Φώτης Κουβέλης από Πλωμάρι: «Για ένα γνήσιο πατριωτισμό που σταθερά βλέπει την πατρίδα» (VID, PICS)


Γιορτή για την αγάπη για την πατρίδα, ήταν η εκδήλωση μνήμης και ταυτόχρονα καθυστερημένης απόδοσης τιμής στη «Λεσβιακή Φάλαγγα». Αγάπης όμως που όπως χαρακτηριστικά είπε ο Δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός «οδηγεί στην υπέρτατη θυσία.


Και όχι για τον βολικό πατριωτισμό του καναπέ και των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης. Για την αγάπη για την πατρίδα που δεν διχάζει, δεν σπέρνει το μίσος, αλλά μας ενώνει βαθιά όλους και μας οδηγεί ως έθνος να κάνουμε θαύματα».

Παρόντος του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Φώτη Κουβέλη έγιναν στο Πλωμάρι τα αποκαλυπτήρια του μνημείου για το στρατιωτικό σώμα που δημιουργήθηκε το 1912 στη Νέα Υόρκη από Λέσβιους μετανάστες που ντύθηκαν, εξοπλίσθηκαν και ταξίδεψαν με δικά τους έξοδα για να λάβουν μέρος στις μάχες που δίνονταν τότε για την απελευθέρωση των νησιών του Αιγαίου και ειδικότερα της πατρίδας τους, της Λέσβου.

Όταν έφθασε στην Ελλάδα το σώμα στελεχώθηκε από αξιωματικούς και υπαξιωματικούς του ελληνικού στρατού, παρέλασε σε ειδική εκδήλωση μπροστά από τον πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο και ταξίδεψε αμέσως για την Λέσβο. Όπου και έλαβε μέρος στις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις και στην τελική μάχη εναντίον των Οθωμανών στις 12 Δεκεμβρίου 1912 στη θέση Κλαπάδος της βορειοδυτικής Λέσβου.


«Ο λόγος για μετανάστες, που αυτοοργανώθηκαν με δικές τους δαπάνες και ήρθαν να βοηθήσουν. Πρόκειται για ένα γνήσιο πατριωτισμό. Ένα πατριωτισμό που σταθερά βλέπει την πατρίδα. Η ανιδιοτελής συμπεριφορά τους, η θυσία τους, είναι αυτό το οποίο αναδεικνύεται ως ένα κορυφαίο παράδειγμα για την αναγκαία μίμηση» σημείωσε για τη σημασία της μέρας ο κ. Κουβέλης.

Ταυτόχρονα μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο κ. Υπουργός τόνισε με αφορμή τη μέρα που ταυτίζεται με την 106η επέτειο από την απελευθέρωση του Πλωμαρίου, της δεύτερης μετά τη Μυτιλήνη αστικής κοινότητας του νησιού, από τον Οθωμανικό ζυγό, ότι «με σαφήνεια και κατηγορηματικότητα η χώρα μας είναι μια χώρα της ειρήνης. Αυτήν την ειρήνη θέλει η χώρα να προάγεται και με αυτήν να εξασφαλίζει τις πολύ καλές σχέσεις με όλες τις χώρες της ευρύτερης περιοχής». Ταυτόχρονα όμως, συνέχισε ο κ. Κουβέλης, «δηλώνουμε ότι δεν παρακολουθούμε την επιθετική ρητορική των γειτόνων μας, δεν παρακολουθούμε τη δική τους απαράδεκτη συμπεριφορά. Δηλώνουμε πως η Ελλάδα δεν εκχωρεί ούτε έναν ελάχιστο πόντο στη στεριά στη θάλασσα στον αέρα. Η χώρα μας καταγράφει την παρουσία της σαν μια χώρα που θέλει την συνεργασία στην ευρύτερη περιοχή. Για αυτήν εργαζόμαστε και εργαζόμαστε όλοι μαζί».

Το μνημείο, του οποίου τα αποκαλυπτήρια έγιναν, είναι έργο του γλύπτη Γιώργου Κατσαρού και ανεγέρθηκε με δαπάνη του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λέσβου, με πρωτοβουλία και μετά από σχετική πρόταση της Λέσχης Πλωμαρίου «Βενιαμίν ο Λέσβιος», πολιτιστικού σωματείου, που λειτουργεί από το 1878. Τοποθετήθηκε στην παραλιακή πλατεία του Πλωμαρίου και σε αυτό αναγράφονται τα ονόματα των 210 μαχητών της «Λεσβιακής Φάλαγγας,» με τους τόπους καταγωγής τους, καθώς και τα ονόματα της επιτροπής που είχε συγκροτηθεί στη Νέα Υόρκη, για να συντονίσει το όλο έργο. Και οι οποίοι ταυτοποιήθηκαν, μετά από έρευνα της Κωνσταντίνας Βάκκα -Κυριαζή, σχετικό βιβλίο της οποίας παρουσιάσθηκε σήμερα το μεσημέρι.

«Το μνημείο με την αναθηματική αυτή πλάκα, έχει χρώμα λευκό για την αγνότητα της ψυχής των εθελοντών της ‘Λεσβιακής Φάλαγγας’. Το σχήμα της μας φέρνει στο μυαλό ένα παντοτινά αναμμένο κερί, που θα καίει στους αιώνες για τη μνήμη των συμπατριωτών μας ενώ οι δάφνες είναι η φλόγα στις καρδιές όλων των εθελοντών στρατιωτών. Το μνημείο αυτό βρίσκεται εδώ για να τιμήσει τους Λέσβιους ήρωες και για να θυμίζει σε εμάς και τις επόμενες γενιές να ακολουθούμε το δικό τους παράδειγμα και να φανούμε αντάξιοι της ιστορίας. Είναι εδώ για να μας θυμίζει πάντα τα ονόματα των ηρώων, τις πράξεις τους και το ηθικό χρέος, που έχουμε ενάντια σε όσους προσπαθούν να τις καπηλευτούν τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό» τόνισε αποκαλύπτοντας το μνημείο ο Δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός, μαζί με τον Φώτη Κουβέλη, τον χωρικό Αντιδήμαρχο Πλωμαρίου Μανώλη Αρμενάκα και τον Αντιπρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λέσβου Κυριάκο Πετρέλλη. Ας σημειωθεί εδώ ότι το μνημείο στήθηκε με δαπάνες του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λέσβου.

Κατά την τελετή των αποκαλυπτηρίων, μίλησε επίσης και ο πρόεδρος της Λέσχης Πλωμαρίου «Βενιαμίν ο Λέσβιος» Ξενοφών Μαυραγάνης. Ο οποίος αναφέρθηκε στη σημαντική συμβολή του Πλωμαρίου και των Πλωμαριτών στην οικονομική ανάπτυξη του νησιού. Ενώ ιδιαίτερα αναφέρθηκε στην πολιτιστική και πολιτισμική του κληρονομιά. «Που στα χρόνια της λευτεριάς υποβαθμίζεται και αδικείται αντί να αναπτύσσεται με ευθύνη και της πολιτείας που έδειξε και δείχνει και σήμερα με τη διάσπαση του Δήμου Λέσβου την απαξίωση της για αυτόν τον τόπο». 

Την τελετή των αποκαλυπτηρίων του μνημείου ακολούθησε σύσκεψη με τη συμμετοχή του Υπουργού για τα ιδιαίτερα θέματα που απασχολούν την περιοχή του Πλωμαρίου όπως είναι η δημιουργία νέας προβλήτας πρόσδεσης πλοίων αλλά και η δημιουργία πύλης εισόδου «Sengen». 

Επίσης συζητήθηκαν θέματα διατήρησης παραδοσιακών ξύλινων σκαφών που αποσύρονται ώστε να μην καταστρέφονται προκειμένου να εισπραχθεί η σχετική επιδότηση. Ας σημειωθεί ότι στο Πλωμάρι υπάρχει παράδοση καραβομαραγκών. Τέλος συζητήθηκαν και θέματα σχετικά με την επαναφορά της σύνδεσης της Μυτιλήνης με τη Θεσσαλονίκη.