ΕΚΤΑΚΤΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ | Πολιτικό σαλόνι: «Δυσκολεύει το σπάσιμο του Δήμου Λέσβου…..»
Μπλέκουν
τα πράματα για το σπάσιμο του Δήμου Λέσβου κι όχι μόνο καθυστερεί αλλά
ανακύπτουν και νέα δεδομένα.
Σήμερα
το πρωί κυκλοφόρησε η Ροδίτη εφημερίδα
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ με κύριο θέμα: «Συνταγματική εκτροπή η εξαίρεση της Ρόδου από την
νομοθετική ρύθμιση για διάσπαση των νησιωτικών Δήμων!». Τι λέει με λίγα λόγια;
Ότι είτε σπάμε κι εμείς είτε πάμε στο Συμβούλιο Επικρατείας και εκπίπτει ο
νόμος! Αξίζει λοιπόν να διαβάστε
Εμπλοκή,
που αποδίδεται σύμφωνα με τις πληροφορίες στην συνταγματικότητα της
τροπολογίας, έχει ανακύψει στην προαναγγελθείσα διάσπαση 5 νησιωτικών Δήμων, με
νομοθετική ρύθμιση, που προγραμματίζει να καταθέσει στη Βουλή, μέχρι το τέλος
του τρέχοντος μηνός το Υπουργείο Εσωτερικών.
Οι πληροφορίες αναφέρουν συγκεκριμένα ότι σκοπός του Υπουργείου είναι το αργότερο μέχρι την 20η Ιανουαρίου να προχωρήσει σε μια «μίνι» διαβούλευση και των Δήμων Κέρκυρας, Κεφαλονιάς, Λέσβου, Ρόδου και Κω ώστε να διευθετηθούν οι τελικές λεπτομέρειες σχετικά με τη διάσπαση των ενιαίων δήμων (όρια, διάρθρωση υπηρεσιών κλπ.).
Παρότι ωστόσο οι πρώτες πληροφορίες θέλουν να εξαιρείται η Ρόδος από τη ρύθμιση μετά από αντιδράσεις τοπικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ το θέμα λαμβάνει άλλη διάσταση αφού διαπιστώνεται ότι οιαδήποτε ρύθμιση, που «φωτογραφικά» εξαιρεί το νησί θα πάσχει νομικά καθώς θα προσκρούει στην αρχή της αναλογικότητας που προβλέπει το Σύνταγμα.
Θεωρεί μάλιστα ότι αν κάτι τέτοιο γίνει τότε η σχετική ρύθμιση θα πάσχει και θεωρητικά θα μπορούσε να προσβληθεί από οιονδήποτε για τη Συνταγματικότητά της ενώπιον του ΣτΕ.
Μάλιστα η ίδια πηγή θεωρεί ότι το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό και αναμένεται να συμπαρασύρει συνολικά και τους υπόλοιπους νησιωτικούς δήμους, που επιζητούν την ρύθμιση και το σπάσιμο των ενιαίων δήμων κρίνοντας μάλιστα ότι τελικώς δεν πρόκειται να προχωρήσει η εξαγγελία.
Ο βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Παυλίδης μιλώντας στην ΕΡΤ Κέρκυρας, εκτίμησε ότι σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις που έχει ο ίδιος λάβει, η διάσπαση των 4-5 νησιωτικών δήμων θα προχωρήσει πριν τις εκλογές, διαψεύδοντας ισχυρισμούς ότι υπάρχει πρόβλεψη του νόμου που επιβάλλει ως όριο για όποιες αλλαγές το χρόνο 6 μηνών πριν την εκλογική διαδικασία.
Το «σπάσιμο» πέντε δήμων, με ρύθμιση που θα κατατεθεί στη βουλή τον Ιανουάριο, προανήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας στον «Αθήνα 9,84», στην εκπομπή aftodioikisi.gr» και το δημοσιογράφο Χρ. Βούζα.
«Δεν μπαίνουμε σε συνολική αναθεώρηση του χωροταξικού της αυτοδιοίκησης, παραμονές των αυτοδιοικητικών εκλογών», σημείωσε ο υπουργός Εσωτερικών και πρόσθεσε: «Θα υπάρξουν ελάχιστες παρεμβάσεις που αφορούν εξόφθαλμες περιπτώσεις».
Θα «υπάρξει «σπάσιμο» το πολύ πέντε δήμων με σχετική ρύθμιση που θα έρθει μέσα στον Ιανουάριο», τόνισε χαρακτηριστικά, αποφεύγοντας όμως να κατονομάσει τους συγκεκριμένους δήμους.
Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες του aftodioikisi.gr πρόκειται για πέντε νησιά: Λέσβος, Χίος, Ρόδος, Κέρκυρα και Κεφαλονιά.
Ωστόσο προανήγγειλε ότι η κυβέρνηση αμέσως μετά τις εκλογές θα προχωρήσει σε συνολική αναμόρφωση του αυτοδιοικητικού χάρτη.
«Θα εξετάσουμε πού δούλεψε ο Καλλικράτης και πού όχι. Θεωρώ ότι κάθε περιοχή έχει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της που πρέπει να τα λάβουμε υπόψη μας», υπογράμμισε και συνέχισε: Αυτό θα γίνει μετά τις εκλογές του Μαΐου, σε συνεργασία με τους αυτοδιοικητικούς παράγοντες».
Κοινώς… μύλος, που ρίχνει μάλιστα μπόλικο νερό στην αβεβαιότητα που χαρακτηρίζει το πολιτικό σκηνικό ενόψει της αυτοδιοικητικής κάλπης του 2019.
Σύντομα η υπόθεση της διάσπασης θα φτάσει σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, αφού ολοκληρωθούν οι μελέτες.
Οι εκθέσεις που έγιναν με καθαρά τεχνοκρατικά κριτήρια (διαχωρισμός προσωπικού, μηχανημάτων, γεωγραφικών ορίων, διαχειριστική επάρκεια, δάνεια, ΚΑΠ κ.α.) και είναι άγνωστο περί του αν κλίνουν περισσότερο υπέρ της διάσπασης των επίμαχων δήμων ή περί της μη διάσπασης, σε κάθε περίπτωση θα αξιολογηθούν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Ο οποίος θα πάρει μία πολιτική απόφαση, που μπορεί ενδεχομένως να αψηφά το τι ενδεχομένως θα «εισηγούνται» οι εν λόγω εκθέσεις.
Μ’ αυτά και με εκείνα, όλα δείχνουν πως το «χωροταξικό» των δήμων σύντομα θα τεθεί πράγματι προς οριστική διευθέτησή του από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Χωρίς ωστόσο κανείς να είναι σε θέση να εκτιμήσει με ασφάλεια και το αν η (όποια) τελική πολιτική απόφαση, θα ανακοινωθεί ταυτόχρονα.
Γιατί είναι σαφές πως το σπάσιμο των δήμων, αξιολογείται και υπό το πρίσμα της εκλογικής δυνατότητας του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτούς.
Παράλληλα, θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ενδεχόμενο διάσπασης των δήμων Κέρκυρας, Λέσβου και Κεφαλλονιάς, δεν αντιμετωπίζεται το ίδιο από τους αιρετούς των τριών νησιών. Στην Κέρκυρα χαρακτηριστικά και βάσει των εκεί σχετικών ρεπορτάζ, δεν προκύπτει επουδενί «ομοφωνία» ως προς τη διάσπαση, όπως τουλάχιστον προκύπτει (από την ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Λέσβου). Ενώ ο διαχωρισμός των «ακραίων» περιπτώσεων από τον Αλέξη Χαρίτση, φωτογραφίζοντας τα τρία προαναφερθέντα νησιά, σιγά-σιγά αρχίζει και προκαλεί νέους «πονοκεφάλους» στην κυβέρνηση που εξαρχής ήθελε να αποφύγει, αναδεικνύοντας τον κίνδυνο να αναπτυχθεί μία ακατάσχετη «διασπασολογία», εάν καταπιάνονταν τελικά με το χωροταξικό. Όπου κάθε ορεινός ή νησιωτικός δήμος, θα αιτείται και νέους δήμους.
Ήδη μάλιστα είναι φανερή η ενόχληση κάποιων Ροδιτών, που αναρωτιούνται γιατί δεν βρίσκεται και το δικό τους νησί μέσα στο σχέδιο διάσπασης όπου φαίνεται ότι είναι η Κέρκυρα, η Λέσβος και η Κεφαλονιά.
Αυξάνοντας δηλαδή με αυτό τον τρόπο το… πολιτικό κόστος που μπορεί να επωμιστεί η κυβέρνηση, πιάνοντας έστω και τις τρεις «ακραίες» περιπτώσεις. Όλα αυτά όμως σύντομα θα περάσουν από το πρωθυπουργικό γραφείο που θα πάρει τις τελικές αποφάσεις.
Η παράλογη λογική Ραγκούση, «ένα νησί, ένας Δήμος», έκανε τις συνέπειες του Καλλικράτη να είναι ακόμα πιο οδυνηρές.
Η κυβέρνηση, υποτελής στις δημοσιονομικές επιλογές που επιβάλλουν οι δανειστές, αγνόησε με την ψήφιση του «Κλεισθένη Ι» τις φωνές των νησιών να προχωρήσει σε χωροταξική αναδιάρθρωση των Δήμων.
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ