14 ομιλητές στο TEDxLesvos πλαισιωμένοι από performances και παράλληλες δράσεις!

Δεκατέσσερις θα είναι οι ομιλητές από την Λέσβο και όλη την Ελλάδα, που θα ανέβουν στη σκηνή του TEDxLesvos!


Πιο συγκεκριμένα, στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 3 Ιουνίου στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, εκτός από τους ντόπιους, που όπως κάθε χρόνο το TEDxLesvosφροντίζει να εντοπίσει και να δώσει ένα βήμα, για να μοιραστούν τις ιδέες και τις ιστορίες τους, στη Λέσβο θα ταξιδεύσουν ομιλητές από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Αλεξανδρούπολη, τη Σύρο και τη Λήμνο!

Άνθρωποι, που ασχολούνται με την Τέχνη και τον Πολιτισμό, τον Αθλητισμό, κοινωνικά ζητήματα, που μας απασχολούν έντονα, την επιχειρηματικότητα και την τεχνολογία, θα μοιραστούν με το κοινό του TEDxLesvosτις ιστορίες τους, με στόχο να μας προσφέρουν τροφή για σκέψη και να μας προβληματίσουν.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, οι ομιλίες του TEDxLesvosπλαισιώνονται από performancesκαι παράλληλες δράσεις, οι οποίες αυτή τη χρονιά «επεκτείνονται» και εκτός θεάτρου! Περισσότερες πληροφορίες, όμως, για αυτές θα ανακοινωθούν τις αμέσως επόμενες ημέρες μέχρι και την εκδήλωση.

Οι ομιλητές του TEDxLesvos

Ο Ηλίας Κουρτζής έστησε το 1976 στη Λάρισα το πρώτο εργαστήρι κεραμικής της πόλης. Εκεί συνεχίζει ερασιτεχνικά την τέχνη των προγόνων του κεραμιστών Κουρτζήδων, ως 5η γενιά της οικοτεχνίας που ξεκίνησε γύρω στα 1820. φΤο 1983 έρχεται με τη σύζυγό του Ελένη Νικολάου και τα τρία παιδιά τους στη Λέσβο, και εγκαθίσταται στους Πύργους Θερμής. Εκεί μεταφέρει και το εργαστήριό του, νιώθοντας πλέον εντονότερα την αύρα της προγονικής του τέχνης.Τα τελευταία χρόνια τρέχει ασθμαίνοντας να προλάβει να γράψει την σχεδόν δυο αιώνων ιστορία της κεραμικής των Κουρτζήδων. Στη διαδρομή ανακαλύπτει συνεχώς νέες πληροφορίες, παλιά κεραμικά, ξεχασμένα αρχεία και άγνωστες πτυχές

Η Ελπίδα Κουρτζή, κόρη του Ηλία, το 2005, ολοκληρώνοντας τις σπουδές της στις αθλητικές επιστήμες στην Αγγλία, επέστρεψε στα πάτρια εδάφη προς αναζήτηση εργασίας, θεωρώντας δεδομένη την άνθηση στον χώρο του αθλητισμού λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων. Ωστόσο η πραγματικότητα είχε άλλα σχέδια. Έτσι, μένοντας άνεργη μετά από πολυετή εργασία σε γνωστό όμιλο που καμία σχέση δεν είχε με τον αθλητισμό, αποφάσισε να δώσει νέα πνοή στο 200 ετών εργαστήρι κεραμικής των προγόνων της, παράγοντας καινούριες φόρμες και εξελίσσοντας τις τεχνικές που μέχρι τότε χαρακτήριζαν την Κεραμική Κουρτζή. Με αφετηρία τις πολύτιμες γνώσεις που της μεταλαμπάδευσαν ο παππούς και ο πατέρας της και παντρεύοντάς τις με μεθόδους που εφαρμόζουν τεχνίτες σε άλλες χώρες, προσπαθεί να ενώσει αρμονικά την λαϊκή παράδοση με το νέο, έχοντας ως συνδετική ουσία τη φαντασία.

Ο Βασίλης Χρυσός σπούδασε στο Πολυτεχνείο Κρήτης, όπου απέκτησε πτυχίο και μεταπτυχιακό τίτλο Μηχανικού Παραγωγής & Διοίκησης καθώς και μεταπτυχιακό στο Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος. Από τα φοιτητικά του χρόνια ήταν δραστήριος στον πολιτιστικό χώρο. Εντάχθηκε νωρίς στη φωτογραφική ομάδα του Πολυτεχνείου Κρήτης, την οποία βοήθησε να μεγαλώσει, να αποκτήσει δικό της χώρο και εξοπλισμό και να αποκτήσει σημαντική θέση στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης των Χανίων. Σε κάθε φάση της ζωής του, μέχρι και σήμερα, είχε έντονη την ανάγκη για κοινωνική συμμετοχή και ενεργό δράση. Αυτό τον οδήγησε να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο σε ποικίλα κινήματα και πρωτοβουλίες πολιτών, η δράση των οποίων εκτείνονταν από την προστασία του περιβάλλοντος και των ελεύθερων χώρων στην πόλη, τη δημοσιογραφία των πολιτών και μέχρι τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα των μεταναστών. Είναι συνιδρυτής της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας Sarantaporo.gr και ενεργό μέλος από το 2013. Σήμερα διατελεί ρόλο διαχειριστή (ένας από τους τρεις) και υπεύθυνου επικοινωνίας.

Ο Αθανάσιος Ι. Καλαμάτας σπούδασε Θεολογία στη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης. Στον Ιστορικό Τομέα της ιδίας σχολής έκανε τις μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές του. Επίκεντρο της έρευνας και της συγγραφικής του δράσης αποτελεί η περίοδος της Τουρκοκρατίας (1453-1821). Κείμενα και μελέτες του έχουν δημοσιευθεί σε επιστημονικά περιοδικά, συλλογικούς τόμους και πρακτικά συνεδρίων. Κατά τη διάρκεια των μεταπτυχιακών του σπουδών εργάστηκε στη Γραμματεία της Κοσμητείας της θεολογικής Σχολής ΑΠΘ. Επίσης, επί μια εξαετία (1993 – 1999) εργάστηκε και στον πανεπιστημιακό εκδοτικό οίκο UniversityStudioPress της Θεσσαλονίκης, ως υπεύθυνος των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων. Από το 1999 υπηρετεί ως εκπαιδευτικός. Διδάσκει το Μάθημα των Θρησκευτικών στο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, καθώς και στο παράρτημα της ΑΣΠΑΙΤΕ Βορείου Αιγαίου, τα μαθήματα Διδακτική Μεθοδολογία και Παιδαγωγική και Φιλοσοφία της Εκπαίδευσης.
Με σπουδές και επαγγελματική εμπειρία στη Μηχανολογία, ο Ντίνος Νικολαϊδης σχεδίασε την πρώτη του αγωνιστική μηχανή το 1987, για να ακολουθήσουν κι άλλες τα επόμενα χρόνια ταυτόχρονα με την καινοτόμα σχεδίαση και κατασκευή άλλων εξαρτημάτων και τμημάτων αυτοκινήτων και μοτοσικλετών. Ακολουθεί το 2001 η απόφαση για τη δημιουργία της πρώτης και μοναδικής έως τώρα ελληνικής εταιρείας μελέτης, σχεδιασμού και κατασκευής βελτιωτικών φίλτρων αέρος για την αγορά της μοτοσικλέτας και του αυτοκινήτου. Από… κοντά και ο γιος του Μάριος Νικολαΐδης Μηχανολόγος Μηχανικός,  μαζί με τον οποίο προχωρούν σε ένα “παράλληλο” πρότζεκτ: την σχεδίαση και κατασκευή μιας ελληνικής μοτοσικλέτας, αξιοποιώντας αποκλειστικά τη δουλειά του τμήματος Έρευνας και Εξέλιξης της εταιρείας τους, και δικής τους τεχνογνωσίας για την κατασκευή, η οποία έχει ήδη ξεπεράσει τις προσδοκίες και διανύει μια παγκόσμια καριέρα!

HΈρρικα Πρεζεράκου γεννήθηκε στην Αθήνα. Το 2000 ασχολήθηκε με τον πρωταθλητισμό στο άλμα επί κοντώ. Το 2003 πέτυχε την δεύτερη καλύτερη επίδοση στο άλμα επί κοντώ όλων των εποχών στην Ελλάδα με νίκες σε Πανελλήνια και Βαλκανικά πρωταθλήματα.Η εμπειρία της στον πρωταθλητισμό σε συνδυασμό με την ενασχόλησή της με εναλλακτικές μορφές ψυχοθεραπείας την οδήγησαν το 2004 να ξεκινήσει μια μελέτη με στόχο την ολόπλευρη ανάπτυξη των 4 Βάσεων του ανθρώπου (Πνεύμα, Νόηση, Συναίσθημα, Σώμα). Η Μέθοδος Replayce εφαρμόζεται στη Παιδεία, στην Υγεία και στη Ψυχαγωγία.

Ο Ιωσήφ Μποτετζάγιας με βασικές σπουδές στην Φυσική (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης), στράφηκε στις περιβαλλοντικές επιστήμες κατά τις μεταπτυχιακές του σπουδές (UniversityofEastAnglia, UK), για να επικεντρωθεί στην μελέτη των περιβαλλοντικών κινημάτων κατά την εκπόνηση της διδακτορικής του διατριβής (KeeleUniversity, UK). Από το 2005 εργάζεται στο Τμήμα Περιβάλλοντος, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, όπου είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στον Τομέα Κοινωνικών & Ανθρωπιστικών Επιστημών του Περιβάλλοντος και μέλος του Εργαστηρίου Επιχειρησιακής Περιβαλλοντικής Πολιτικής & Διαχείρισης. Επίσης διδάσκει σε μεταπτυχιακά προγράμματα στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος (IHU) και στο CentralEuropeanUniversity (CEU), Ουγγαρία.
H έρευνα και η διδασκαλία του επικεντρώνονται σε θέματα Περιβαλλοντικής Πολιτικής & Κοινωνιολογίας. Πιο συγκεκριμένα σε θέματα περιβαλλοντικών συμπεριφορών, περιβαλλοντικής επικοινωνίας, (oικολογικών) πολιτικών κομμάτων, οι σχέσεις κράτους-κοινωνίας για θέματα περιβάλλοντος, Μη Κυβερνητικών Περιβαλλοντικών Οργανώσεων και Νέων Κοινωνικών Κινημάτων. Πρόσφατα έχει αρχίσει να ασχολούμαι και με θέματα Περιβαλλοντικής Ιστορίας.
Παράλληλα δραστηριοποιείται σε πρωτοβουλίες υπέρ της προστασίας των ζώων. Είναι πρόεδρος του Συλλόγου Μέριμνας Απροστάτευτων Ζώων η ΚΙΒΩΤΟΣ στη Μυτιλήνη.

Η Αναστασία Σκούρτσου-Αναγνώστου γεννήθηκε στην Ερεσό της Λέσβου και σπούδασε στη Θεολογική σχολή της Αθήνας. Ολοκλήρωσε έναν διετή κύκλο μεταπτυχιακών σεμιναρίων στο τμήμα της Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου το 1990-1992. Υπηρέτησε ως θεολόγος καθηγήτρια στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Έχει παρακολουθήσει σειρά σεμιναρίων του Αθηναϊκού Κέντρου Μελέτης Ανθρώπου με θέμα «Εκπαιδεύοντας τον Άνθρωπο του 2000», που υλοποιήθηκαν στην πόλη της Μυτιλήνης από Σεπτ.1995 έως Ιούνιο 1997 και από Σεπτ.1997 έως Αύγουστο 1998.
Σήμερα είναι Πρόεδρος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων το Ειδικού Εργαστηρίου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Λέσβου ΕΕΕΕΚ και ιδρυτικό μέλος του συλλόγου γονέων και φίλων ανθρώπων με αυτισμό ΣΥΝ-εξέλιξη. Συμμετέχει στη χορωδία Animato.

Η Ρηνιώ Συμεωνίδου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1966. Αγάπησε, σπούδασε, δούλεψε και δίδαξε την τέχνη του ήχου στον κινηματογράφο, στο ραδιόφωνο, στις ζωντανές συναυλίες και στο στούντιο για δυο δεκαετίες. Αναζητώντας “πιο ήσυχη” και ανθρώπινη ζωή, αποσύρθηκε στις Κυκλάδες, όπου αξιώθηκε να ξαναγίνει γονιός στα 43 της. Νιώθοντας ότι η ήπια, συνειδητή γονεϊκότητα με ενσυναίσθηση και σεβασμό στο παιδί αλλάζει το μελλοντικό κόσμο για το καλύτερο, ασχολείται με το γονεϊκό και εκπαιδευτικό ακτιβισμό, με ιδιαίτερη ευαισθησία στα δικαιώματα και τη συμπερίληψη των μειονοτικών παιδιών (ΑμεΑ, ΑμεΕΕΑ, ΛΟΑΤΚΙ+, παιδιά πρόσφυγες, κ.α.). Παράλληλα σπουδάζει ξανά, Ανθρωπιστικές Επιστήμες στο ΕΑΠ (τμ. Ευρωπαϊκού Πολιτισμού)
Είναι ιδρυτικό μέλος της γονεϊκής συλλογικότητας “Ενσυναίσθηση”, του Συλλόγου Στήριξης ΑμεΑ & ΑμεΕΕΑ Κυκλάδων “Δικαίωμα” & της (υπό ίδρυση) συλλογικότητας “IntersexGreece”. Είναι ενεργό μέλος στο “Πολύχρωμο Σχολείο” (συλλογικότητα για τη συμπερίληψη των ΛΟΑΤΚΙ+ παιδιών στην εκπαίδευση) & υπεύθυνη για τα ίντερσεξ δικαιώματα στο Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών. Τον Οκτώβρη του ‘17 άνοιξε στην Ελληνική Βουλή το θέμα της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ίντερσεξ ανθρώπων, που μέχρι σήμερα παραμένουν αόρατοι για την ελληνική πολιτεία.  Δραστηριοποιείται στη θεσμική και εξωθεσμική ενημέρωση & επιμόρφωση για τα δικαιώματα και την συμπερίληψη των ίντερσεξ ανθρώπων, στην ανατροφή, την εκπαίδευση, την υγεία, την εργασία

Ο Παναγιώτης Διμπαμπής είναι μηχανουργός και πριν από δέκα περίπου χρόνια, όταν ήταν σε ηλικία 30 ετών, ένα σοβαρό πρόβλημα στη μέση, τον οδήγησε σε ένα επίπονο χειρουργείο αντικατάστασης δύο σπονδύλων. Μετά από αυτό αποφάσισε να ασχοληθεί για πρώτη φορά με τον αθλητισμό και συγκεκριμένα αγώνες μεγάλων αποστάσεων. Τα Brevets ακολούθησε η συμμετοχή στον Κλασσικό Μαραθώνιο της Αθήνας και έπειτα η συμμετοχή και ο τερματισμός στους αγώνες τριάθλου μεγάλων αποστάσεων IronMan, το οποίο περιλαμβάνει συνεχόμενα κολύμβηση, ποδηλασία και τρέξιμο με περιορισμένη διάρκεια ολοκλήρωσής τους!

Ο Γιάννης Κωνσταντινίδης είναι Επίκουρος Καθηγητής Πολιτικής Συμπεριφοράς και Μεθοδολογίας Πολιτικής Έρευνας του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Είναι διδάκτορας του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου του Essex, Βρετανία. Σπούδασε ακόμα Εφαρμοσμένη Πληροφορική στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και Ποσοτικές Μεθόδους στο Πανεπιστήμιο του Essex, Βρετανία.
Είναι συγγραφέας του βιβλίου «Επιλέγοντας» (Εκδόσεις Τζιόλα, 2018) και έχει επιμεληθεί την έκδοση δύο συλλογικών τόμων και τριών μεταφράσεων ακαδημαϊκών συγγραμμάτων του αντικειμένου του στην ελληνική γλώσσα. Έχει επίσης συγγράψει 35 άρθρα ή κεφάλαια βιβλίων σε διεθνή ή ελληνικά επιστημονικά περιοδικά και εκδόσεις.
Από το 2012 έως το 2015, συντόνισε ένα τριετούς διάρκειας επιστημονικό έργο δι-ιδρυματικού με θέμα τη μέτρηση του πολιτικού και κοινωνικού ριζοσπαστισμού στην Ελλάδα και συμμετείχε ως μέλος της Κύριας Ερευνητικής Ομάδας σε τέσσερα ακόμα επιστημονικά έργα. Είναι ιδρυτικό μέλος και συντονιστής του Δικτύου Μελέτης των Εκλογών, της Κοινής Γνώμης και των Κομμάτων της Ελληνικής Εταιρείας Πολιτικής Επιστήμης και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρείας Πολιτικής Επιστήμης. Από το 2010 έως τον Μάιο του 2015, διετέλεσε Επιστημονικά Υπεύθυνος της Μονάδας Ερευνών Κοινής Γνώμης και Αγοράς του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Από τον Ιούνιο του 2015, είναι ο Επιστημονικός Διευθυντής της εταιρείας Prorata.

Ο Κώστας Ζαφειρίου είναι βραβευμένος συγγραφέας και μουσικός. Απ' το 2006 κατοικεί στην ακριτική Λήμνο, όπου δραστηριοποιείται και συνεισφέρει κυρίως στον πολιτιστικό τομέα με ένα πλήθος εκδηλώσεων, παρουσιάσεων, εκπαιδευτικών σεμιναρίων, σχολικών επισκέψεων και δημόσιων ομιλιών για διάφορα θέματα που άπτονται του σύγχρονου και παραδοσιακού πολιτισμού και ψυχαγωγίας. Έχει παραδώσει πολλά σεμινάρια λογοτεχνίας, δημιουργικής γραφής και άλλα, ανά την Ελλάδα, ενώ είναι γνωστότερος για τη δημιουργία της σειράς βιβλίων εφηβικής φαντασίας με τίτλο «Τα Χρονικά της Αντάκρης». Παραμένει «φανατικός» αναγνώστης και ενθουσιώδης παίκτης μοντέρνων επιτραπέζιων και βιντεοπαιχνιδιών.

Η Κική Τσακαλδήμη γεννήθηκε στην Αλεξανδρούπολη και σύντομα άνοιξε πανιά στο κυνήγι των πρώιμων ονείρων της. Αφού αποφοίτησε από την Σχολή Τεχνολογίας Ιατρικών Οργάνων στα ΤΕΙ Αθήνας επέστρεψε στην γενέτειρα της όπου έκανε στροφή στην καριέρα της. Σήμερα εργάζεται  στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Αλεξανδρούπολης  και είναι  η διοργανώτρια του TEDxAlexandroupolis.
Συχνά θα την ακούσετε να λέει: “Τα πάντα είναι εφικτά, αρκεί να το πιστέψουμε”. Αυτή της η αισιόδοξη ματιά, την άνοιξη του 2017, την έκανε την μοναδική Ελληνίδα που ανέβηκε στο όρος Έβερεστ. Μέχρι πριν από 2 χρόνια δεν είχε καμία εμπειρία στην ορειβασία. Όμως το όραμα της για μια καλύτερη ζωή και η  αποφασιστικότητα της την οδήγησαν στην δική της κορυφή, στο Έβερεστ. Έκτοτε έχει βάλει στόχο ζωής να μοιραστεί όλα όσα διδάχθηκε από την εμπειρία της στα βουνά ενώ παράλληλα αρθρογραφεί στο προσωπικό της blog στη σελίδα της www.higherthaneverest.org

Τα performances, οι παράλληλες δράσεις και το αναλυτικό πρόγραμμα του TEDxLesvos θα ανακοινωθούν στο www.tedxlesvos.com και στα κανάλια του event στα socialmedia.


Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 3 Ιουνίου 2018 στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης και μπορείτε να προμηθευτείτε τα εισιτήρια σας από τα βιβλιοπωλεία “Χαρτί & Μολύβι” στην οδό Ηλία Βενέζη 11, Book&Art στην οδό Κομνηνάκη 5, το κατάστημα AROMA στην οδό Ερμού 109, στο RapidUpMihaBodytec στην οδό Ξ. Καραπαναγιώτη 8 και στο Fisheye στην Ναυμαχίας Έλλης 5 (Επάνω Σκάλα) στην Μυτιλήνη ή μέσω Viva, στο link, που θα βρείτε στο www.tedxlesvos.com.