕ αλλάζει το τοπίο της ηλεκτρικής αγοράς παγκοσμίως με τις μεγάλες εταιρίες ηλεκτρισμού να εκτοπίζουν τις ΜμΕ που στήριξαν μέχρι σήμερα την ανάπτυξη του τομέα.
Αυτός είναι ένας από τους προβληματισμούς της αγοράς, όπως μεταφέρεται από τον καθηγητή Αρθούρο Ζερβό και πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ και πρόεδρο για τρίτη μάλιστα συνεχή θητεία του Παγκοσμίου Δικτύου Πολιτικής για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας – REN21 – που αποτελεί τον πλέον αναγνωρισμένο παγκοσμίως μη κυβερνητικό οργανισμός με αντικείμενο την ταχεία προώθηση και ανάπτυξη των ΑΠΕ.
Αυτός είναι ένας από τους προβληματισμούς της αγοράς, όπως μεταφέρεται από τον καθηγητή Αρθούρο Ζερβό και πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ και πρόεδρο για τρίτη μάλιστα συνεχή θητεία του Παγκοσμίου Δικτύου Πολιτικής για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας – REN21 – που αποτελεί τον πλέον αναγνωρισμένο παγκοσμίως μη κυβερνητικό οργανισμός με αντικείμενο την ταχεία προώθηση και ανάπτυξη των ΑΠΕ.
Ο κ Ζερβός σε συνάντηση που είχε χθες (19/2) με δημοσιογράφους, μετέφερε τους προβληματισμούς της παγκόσμιας κοινότητας των ΑΠΕ και για το εργαλείο ανάπτυξή τους μέσω των δημοπρασιών.
Ο ανταγωνισμός που όπως είπε αναπτύσσεται μέσω των δημοπρασιών σε συνδυασμό με την κατακόρυφη μείωση του κόστους εγκατάστασης των τεχνολογιών οδηγεί σε πολύ χαμηλές τιμές που αφενός καθιστούν σήμερα την παραγωγή από ΑΠΕ την πιο συμφέρουσα από τις συμβατικές τεχνολογίες (άνθρακα και φυσικό αέριο) αφετέρου όμως κινδυνεύει να αφήσει εκτός αγοράς τις μικρομεσαίες εταιρίες του κλάδου που ήταν και αυτές που προώθησαν τις ανανεώσιμες πηγές.
Αυτό θα πρέπει σύμφωνα με τον ίδιο να προβληματίσει και τις εθνικές κυβερνήσεις που θα πρέπει να κινηθούν πιο ενεργά στην στήριξη των ενεργειακών κοινοτήτων που προβλέπει το ευρωπαϊκό πλαίσιο και το οποίο μπορούν να αξιοποιήσουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και να προωθήσουν νέους μηχανισμούς προστασίας των μικρομεσαίων εταιριών του κλάδου.
Συνεργασία ΑΠΕ και ενεργοβόρου βιομηχανίας
Υποστήριξε πάντως ότι η ενέργεια από Ανανεώσιμες Πηγές μπορεί να είναι συμφέρουσα και για την ενεργοβόρο βιομηχανία και ανέφερε ότι ήδη στην Ευρώπη εταιρίες, όπως η ΙΚΕΑ και η Μersedes Benz έχουν υπογράψει μακροχρόνια διμερή συμβόλαια με παραγωγούς ΑΠΕ.
Το μοντέλο αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, θα μπορούσαν να ακολουθήσουν και ελληνικές εταιρίες με υψηλή κατανάλωση ενέργειας.
Το μοντέλο αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, θα μπορούσαν να ακολουθήσουν και ελληνικές εταιρίες με υψηλή κατανάλωση ενέργειας.
Οι μεγάλες εταιρίες ηλεκτρισμού της Ευρώπης ήταν μέχρι πρόσφατα πολέμιες των ΑΠΕ και σήμερα μπαίνουν δυναμικά στον τομέα, τόνισε χαρακτηριστικά, πράγμα βέβαια που χαρακτήρισε εύλογο λόγω των πολιτικών απανθρακοποίησης που ακολουθεί η ΕΕ στο πλαίσιο των στόχων για την κλιματική αλλαγή.
Μιλώντας για την Ελλάδα, εκτίμησε ότι οι δεσμευτικοί στόχοι για το κλίμα δεν πρόκειται να επιτευχθούν εάν δεν προχωρήσουν οι διασυνδέσεις και τα έξυπνα δίκτυα.
Το 2017 η συμμετοχή των ΑΠΕ στην τελική κατανάλωση ενέργειας στην Ελλάδα έφτασε στο 16,3% ξεκινώντας από το πολύ χαμηλό 6,9% το 2004 που εκτινάχθηκε στο 15,4% το 2014, στο 15,4% το 2015 και στο 15,1% το 2016.
Ο στόχος της ΕΕ είναι να εξασφαλίσει το 20% της ενέργειας στην ακαθάριστη τελική κατανάλωση ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές μέχρι το 2020 και τουλάχιστον 32% μέχρι το 2030.
Υστέρηση σημαντική, σύμφωνα με τον κ Ζερβό, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο σε σχέση με τους στόχους παρουσιάζουν οι κλάδοι των μεταφορών και θέρμανσης – ψύξης γι’ αυτό και οι στόχοι της συμφωνίας του Παρισιού, όπως εκτίμησε δεν θα επιτευχθούν.
Όπως είπε, στην ηλεκτροπαραγωγή παρατηρείται μια κοσμογονία, αλλά ο κλάδος αντιπροσωπεύει μόλις το 20% της τελικής κατανάλωσης ενέργειας.
Ποσοστό 48% αντιπροσωπεύει ο κτιριακός τομέας (θέρμανση – ψύξη) και 32% ο τομέας μεταφορών.
Αναδημοσίευση: limnosreport.gr
πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr
www.bankingnews.gr
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ