Εκπαιδευτικές επισκέψεις στο θαλάσσιο πάρκο Νησιώπης και τα γεωλογικά μνημεία της βόρειας Λέσβου

Εντυπωσιασμένοι οι συμμετέχοντες από τα φυσικά μνημεία του Γεωπάρκου Λέσβου και την ανάδειξη του Θαλάσσιου Πάρκου Απολιθωμένου Δάσους Νησιώπης


Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιείται στη Λέσβο το Διεθνές Θερινό Σχολείο Γεωπάρκων στο οποίο συμμετέχουν στελέχη γεωπάρκων, καθηγητές πανεπιστημίων, και στελέχη που υλοποιούν καινοτόμες δράσεις διαχείρισης και ανάδειξης της γεωλογικής μας κληρονομιάς από 25 χώρες από όλο τον κόσμο (Βέλγιο, Βιετνάμ, Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιαπωνία, Ινδονησία, Ιράν, Ισπανία, Κένυα, Κίνα, Κύπρο, Μαλαισία, το Μαρόκο, Ναμίμπια, Νέα Ζηλανδία, Νιγηρία, Νορβηγία, Ολλανδία, Σαουδική Αραβία, Τανζανία, Τουρκία και Ελλάδα).

Κατά την διάρκεια του θερινού σχολείου παρακολούθησαν διαλέξεις από Διεθνούς φήμης επιστήμονες μέλη του  Συμβούλιου του Προγράμματος Παγκόσμια Γεωπάρκα ΟΥΝΕΣΚΟ και στην Εκτελεστική Επιτροπή του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων που μίλησαν για τις διαδικασίες αναγνώρισης και λειτουργίας των Γεωπάρκων καθώς και από την Ερευνητική ομάδα του καθηγητή Ν. Σουλακέλλη που παρουσίασε την διαδικασία τρισδιάστατης χαρτογράφησης γεωμνημείων και απολιθωμάτων στο Απολιθωμένο Δάσος.

Ενθουσιασμένοι δήλωσαν οι συμμετέχοντες από τις υπαίθριες επισκέψεις στους παράκτιους γεωτόπους της Βόρειας Λέσβου αλλά και από την επίσκεψη τους στο Θαλάσσιο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους Νησιώπης.

Ειδικότερα, οι συμμετέχοντες του Θερινού Σχολείου συνοδευόμενοι από Καθηγητή Ν. Ζούρο, Πρόεδρο του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων, συμμετείχαν σε εκπαιδευτική επίσκεψη στο θαλάσσιο και χερσαίο τμήμα του Απολιθωμένου Δάσους της νησίδας Νησιώπη με στόχο τη γνωριμία με τη μεθοδολογία ανάδειξης των στοιχείων της φυσικής κληρονομιάς, συντήρησης, προστασίας και ανάδειξης των απολιθωμάτων και την δημιουργία του νέου πάρκου σε προσταστευόμενη περιοχή.

Οι συμμετέχοντες του Θερινού Σχολείου με το ειδικό σκάφος με γυάλινο «ΝΗΣΙΩΠΗ» περιηγήθηκαν αρχικά στο θαλάσσιο τμήμα του Πάρκου Νησιώπης και είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις θαλάσσιες διαδρομές που έχει σχεδιάσει το Μουσείο για τη γνωριμία των επισκεπτών με το θαλάσσιο τμήμα του Απολιθωμένου Δάσους.  Ακολούθως μέσα από μια οργανωμένη εκπαιδευτική ενημέρωση επισκέφτηκαν τις απολιθωματοφόρες θέσεις στο χερσαίο τμήμα του Πάρκου Νησιώπης και παρατήρησαν τις εργασίες συντήρησης, προστασίας και ανάδειξης που υλοποιούνται στο πάρκο. Παράλληλα, ενημερώθηκαν για τις δυνατότητες πρόσβασης των επισκεπτών και τα μέτρα προστασίας.

Οι συμμετέχοντες εξέφρασαν τη σημασία του Θαλάσσιο Πάρκου Νησιώπης ως ένα εξαιρετικά επιτυχημένο παράδειγμα ανάδειξης και προστασίας του Απολιθωμένου Δάσους και ένα μοναδικό εκπαιδευτικό χώρο για την υλοποίηση βιωματικών εκπαιδευτικών δράσεων.

Γνωριμία με τα γεωλογικά, πολιτιστικά και αρχαιολογικά μνημεία της Βόρειας Λέσβου

Οι συμμετέχοντες του Διεθνούς Θερινού Σχολείου Γεωπάρκων είχαν επίσης την ευκαιρία να γνωρίσουν τα γεωλογικά, πολιτιστικά και αρχαιολογικά μνημεία του βόρειου τμήματος του Γεωπάρκου Λέσβου και ειδικότερα επισκέφτηκαν την περιοχή της Πέτρας, του Μολύβου και της Συκαμιάς.

Οι συμμετέχοντες γνώρισαν τους ηφαιστειακούς γεωτόπους της βόρειας Λέσβου και την εξέλιξη της ηφαιστειακής δραστηριότητας όπως αυτή καταγράφεται σήμερα στην επιφάνεια της Λέσβου μέσα από τα μοναδικά γεωλογικά τεκμήρια όπως ο ηφαιστειακός λαιμός της Πέτρας, ο ηφαιστειακός δόμος και οι στηλοειδείς λάβες του Μόλυβου, το μεγάλο ηφαίστειο του Λεπέτυμνου αλλά και η ηφαιστειακή φλέβα Αυλάκι Πέτρας. Παρατηρώντας τα πετρώματα και τη γεωλογική δομή της Λέσβου ανακάλυψαν την ποικιλία του λεσβιακού τοπίου και τη σύνδεση των πετρωμάτων και της γεωλογία με το τοπίο, τα φυτά, τους μύθους, την παράδοση, τη γαστρονομία, την ιστορία και τον πολιτισμό του Γεωπάρκου Λέσβου.




Ιδιαίτερα εντυπωσιασμένοι δήλωσαν οι συμμετέχοντες από τη γνωριμία τους με το μοναδικό τοπίο των βόρειων ακτών της Λέσβου κατά τη διάρκεια της θαλασσινής περιήγησης που πραγματοποιήθηκε με ειδικό σκάφος από το Μόλυβο μέχρι το λιμανάκι της Σκάλας Συκαμιάς.