Οικολόγοι Πράσινοι Βορείου Αιγαίου : Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων. Προτεραιότητα η προστασία και διαχείριση τους.



Παγκόσμια ημέρα υγροτόπων, 2 Φεβρουαρίου


Οι Οικολόγοι Πράσινοι Βορείου Αιγαίου με την ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας υγροτόπων, 2 Φεβρουαρίου, καλούν για την ενεργή συμμετοχή όλων στην προσπάθεια για την προστασία των ευαίσθητων υγροτοπικών οικοσυστημάτων που βρίσκονται σε κίνδυνο, στα νησιά μας. Είναι τα ποτάμια, οι εκβολές και τα δέλτα τους, τα έλη, οι λίμνες, οι λιμνοθάλασσες, οι τεχνητές λίμνες, οι πηγές σε εξοχές, χωριά και πόλεις.

Η προστασία των υγροτόπων και η διατήρησή τους έχει μεγάλη σημασία όχι μόνο για την προστασία της βιοποικιλότητας (χλωρίδα, πανίδα) και το μετριασμό των καταστροφικών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής (πλημμύρες, άνοδος της στάθμης της θάλασσας) και για τη σταθεροποίηση των ακτών που κινδυνεύουν από τη διάβρωση Αλλά και για τη βελτίωση της ποιότητας του πόσιμου νερού μέσω της συγκράτησης ιζημάτων και τοξικών ουσιών. Πέρα από τους περιβαλλοντικούς λόγους, οι υγρότοποι συμβάλουν στην ανάπτυξη βιώσιμων οικονομικών δραστηριοτήτων (γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία, τουρισμός) και στην ποιότητα ζωής των κατοίκων μέσω δράσεων αναψυχής και εκπαίδευσης. Για όλους αυτούς τους λόγους χρειάζονται προστασία και όχι καταστροφή.

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Υγροτόπων 2019, Ο Μιχάλης Μπάκας, συντονιστής των Οικολόγων Πράσινων Βορείου Αιγαίου έκανε την παρακάτω δήλωση: «Χαιρετίζουμε τη πρόσφατη σύσταση του φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Βορείου Αιγαίου αλλά επιμένουνε ότι δεν υπάρχει χρόνος για ευχές, αλλά για δράσεις. Πρέπει να προχωρήσουν με προτεραιότητα από το Υπουργείο Περιβάλλοντος τα σχέδια διαχείρισης και η στελέχωση των φορέων διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών. Δυστυχώς όλα αυτά τα χρόνια δεν υπήρχε καμιά πίεση προς αυτή την κατεύθυνση τόσο από την Περιφέρεια όσο και από τους Δήμους των νησιών μας. Το ζήτημα που αντιμετωπίζουμε στα νησιά μας με τον καθαρισμό ρεμάτων και χειμάρρων με μπουλντόζες εκτός του γεγονότος ότι επιταχύνει τα φαινόμενα διάβρωσης και την ταχύτητα του νερού σε περιπτώσεις υψηλών βροχοπτώσεων με αποτέλεσμα την ένταση των πλημμυρικών φαινομένων, αποτελεί καταστροφική λύση για τα υγροτοπικά  οικοσυστήματα. Χρειάζεται καθαρισμός των ρεμάτων από μπάζα και σκουπίδια αλλά όχι ισοπέδωση τους. Τα ρέματα, οι ποταμοί και οι λίμνες δεν είναι είναι πισίνες για να τους βάλουμε πλακάκια και η απαράδεκτη αυτή τακτική πρέπει επιτέλους να σταματήσει. Οι Υγρότοποι προστατεύουν από τις πλημύρες και η καταστροφή τους έχει αντίθετα αποτελέσματα»

Οικολόγοι Πράσινοι Βορείου Αιγαίου