Εικονική Ελληνοτουρκική αερομαχία… και Sonic Boom αναστάτωσαν τους κατοίκους της Λέσβου

Εκκωφαντικός θόρυβος ξεσήκωσε την Λέσβο

Ο θόρυβος συνδυάστηκε με ισχυρή δόνηση που συντάραξε σχεδόν όλο το νησί.

Όπως αναφέρουν οι κάτοικοι της περιοχής, ο εκκωφαντικός θόρυβος ακούστηκε γύρω στη 21:30 της Πέμπτης (06/09/2018) και προκάλεσε ωστικό κύμα με αποτέλεσμα να σειστούν τα κτίρια.

Το περιστατικό διήρκεσε λίγα δευτερόλεπτα και οι εικασίες για το τι μπορεί να το προκάλεσε είναι διαφορετικές.

Άλλοι μιλούσαν για έκρηξη δυναμίτη στην θάλασσα κι άλλοι για πολεμικά αεροσκάφη που έσπασαν το φράγμα του ήχου, μάλιστα διαβάσαμε ακόμα και για έκρηξη σε πετρελαιοφόρο στο λιμάνι Μυτιλήνης.….. Ακόμα και για πόλεμο η βομβαρδισμό του κάστρου…..… .



Πληροφορίες πάντως αναφέρουν πως 6 μαχητικά αεροπλάνα Τουρκίας έσπασαν το φράγμα του ήχου (sonic boom)

Ποιο συγκεκριμένα η αερομαχία σημειώθηκε όταν έξι τούρκικα μαχητικά F-16, τα οποία συμμετείχαν σε άσκηση παραβίασαν τον εθνικό εναέριο χώρο.

Αμέσως σηκώθηκαν ελληνικά F-16 και επακολούθησε αερομαχία. Ο εκκωφαντικός θόρυβος οφείλεται στο ότι τα αεροσκάφη έσπασαν το φράγμα του ήχου.



Τι είναι το SONIC BOOM

Οταν το αεροσκάφος πλησιάσει τη ταχύτητα του ήχου, αυξάνεται η αεροδυναμική αντίσταση με αποτέλεσμα τη δημιουργία ισχυρής ταλάντωσης στη φορά της ταχύτητας. Έτσι τα κύματα του ήχου που εκπέμπει το αεροπλάνο δεν μπορούν να ξεπεράσουν το αεροπλάνο και έτσι συσσωρεύονται στο πίσω μέρος του σε μορφή κώνου! Για να είμαστε όπως απόλυτα ακριβής, θα πρέπει να τονίσουμε οτι το παραπάνω φαινόμενο, δηλαδή η συμπύκνωση του νερού γύρω απο το αεροσκάφος σε μορφή κώνου, πραγματοποιείται λίγο πριν αυτό ξεπεράσει τη ταχύτητα του ήχου, δηλαδή σπάσει το φράγμα του ήχου και όχι εκείνη τη στιγμή όπως συνηθίζεται να λέγεται. Επίσης, η στιγμή αυτή (δηλαδή όταν σπάει το φράγμα του ήχου) συνοδεύεται απο μια "ηχητική έκρηξη" (sonic boom) την οποία ακούει κάποιος που παρατηρεί το φαινόμενο αυτό. Το συμπέρασμά μας λοιπόν, είναι οτι: όταν το αεροσκάφος πλησιάζει τη ταχύτητα του ήχου έχουμε συμπύκνωση νερού στο πίσω του μέρος και τη στιγμή που τη ξεπεράσει, έχουμε ηχητική έκρηξη.