Στη Βουλή το στεγαστικό πρόβλημα του Μουσικού Σχολείου Μυτιλήνης…που παραμένει στάσιμο παρά τις υποσχέσεις



Στη βουλή το σοβαρότατο στεγαστικό πρόβλημα του Μουσικού Σχολείου Μυτιλήνης.


Με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής Λέσβου του ΚΚΕ Σταύρος Τάσσος, αναφέρεται στα προβλήματα λειτουργίας του από την έλλειψη χώρων διδασκαλίας και στη συστέγασή του με ένα γενικό σχολείο . Ζητά να πληροφορηθεί τι μέτρα θα πάρει το υπουργείο για να λυθεί επιτέλους ένα πρόβλημα που ταλανίζει την σχολική κοινότητα 25 χρόνια τώρα και παρά τις υποσχέσεις το πρόβλημα διογκώνεται.

Να θυμίσουμε ότι καμία δημοτική αρχή δεν έδωσε λύση στο πρόβλημα, ενώ η δημοτική αρχή Γαληνού ασχολήθηκε μεν χωρίς όμως αποτέλεσμα με το πρόβλημα. Αγοράστηκε το Κατσάνειο κτίριο το οποίο όμως είναι μικρότερο των προβλεπόμενων προϋποθέσεων και ο δήμος εκπονεί μελέτη για να στεγαστούν εκεί παιδικοί σταθμοί που και εκεί υπάρχει μεγάλο πρόβλημα έλλειψης σχολικής στέγης.

Το δεύτερο πλάνο του δήμου Λέσβου για το οικόπεδο στη Βαρειά Μυτιλήνης εγκαταλείφθηκε και αυτό αφού οι ιδιοκτήτες απαιτούν υπέρογκα ποσά και θα ακολουθηθεί η διαδικασία της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης που όμως θα διαρκέσει μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η τρίτη και πιο πρόσφορη στην παρούσα φάση λύση είναι το οικόπεδο που δώρισε στο δήμο για σχολική στέγη ο ιστορικός –εκπαιδευτικός Παναγιώτης Παρασκευαΐδης. Εδώ και ένα χρόνο δεν προχωρά το ξεκαθάρισμα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του οικοπέδου και της αλλαγής χρήσης γης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της πόλης με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε ουσιαστικά στο σημείο μηδέν.

Από την πλευρά του το υπουργείο είχε κατ επανάληψη δεσμευτεί ότι θα χρηματοδοτήσει τη μελέτη και την κατασκευή που θα αναλάβουν οι Κτιριακές Υποδομές που έχουν ανάλογη εμπειρία, εφόσον όμως υποδειχθεί ο κατάλληλος χώρος που είναι στην αρμοδιότητα του Δήμου.

Ακολουθεί η ερώτηση του Σταύρου Τάσσου στον Υπουργό Παιδείας :

Προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

Θέμα: Για το Μουσικό Σχολείο Λέσβου.

Εδώ και πολλά χρόνια το Μουσικό Σχολείο συνεχίζει να συστεγάζεται με το 5ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης σε ένα κτήριο το οποίο είναι κατασκευασμένο για να εξυπηρετεί το μαθητικό δυναμικό δύο γενικών σχολείων αλλά δεν έχει καμία προδιαγραφή λειτουργίας και ασφάλειας για Μουσικό Σχολείο. Του ανήκουν μόνο 2 αίθουσες και 3 βοηθητικοί χώροι από το κυρίως κτήριο, για μαθήματα γενικής παιδείας, η αίθουσα της βιβλιοθήκης (που χρησιμοποιείται ως αίθουσα μουσικών οργάνων και αίθουσα διδασκαλίας) και άλλες 4 λυόμενες αίθουσες διάσπαρτες στην αυλή του σχολείου. Επίσης, του ανήκουν άλλες 2 αίθουσες για ατομικά μαθήματα, οι οποίες στην ουσία ήταν τα γραφεία του Διευθυντή και της Γραμματείας του σχολείου. Σε πλήρη λειτουργία, σύμφωνα με το υπάρχον μαθητικό δυναμικό, απαιτούνται περί τις 35 αίθουσες, κι έτσι αναγκαστικά τα μαθήματα διεξάγονται στους διαδρόμους του σχολείου, σε αποθήκες και γραφεία που μετατράπηκαν σε «αίθουσες», χωρίς παράθυρα, εξαερισμό και με τον ελάχιστο ανά μαθητή χώρο, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων (που είναι σε κοινή χρήση με το συστεγαζόμενο σχολείο και χρησιμοποιείται ταυτόχρονα με αυτό και μάλιστα ως χώρος για γυμναστική), στο γραφείο των καθηγητών, στο κυλικείο του σχολείου, στην αυλή όταν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν, ακόμα και στον προθάλαμο της τουαλέτας.

Όταν ο καιρός είναι βροχερός η κατάσταση επιδεινώνεται δραματικά, καθώς οι μαθητές και οι καθηγητές θα πρέπει να μεταφέρουν τα μουσικά τους όργανα στη βροχή – συχνά με δυσάρεστα επακόλουθα – μέχρι να φτάσουν στα λυόμενα, τα οποία πλημμυρίζουν και γεμίζουν λάσπη. Το μάθημα γυμναστικής και των δύο σχολείων συχνά, λόγω έλλειψης χώρων, διεξάγεται ταυτόχρονα με μουσικά μαθήματα στην ίδια αίθουσα πολλαπλών χρήσεων.

Οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές και ο Σύλλογος Γονέων του σχολείου επί σειρά ετών δεν έχουν πάψει να αναφέρουν τα λειτουργικά του προβλήματα στην Δ/νση Δ/θμιας Εκπ/σης, την Περιφερειακή Δ/νση Εκπ/σης Β. Αιγαίου, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και στο Υπουργείο Παιδείας, να διαμαρτύρονται, να διαδηλώνουν, να κάνουν σχετικές εκδηλώσεις και συνεχώς να εισπράττουν υποσχέσεις για ανέγερση νέου κτηρίου, για μεταστέγαση σε υφιστάμενο κτήριο, για άμεση επίλυση των θεμάτων… Οι υποσχέσεις όμως δεν υλοποιούνται ποτέ, και σήμερα, μετά από 25 χρόνια απραξίας και ανεκπλήρωτων υποσχέσεων, η κατάσταση είναι πιο δύσκολη από ποτέ με επισωρευμένα ανυπέρβλητα προβλήματα, χωρίς όμως να διαφαίνεται καμία βούληση για κάτι καλύτερο από τους αρμόδιους φορείς.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα πρόκειται να λάβει ώστε το Μουσικό Σχολείο να στεγαστεί επιτέλους σε κτήριο που να ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές της λειτουργίας του και στο διαρκώς αυξανόμενο πλήθος των μαθητών;

Πηγή ΕΡΤ ΑΙΓΑΙΟΥ