Αντιφάσεις στην υπόθεση της ΜΚΟ που κατηγορείται για διακίνηση μεταναστών στην Μυτιλήνη

O διαχειριστής της οργάνωσης εμφανίζει στη λογιστική κατάσταση του 2016, που υπεβλήθη τον Ιούνιο του 2017, δαπάνες 170.000 ευρώ που έχουν ισοσκελισθεί και ελεγχθεί από την PwC.

Την επιχείρηση του ιδρυτή της ΜΚΟ ERCI (Emergency Response Center International) «Ασπίδα» (δραστηριοποιείται στη φύλαξη πλοίων από πειρατές) έκανε φύλλο και φτερό η ελληνική αστυνομία, σε μια προσπάθεια να βρε στοιχεία με τα οποία θα μπορούσε να υποστηριχθεί το κατηγορητήριο της Μυτιλήνης, σύμφωνα με το οποίο τα μέλη της οργάνωσης διευκόλυναν έναντι αμοιβής την είσοδο προσφύγων και παράτυπων μεταναστών στη χώρα.

Ο ίδιος ο διαχειριστής της οργάνωσης εμφανίζει στη λογιστική κατάσταση του 2016, που υπεβλήθη τον Ιούνιο του 2017, δαπάνες 170.000 ευρώ που έχουν ισοσκελισθεί και ελεγχθεί από την PwC.

Η έρευνα έγινε την περασμένη εβδομάδα, χωρίς να προκύψουν οποιαδήποτε αποτελέσματα. Εν τω μεταξύ, απολογίες και καταθέσεις που περιήλθαν στην κατοχή της «Κ» δείχνουν ότι και οι Aρχές του νησιού, που θεωρούν την υπόθεση «δεμένη», καλούνται από τα στοιχεία της να διευκρινίσουν σημαντικές αντιφάσεις. Ετσι, ο λιμενάρχης Ν.Π.,που περιέγραψε στην προανακριτική κατάθεσή του την έλλειψη επικοινωνίας της ΜΚΟ με τις Αρχές, υπογράμμισε ότι τα μέλη της ERCI δεν ενημέρωναν τον ίδιο και τους άλλους άνδρες του λιμενικού. Ομως ο συνάδελφός του Σ.Γ., που κατέθεσε ως μάρτυρας στις 20/9 στην ανακρίτρια Μυτιλήνης κ. Ηλιάνα Ράπτη, περιγράφει τα πράγματα λίγο διαφορετικά. Να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος μάρτυρας είναι αξιωματικός «ανάλυσης κινδύνου» και τοπικός συντονιστής του «Ποσειδώνα 2018» (σ.σ.: πρόκειται για πρόγραμμα του Frontex).



«Την άνοιξη του 2016», ανέφερε, «προσέγγισε την υπηρεσία μου η ΜΚΟ ERCI με σκοπό να ενταχθεί στο τοπικό σχέδιο  εκτάκτου ανάγκης του Λιμεναρχείου Μυτιλήνης. Είχαν στη διάθεσή τους δύο σκάφη. Ετσι ξεκίνησε η συνεργασία με τη συγκεκριμένη ΜΚΟ. Οπως όλες οι παρόμοιες οργανώσεις, έτσι και η ERCI λειτουργούσε κατόπιν συνεννοήσεως με την υπηρεσία μου...». Κάποια στιγμή, συνεχίζει ο ίδιος αξιωματικός, ο υπεύθυνος της οργάνωσης στη Λέσβο –ήδη προφυλακισμένος για την υπόθεση στις φυλακές της Χίου – πλησίασε τον λιμενάρχη και τον αξιωματικό, διαβεβαιώνοντάς τους ότι θα μπορούσε να τους δίνει πληροφορίες «για βάρκες με μετανάστες που πρόκειται να προσεγγίσουν και ότι μπορούσε να μας ενημερώνει αμέσως μόλις λάμβανε αυτή την πληροφορία...». Οι δύο αξιωματικοί, πάντα κατά τον μάρτυρα, συμφώνησαν να παίρνουν αυτές τις πληροφορίες. Συμφώνησαν ότι έπρεπε να μάθουν ποια ήταν η πηγή των πληροφοριών του Ν.Κ. (υπεύθυνου της οργάνωσης στη Λέσβο ). Συνήθως εκείνος έδινε τις πληροφορίες αφού οι βάρκες είχαν μπει στα εθνικά χωρικά ύδατα ή κινούνταν, κατά τον αξιωματικό του λιμενικού, στην οριογραμμή.

Ετσι, κατά τη διάρκεια της απολογίας του ιδρυτή της οργάνωσης Π.Μ., η ανακρίτρια διαμόρφωσε τη θέση της κατηγορούσας αρχής ότι το λιμενικό ενημερωνόταν μεν από την ΜΚΟ, αλλά «όχι εγκαίρως ». Ο μάρτυρας Σ.Γ., που κατέθεσε για το είδος της ενημέρωσης από τη ΜΚΟ, είπε στην κατάθεσή του ότι ο υπεύθυνος της ERCI στο νησί τον ενημέρωσε κάποια στιγμή ότι οι πληροφορίες του προέρχονταν από ένα δίκτυο με την επωνυμία Online Rescue Service και το παρακλάδι του στο Ανατολικό Αιγαίο Aegean Boat Report. Και οι δύο διαδικτυακοί τόποι στο Facebook συνδέουν πληροφορίες (νέα, εικόνες, στίγματα ) που στέλνονται από ανθρώπους που ξεκινούν από τη μικρασιατική ακτή, με αντίστοιχες πληροφορίες από τη Λέσβο. Ο Νορβηγός ακτιβιστής Τόμι Ο., που συνδέθηκε από τον λιμενικό και μία κατηγορούμενη με την ύπαρξη των δύο διαδικτυακών «τόπων», βρισκόταν τον περισσότερο καιρό στο Τρέμσο της Νορβηγίας και είχε πολύ λίγη σχέση με ό,τι συνέβαινε στη Μυτιλήνη (σ.σ.: η «Κ» προσπάθησε να έρθει σε επαφή μαζί του τηλεφωνικά, χωρίς αποτέλεσμα). Στο κατηγορητήριο  δίνεται μεγάλο βάρος στο γεγονός ότι η οργάνωση δεν εκινείτο μέσα στο πλαίσιο του τοπικού σχεδίου έρευνας και διάσωσης. Ομως αυτό από μόνο του δεν είναι κακούργημα, διότι για να γίνει κακούργημα η συνδρομή στην παράνομη διάβαση των συνόρων πρέπει από εκείνους που την οργανώνουν να επιδιώκεται το οικονομικό όφελος. Χωρίς αυτό η υπόθεση δεν υπάρχει ως τέτοια.

Πηγη kathimerini.gr