Ανοιχτή επιστολή Στρατή Ζαφείρη για την υποψηφιότητα του για την Περιφέρεια του Βορείου Αιγαίου

Ανοικτή επιστολή του τ. Γενικού Γραμματέα Βιομηχανίας Στρατή Ζαφείρη, αναφορικά με την υποψηφιότητα του για την Περιφέρεια του Βορείου Αιγαίου.


Προς: ΜΜΕ Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου
Μυτιλήνη 17.1.2019

Δηλώνοντας παρών, και πάντα ενεργά συμμετέχων, σε όποια συλλογική προσπάθεια προωθεί την αναπτυξιακή διαδικασία στο Βόρειο Αιγαίο, προάγοντας έτσι τα τοπικά συμφέροντα, ο τ. Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας Στρατής Ζαφείρης, με ανοιχτή του επιστολή απευθύνεται στους πολίτες της Περιφέρειας, προκειμένου να τους ευχαριστήσει για την ειλικρινή και πολυποίκιλη στήριξή τους, αλλά και για να τους εκφράσει την πεποίθησή του, πως τα νησιά μας μπορούν και πρέπει να ατενίζουν με αισιοδοξία το αύριο. 

«Όταν κλείνει ένας κύκλος – σημειώνει ο κ. Ζαφείρης - οποιασδήποτε μικρής ή μεγάλης διαδρομής, συνηθίζεται υπό τη μορφή απολογισμού, η καταρχήν αποτίμησή της, ώστε στη συνέχεια, στην αφετηρία των καινούργιων στόχων, να υπάρχει ως προστιθέμενη αξία και παρακαταθήκη, η πολύτιμη εμπειρία που προέκυψε. Δεν θα υπεισέλθω στους λόγους για τους οποίους η πρόθεσή μου να είμαι υποψήφιος Περιφερειάρχης δεν έτυχε θετικής εξέλιξης, παρά την υποστήριξη που ομολογουμένως είχα από μεγάλη μερίδα συντρόφων, συμπατριωτών και συμπολιτών μου, τους οποίους και ευχαριστώ θερμά.

Ανεξάρτητα απ’ τις συγκυρίες και απ’ την ενεργή κι άσβεστη επιθυμία μου να δουλέψω για τον τόπο μου, όπου κριθεί αναγκαία και χρήσιμη η προσφορά μου, θεωρώ καθήκον μου να εισφέρω στο διάλογο για την αξιολόγηση των υποψηφίων στο Βόρειο Αιγαίο, κοινοποιώντας εν συντομία το βασικό σχεδιασμό – αναπτυξιακή πρόταση, που είχα επεξεργαστεί με τους συνεργάτες μου για την Περιφέρεια. Κι αυτό γιατί πραγματικά πιστεύω στον κυρίαρχο ρυθμιστικό ρόλο, τον οποίο μπορεί και οφείλει να επιτελέσει η δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση, αν διαθέτει συγκροτημένο όραμα ικανό να κινητοποιήσει και να ενεργοποιήσει τις τοπικές κοινωνίες.  

Ξεκινώντας απ’ τα δεδομένα που σκιαγραφούν το προφίλ της Περιφέρειας, ας μην ξεχνάμε, πως το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στο Βόρειο Αιγαίο την περίοδο απ’ το 2001 μέχρι και το 2015 είναι κατ’ έτος 28% κάτω απ’ το μέσο όρο, όταν άλλες νησιωτικές περιφέρειες όπως τα Δωδεκάνησα ή η Κρήτη εμφανίζουν ΑΕΠ αρκετά πάνω απ’ τον εθνικό μέσο όρο. Διαπιστωμένη όμως υστέρηση εμφανίζεται και σε όλους τους αναπτυξιακούς και κοινωνικούς δείκτες, αφού για παράδειγμα αναλογικά εδώ, η αντιστοιχία γιατρού ανά αριθμό ασθενών, είναι η μισή απ’ ό,τι στην υπόλοιπη χώρα. Ομοίως μειωμένος κατά 30%, σε σχέση με τις άλλες Περιφέρειες, είναι εδώ ο αριθμός των καλυμμένων θέσεων ιατρικού προσωπικού στα Νοσοκομεία.  Παρεμφερής ή και χειρότερη είναι η εικόνα και στο μορφωτικό επίπεδο του ντόπιου πληθυσμού, αφού οι επιστήμονες είναι 18% λιγότεροι απ’ το μέσο όρο, όπως επίσης και οι απόφοιτοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης υπολείπονται κατά 12% του μέσου όρου της χώρας. Οι αρνητικοί δείκτες συμπληρώνονται απ’ την συγκριτικά πολλή χαμηλή συμμετοχή του ιδιωτικού επιχειρείν στη διαμόρφωση του ΑΕΠ, ενώ σαφώς υπολογίσιμες είναι και οι δυσχέρειες που προκύπτουν απ’ τη νησιωτικότητα και τη γεωγραφική θέση της περιφέρειας ως σύνορο με την Τουρκία.  

Οπότε το μεγάλο στοίχημα – σαφής προτεραιότητα για το Βόρειο Αιγαίο θα πρέπει να είναι όχι μόνο η αντιμετώπιση της υστέρησης που δεκαετίες βιώνει, αλλά η εκτίναξη προς τα μπρος, το αναπτυξιακό άλμα, το οποίο θα το προτάξει ακόμη και σε πλεονεκτικότερη θέση, απ’ τις υπόλοιπες ανεπτυγμένες περιφέρειες της χώρας. Κι είναι εφικτό να καλυφθεί η τοπική υστέρηση, μόνο όταν υπάρξει ανάπτυξη όλων των τομέων παραγωγής που υφίστανται και στα εννέα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Η δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση ασκώντας τις προβλεπόμενες θεσμικές αρμοδιότητές της και συνάμα αναλαμβάνοντας σειρά σχετικών πρωτοβουλιών, μπορεί να ενεργοποιήσει και να συντονίσει συνέργειες μεταξύ των παραγωγικών κλάδων, αλλά και την συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, με διακριτούς και απόλυτα ξεχωριστούς ρόλους. Εκεί έγκειται ο τρόπος επίτευξης του στόχου, αφού οι συνέργειες είναι η σπίθα που θα πυροδοτήσει την αλυσιδωτή αντίδραση - οδηγό προς το επιδιωκόμενο αναπτυξιακό άλμα.

Βασικό εργαλείο θα αποτελέσει η ορθή διαχείριση και αξιοποίηση των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων του επόμενου ΕΣΠΑ, το οποίο για το Βόρειο Αιγαίο, προβλέπει πόρους ύψους 660 εκ. ευρώ. Η μόχλευση και με ιδιωτικά κεφάλαια, θα αποφέρει κονδύλια συνολικού ύψους 1,5 δις ευρώ που σε περίοδο εξαετίας, κατανέμονται σε περίπου 250 εκ. ευρώ κάθε χρόνο, ποσό δηλαδή ικανό να εκτοξεύσει κατά 10% το ΑΕΠ της Περιφέρειας.

Η περίοδος μέχρι τις αυτοδιοικητικές εκλογές, εκτιμώ ότι αποτελεί το καταλληλότερο διάστημα για την ανταλλαγή απόψεων, αλλά κυρίως για την ανάληψη δεσμεύσεων για το πώς, με ποιες πολιτικές και πρακτικές, τα νησιά μας από πλεονεκτικότερη θέση, θα πορευτούν στο μέλλον.

Προσωπικά δηλώνω αισιόδοξος ότι πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις, το Βόρειο Αιγαίο να πετύχει το αναπτυξιακό άλμα που δικαιούται και αξίζει. Κι αλήθεια προς αυτή την κατεύθυνση είμαστε υποχρεωμένοι απέναντι στα παιδιά μας, όλοι οι ενεργοί πολίτες, να στρέψουμε το βλέμμα, εξαντλώντας κάθε μας δύναμη για να τα καταφέρουμε.»