Ο Νίκος Τουλιάτος και το Restory έρχονται στη Γέρα! | Restory: βιομηχανικές ιστορίες της Γέρας

Restory: βιομηχανικές ιστορίες της Γέρας


ΕΚΔΗΛΩΣΗ-ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Ελαιοτριβείο-Μουσείο Βρανά
Παππάδος Γέρας

 Σάββατο 14 Απριλίου 2018 | Ώρα 19:00

Διαχείριση προγράμματος: Στέλλα Αυγουστίδου| Επικοινωνία: 6981904022

Το Restory (Ρίστορι) είναι ένα κοινωνικό και πολιτιστικό εγχείρημα που ενεργοποιεί ξανά εγκαταλελειμμένους χώρους και κτήρια-ορόσημα της ιστορίας και ταυτότητας ενός τόπου, κινητοποιώντας τις τοπικές κοινότητες με συλλογικές δημιουργικές δραστηριότητες. Αυτή την περίοδο δραστηριοποιείται στη Γέρα και τα πολυάριθμα βιομηχανικά της κτήρια.




Σε μια Ανοιχτή Εκδήλωση το Σάββατο 14 Απριλίου 2018 στις 19:00, στο Ελαιοτριβείο-Μουσείο Βρανά (Παππάδος Γέρας), το Restory συστήνεται στο ευρύ κοινό και γνωστοποιεί την έως τώρα δράση του με την τοπική κοινότητα της Γέρας. Για το ζήτημα των βιομηχανικών κτηρίων της περιοχής και το μέλλον τους, θα μιλήσει ο αρχιτέκτων μηχανικός Κος Στρατής Φραντζέσκος.

Θα ακολουθήσει Συναυλία στον ίδιο χώρο, από το διεθνούς φήμης μουσικό Κο Νίκο Τουλιάτο, ο οποίος στο πλαίσιο του προγράμματος θα παραδώσει ανοιχτά εργαστήρια κρουστών (10, 11, 12 και 13 Απριλίου και ώρα 18:00-20:00) μέσα στο βιομηχανικό κτήριο της Κοιν.Σ.Επ. Μοδούσα στον Παππάδο.

Η εκδήλωση θα κλείσει με μουσική από τους Vinyl Company. Είσοδος ελεύθερη.

Το ζήτημα της μη αξιοποίησης κενών και εγκαταλελειμμένων ιστορικών κτηρίων σε μια εποχή κρίσης και ραγδαίων αλλαγών (και άρα αναγκών), στερεί πολύτιμους οικονομικούς πόρους από τις πόλεις και τα χωριά ενώ ταυτόχρονα αποδυναμώνει έννοιες όπως η συλλογική μνήμη και ταυτότητα. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο θεσμικό, πολεοδομικό, οικονομικό, νομικό, μη υγιούς συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, αλλά και κοινωνικό. Ποτέ δεν υπήρξε σοβαρό κοινωνικό αίτημα για την ανάληψη πρωτοβουλιών από την Πολιτεία για αναξιοποίητα κτήρια. Το Restory ξεκινά έτσι από τις ίδιες τις εμπλεκόμενες τοπικές κοινότητες, πιστεύοντας ότι οι ίδιες μπορούν να είναι οι φορείς και εκκινητές αλλαγής για τον τόπο τους καταπολεμώντας έννοιες όπως ο τοπικισμός, ο ωχαδερφισμός και η κοινωνική αδράνεια, που συχνά παρατηρούνται κυρίως στην επαρχία.

Restory σημαίνει «ξανά-ιστορία». Με Ανοιχτές Συναντήσεις πολιτών, Ομάδες Έρευνας, Επισκέψεις σε εγκαταλελειμμένα κτήρια που ανοίγουν για το κοινό, Ομάδες Συνεντεύξεων από πρώην εργαζόμενους και χρήστες των χώρων και άλλα συμμετοχικά εργαλεία, δημιουργεί στα μέλη των τοπικών κοινοτήτων καινούριες οπτικές γι’ αυτά τα «ερείπια», ώστε να λάβουν δράση από κοινού προς την κατεύθυνση της προστασίας και ανάδειξης της αρχιτεκτονικής και πολιτιστικής τους κληρονομιάς διεκδικώντας ένα καλύτερο μέλλον. Το υλικό που συλλέγεται οπτικοποιείται σε μια πρωτότυπη θεατρική παράσταση-ντοκουμέντο μέσα σε ένα από τα εν λόγω κτήρια που παρουσιάζεται στο τέλος στο ευρύ κοινό. Οι ομάδες που δημιουργούν οι ίδιοι οι πολίτες, τροφοδοτούν η μία την άλλη, ώστε η τελική παράσταση είναι αποτέλεσμα όλης της κοινότητας. Έτσι, δίνεται ένα πρώτο χειροπιαστό παράδειγμα της αξίας, της δύναμης και του πρακτικού αποτελέσματος της συλλογικής δράσης. Σε όλη τη διάρκεια του προγράμματος, καθοριστικό ρόλο παίζουν οι γνώμες και προτάσεις των πολιτών για τα κτήρια. Στο πλαίσιο του προγράμματος Restory: βιομηχανικές ιστορίες της Γέρας, θα υλοποιηθούν και πρακτικές προτάσεις όπως για παράδειγμα καταγραφή των βιομηχανικών κτηρίων της περιοχής και σχετικός χάρτης.

Το Restory υποστηρίζεται από το START – Create Cultural Change, ένα πρόγραμμα του Ιδρύματος Robert Bosch (Robert Bosch Stiftung) σε συνεργασία με το Goethe-Institut Thessaloniki και τη μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα Ομοσπονδιακή Ένωση Κοινωνικοπολιτιστικών Κέντρων (Bundesvereinigung Soziokultureller Zentren e.V.). Υποστηρίζεται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και το Ίδρυμα Μποδοσάκη.

Την τρέχουσα δράση του Restory: βιομηχανικές ιστορίες της Γέρας, στηρίζει ο Παγγεραγωτικός καθώς και όλοι οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι της Γέρας, η ΚοινΣΕπ Μοδούσα και ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Λέσβου.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με την υπεύθυνη του προγράμματος Κα Στέλλα Αυγουστίδου (αρχιτέκτων μηχανικός, υπότροφος του προγράμματος START). Τηλέφωνο: 6937403252 | e-mail: restory.yera@gmail.com
Facebook page: Restory: βιομηχανικές ιστορίες της Γέρας

ΝΙΚΟΣ ΤΟΥΛΙΑΤΟΣ | ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ:

Ο Νίκος Τουλιάτος, αποτελεί έναν από τους πλέον καταξιωμένους διεθνώς Έλληνες μουσικούς της σύγχρονης και αυτoσχεδιαζόμενης μουσικής. Βασικός συνεργάτης για περισσότερο από 30 χρόνια των Θάνου Μικρούτσικου, Μίκη Θεοδωράκη, Γιάννη Μαρκόπουλου, Χρήστου Λεοντή κ.α. έχει συνεργαστεί διεθνώς με σημαντικούς ξένους μουσικούς , με εικαστικούς, καλλιτέχνες, χορευτές, ηθοποιούς, σκηνοθέτες Έλληνες και ξένους, έχει σκηνοθετήσει και παρουσιάσει παραστάσεις multi media στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει γράψει μουσική για ταινίες και θέατρο. Συμμετείχε σε μεγάλα διεθνή φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο. Mε προσωπική δισκογραφία που ξεπερνά τα 20 albums υπήρξε συνδημιουργός των ΙΣΚΡΑ – ΝΟΤΕS – ΚΑΡΜΑ – ΤΗΛΕΘΡΟΟΝ, δημιούργησε την ομάδα κρουστών ΗΧΟΔΡΑΣΗ με την οποία συμμετείχε σε παραγωγές ανά την Ελλάδα και το εξωτερικό. Το 1993 δημιούργησε μαζί με τον κόσμο την μεγαλύτερη ορχήστρα κρουστών (περίπου 30.000 άνθρωποι). Τα τελευταία 20 χρόνια πρωτοπορεί στη χρησιμοποίηση διαφόρων αντικειμένων ως κρουστά όργανα καθώς επίσης και στα κρουστά ιδιοκατασκευής.

Το 2004 συμμετείχε στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας με ομάδα 400 ατόμων εθελοντών τυμπανιστών και την ομάδα ΗΧΟΔΡΑΣΗ όπως και στην τελετή λήξης των αγώνων με ομάδα 30 μουσικών, χορευτών και ηθοποιών χρησιμοποιώντας αντικείμενα των αθλητών σαν κρουστά όργανα, σε δική του σύνθεση.