Η ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ : "Παιδική παχυσαρκία και ελληνόπουλα... Μία αρνητική ¨πρωτιά¨...."


Γράφει για το LesvosPost ο ιατρός γενικής ιατρικής **Μελετιάδης Κωνσταντίνος

«Η Υγεία μας»  κάθε 15 μέρες στην οθόνη σας από το LesvosPost.com

**Γράφει για το LesvosPost ο Μελετιάδης Κωνσταντίνος (Επιμελητής Β’ Γενικής Ιατρικής, Π.Ι Ιππειου, ΚΥ Μυτιλήνης)

Μελετιάδης Κωνσταντίνος
Παιδική παχυσαρκία και ελληνόπουλα... Μία αρνητική ¨πρωτιά¨....

Σε στοιχεία που παρουσίασε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σε σχέση με την παιδική παχυσαρκία για τα έτη 2015 - 2017 η χώρα μας παρουσιάζεται στις πρώτες θέσεις με τα υψηλότερα ποσοστά μαζί με άλλες χώρες της νότιας Ευρώπης όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Κύπρος και η Μάλτα. Αντίθετα τα χαμηλότερα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας εντοπίστηκαν σε Γαλλία, Νορβηγία, Ιρλανδία, Λετονία και Δανία.

Παρά τα υψηλά ποσοστά της Ελλάδας έχει παρατηρηθεί ευτυχώς μια σημαντική μείωση που οφείλεται στις προσπάθειες που καταβάλλονται τελευταία για τον έλεγχο του φαινομένου.

Από έρευνες και μελέτες διαπιστώθηκε πως υπέρβαροι και παχύσαρκοι παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο για την εμφάνιση 12 ειδών καρκίνου. Καρκίνοι οπως :

·         ήπατος
·         προστάτη
·         στομάχου
·         εντέρου
·         μαστού
·         ωοθηκών
·         ουροδόχου κύστης
·         νεφρών
·         παγκρέατος
·         οισοφάγου
·         στόματος και
·         μήτρας
Δίπλα σε αυτά αν προσθέσουμε και τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών και μεταβολικών ( πχ διαβήτης ) νοσημάτων αλλά και τις τόσες άλλες αρνητικές επιπτώσεις σε άλλα συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού, γίνεται σαφής ο βαθμός του προβλήματος και η αναγκαιότητα πρόληψης και αντιμετώπισης του.

Πώς μπορούμε να προλάβουμε ή και να αντιμετωπίσουμε λοιπόν την παιδική παχυσαρκία?
Σωματική δραστηριότητα : οι διεθνείς οργανισμοί προτείνουν τουλάχιστον 60 λεπτά άσκησης (ακόμη και αθροιστικά, π.χ. 3 σετ των 20 λεπτών, με μέτρια προς έντονη ένταση) την ημέρα για όλα τα παιδιά άνω των 2 ετών, τονίζοντας ιδιαίτερα τη σημασία της ευχαρίστησης. Η συγκεκριμένη διάρκεια και συχνότητα σωματικής δραστηριότητας προάγει την υγιή ανάπτυξη και προσφέρει σημαντικά σωματικά, νοητικά αλλά και κοινωνικά οφέλη.

Διατροφή : η υιοθέτηση σωστής διατροφής αποτελεί πρωταρχικό στόχο. Το μοντέλο στο οποίο καταλήγουν αρκετές έρευνες όσων αφορά την απώλεια βάρους, την διατήρησή του αλλά και ως πρότυπο υγιεινής διατροφής είναι η Κρητική Διατροφή.

Βασικά συστατικά της κρητικής δίαιτας είναι τα δημητριακά, τα λαχανικά, τα όσπρια, τα φρούτα, το ελαιόλαδο, οι ελιές, τα ψάρια, οι ξηροί καρποί, η μέτρια προς ελάχιστη κατανάλωση κόκκινου κρέατος και η μέτρια προν μικρή κατανάλωση γαλακτοκομικών.

Καθημερινή συνήθεια που πρέπει να αποκτήσουν τα παιδιά είναι η κατανάλωση πρωινού, κάτι που όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, την έχουν ξεχάσει.

Πρέπει επίσης να αλλάξει η ποιότητα των τροφών που καταναλώνουν στο σχολείο. Τελευταία έχει αλλάξει η νομοθεσία και τα παιδιά βρίσκουν πιο υγιεινές επιλογές στα κυλικεία. Παρ’ όλ’ αυτά χρειάζεται εκπαίδευση στο να μάθουν να τις επιλέγουν.

Τα ενδιάμεσα σνακ είναι απαραίτητα. Ούτως ή άλλως οι έρευνες δείχνουν ότι 5-6 γεύματα την ημέρα βοηθούν στην διατήρηση του βάρους. Το ζήτημα είναι τι είδους σνακ πρέπει να επιλέγουν τα παιδιά. Τα υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά συνήθως καταναλώνουν, χάμπουργκερ, πατατάκια, αναψυκτικά, γλυκά και παγωτά. Σε αυτό το σημείο πρέπει να επέμβουν οι γονείς και όσα άλλα άτομα μπορούν να συμβάλλουν στην εκπαίδευση των παιδιών και να τα διδάξουν σε πιο υγιεινές επιλογές, όπως τα φρούτα, τα γιαούρτια και οι ξηροί καρποί

Το γλυκό αποτελεί επίσης μία ιδιαίτερη επιθυμία των παιδιών. Δεν υπάρχει κανένας λόγως να το στερηθούν. Ακόμα και τα ιδιαίτερα παχυντικά. Το θέμα είναι τα παιδιά να γνωρίζουν πότε μπορούν να τα φάνε, σε τι αναλογίες, και με ποιά, πιο θρεπτικά γλυκά, λιγότερων θερμίδων, μπορούν να τα αντικαταστήσουν.

Πρέπει πάντα να θυμόμαστε ότι η πρόληψη κοστίζει πολύ λιγότερο από την θεραπεία και την αντιμετώπιση. Η παιδική παχυσαρκία, λόγω της αλλαγής τρόπου ζωής και της ευκολίας πρόσβασης σε πληθώρα νόστιμων και παχυντικών τροφίμων, έχει πάρει σήμερα διαστάσεις επιδημίας. Οι καταστάσεις όμως έχουν αλλάξει. Έτσι, από τη μια χρειάζεται η αντιμετώπιση των ήδη υπαρχουσών περιπτώσεων, και από την άλλη ο περιορισμός των νέων.

Ας είμαστε λοιπόν ευαισθητοποιημένοι και ας προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Θα μας κοστίσει πολύ λιγότερο από το να θεραπεύουμε τις συνέπειες.

**Μελετιαδης Κωνσταντίνος
Επιμελητής Β’ Γενικής Ιατρικης
Π.Ι Ιππειου

ΚΥ Μυτιλήνης