Έργα αποκατάστασης στην ιστορική Μονή Λειμώνος -Τέμπλα, χειρόγραφα, τοιχογραφίες [εικόνες]

Ένα μοναδικής αξίας έργο, η συντήρηση, αποκατάσταση και ανάδειξη της ιστορικής Μονής Λειμώνος στην περιοχή της Καλλονής στην Μυτιλήνη ξεκινά άμεσα.

Το έργο εντάχθηκε, από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξη Χαρίτση, στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, με συνολικό προϋπολογισμό 1.117.800 ευρώ.

«Αξίζει πραγματικά και πρέπει να στηριχθεί απ' όλους τους φορείς η προσπάθεια για να παραμείνει ζωντανή η Μονή Λειμώνος, η οποία, με τους μοναδικούς θησαυρούς που διαθέτει, αποτελεί πολύτιμη κιβωτό της Ορθοδοξίας για τον τόπο μας και την πατρίδα μας.



Ευχαριστούμε θερμά τον προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου, Π. Τριανταφυλλίδη και τα στελέχη της υπηρεσίας για το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που έχουν δείξει για να προχωρήσει η προσπάθεια αυτή» δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Θόδωρος Βαλσαμίδης.

Το συνολικό έργο αποκατάστασης και εκσυγχρονισμού της Μονής Λειμώνος αποτελείται από τα εξής τέσσερα υποέργα:
 
- Στο υποέργο 1 (αποκατάσταση νεότερων πτερύγων Ιεράς Μονής Λειμώνος) θα πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες μελέτες (τοπογραφική αποτύπωση, αρχιτεκτονική αποτύπωση, στατική μελέτη, μελέτη αποκατάστασης) και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθούν οι εργασίες στατικής ενίσχυσης, καθώς και οι εργασίες αποκατάστασης της πτέρυγας.

- Στο υποέργο 2 (αποκατάσταση καθολικού και κοιμητηριακής βασιλικής) θα πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες μελέτες (τοπογραφική αποτύπωση, αρχιτεκτονική αποτύπωση, στατική μελέτη, μελέτη αποκατάστασης, μελέτη αποστραγγιστικού δικτύου, μελέτη συντήρησης τέμπλου και ξύλινων στοιχείων, μελέτη επικαιροποίησης μελέτης τοιχογραφιών) και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθούν οι εργασίες στατικής ενίσχυσης, οι εργασίες αποκατάστασης, καθώς και οι εργασίες συντήρησης.

- Στο ΰποέργο 3 (εκσυγχρονισμός Μουσείου Λειμώνος) θα πραγματοποιηθούν οι μελέτες (μελέτη συντήρησης χειρόγραφων, μελέτη συντήρησης υφασμάτων, μελέτη συντήρησης εικόνων, μελέτη συντήρησης ξύλινων στοιχείων, μουσειογραφική μελέτη) και θα πραγματοποιηθεί ο εκσυγχρονισμός του Μουσείου Λειμώνος με την προμήθεια νέου εξοπλισμού.

- Στο υποέργο 4 (αποκατάσταση μεταβυζαντινής πτέρυγας Ιεράς Μονής Λειμώνος) θα πραγματοποιηθούν οι μελέτες (τοπογραφική αποτύπωση, αρχιτεκτονική αποτύπωση, στατική μελέτη, μελέτη αποκατάστασης).

Συνολικά 52 έργα

Με την υπογραφή της ένταξης από τον κ. Χαρίτση πραγματοποιούνται ή αναμένεται να ξεκινήσουν να πραγματοποιούνται 52 νέα έργα υποδομών, συνολικού προϋπολογισμού 17,9 εκατ. ευρώ σε όλη την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Από αυτά, τα επτά εκατομμύρια ευρώ αφορούν τη Λέσβο και θα διατεθούν κυρίως για οδικά έργα, για κατασκευή και αναβάθμιση αθλητικών εγκαταστάσεων, αποκατάσταση και ανάδειξη μνημείων κ.ά.

Σημειώνεται ότι αυτά τα έργα έρχονται να συμπληρώσουν:

- Τα 15 έργα, προϋπολογισμού 17 εκατομμύρια ευρώ, που αφορούν τη Λέσβο και εντάχθηκαν πρόσφατα στο ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα των νησιών του βορείου Αιγαίου.

- Τα 30 νέα έργα στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, συνολικής δημόσιας δαπάνης 12,5 εκατ. ευρώ, που εντάχθηκαν στο ΠΔΕ του 2017, εκ των οποίων τα περισσότερα αφορούν τη Λέσβο.

- Τον ετήσιο τριπλασιασμό, από το 2015, του εθνικού σκέλους του ΠΔΕ που αφορά την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (από 1,5 που ήταν μέχρι το 2015, πήγε στα 6,5 με 7 εκατομμύρια ετησίως από το 2015 και μετά).

- Την ένταξη και την έναρξη υλοποίησης μίας σειράς σημαντικών έργων για τη Λέσβο (όπως είναι το λιμάνι το Σιγρίου) και το ξεμπλοκάρισμα της κατασκευής του δρόμου Καλλονής-Σίγρι. Ο προϋπολογισμός αυτών των δύο έργων φτάνει τα 30 εκατομμύρια ευρώ.

- Τη χρηματοδότηση της κατασκευής του κολυμβητηρίου, το ξεμπλοκάρισμα της νότιας παράκαμψης της πόλης της Μυτιλήνης, την αναμενόμενη ένταξη το δρόμου Καλλονής-Πέτρας κ.ά.

Πόλος έλξης προσκυνητών

Η Ιερά Σταυροπηγιακή (Πατριαρχική) Μονή Λειμώνος βρίσκεται κοντά στην Καλλονή Λέσβου και είναι ανδρώα μονή.

Ιδρύθηκε, στη θέση προγενέστερης μονής, από τον επίσκοπο Μηθύμνης άγιο Ιγνάτιο Αγγαλιανό το 1526 και αφιερώθηκε στον αρχάγγελο Μιχαήλ. Ονομάστηκε έτσι διότι βρίσκεται στο κέντρο ενός λιβαδιού (λειμώνα). Τον άγιο Ιγνάτιο, που έγινε ηγούμενος, τον διαδέχθηκε ο υιός του Ματθαίος. Η μονή με τα χρόνια απέκτησε σημαντική κτηματική περιουσία και διέθετε ελαιοτριβείο. Δημιουργήθηκε Σχολή στην οποία δίδαξε ο Βενιαμίν ο Λέσβιος.

Το 1866-86 η Κοινότητα Καλλονής ζητά από τη μονή να χρηματοδοτήσει τη λειτουργία Επαρχιακής Σχολής (Λειμωνιακό ζήτημα), κάτι που συμβαίνει τελικά. Στη βιβλιοθήκη της υπάρχουν 516 χειρόγραφοι κώδικες από τον 9ο αι., από τους οποίους οι 59 είναι περγαμηνοί και οι υπόλοιποι χαρτώοι ή βομβύκινοι (βαμβακεροί, μεταξωτοί). Επίσης 20.000 βιβλία με παλαιότερο αυτό του 1498.

Το διάστημα 1969-2016 ηγούμενος ήταν ο αρχιμανδρίτης Νικόδημος (Παυλόπουλος), ο οποίος ήταν δραστήριος: αναστήλωσε την παλαιά πτέρυγα κελιών και το καθολικό, έκτισε νέα πτέρυγα κελιών, καθολικό, Γηροκομείο, Ξενώνα, Τραπεζαρία και πολλά εκκλησάκια τριγύρω.

Δημιουργήθηκε Εκθεσιακός χώρος με σκεύη, εικόνες και λείψανα. Επίσης ένα Λαογραφικό Μουσείο και ένα Γεωλογικό. Ο πλούτος των κειμηλίων καθιστά τη μονή πόλο έλξης προσκυνητών.