ΣΤΟΠ από την Ε.Ε στην αποσυμφόρηση των νησιών απο τους μετανάστες- Άκυρη η πρόσφατη απόφαση του ΣΤΕ
Στα χαρτιά έμεινε η πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) με την οποία αίρονταν ο γεωγραφικός περιορισμός των αιτούντων άσυλο στα νησιά.
Η απόφαση ανέφερε ότι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που θα φτάνουν στην Ελλάδα από τις 17 Απριλίου και μετά, δεν θα υπόκειντο σε γεωγραφικό περιορισμό. Ωστόσο, λίγες μέρες μετά ο νέος διευθυντής της υπηρεσίας ασύλου, Μάρκος Καραβίας, υπέγραψε νέα απόφαση για τον περιορισμό κυκλοφορίας των αιτούντων διεθνή προστασία.
Η ΕΕ είχε εκφράσει τη δυσφορία της για την άρση του γεωγραφικού περιορισμού των ανθρώπων που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα ελληνικά νησιά. Δείτε τη σχετική απόφαση που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ)
Το ΣτΕ αποφάσισε στις 17 Απριλίου ότι ο γεωγραφικός περιορισμός στα ελληνικά νησιά δεν θα ίσχυε για όσους πρόσφυγες και μετανάστες έφταναν στα νησιά στα νησιά Λέσβος, Σάμος, Χίος, Λέρος, Ρόδος και Κως από την ημερομηνία της απόφασης και μετά, αν και ξεκαθάριζε ότι όσοι βρίσκονται ήδη σε περιοριστικό καθεστώς κυκλοφορίας στα νησιά αυτά, θα εξακολουθήσουν να παραμένουν στο καθεστώς αυτό.
Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης που πήρε το ΣτΕ, ο επίμαχος περιορισμός της κυκλοφορίας των προσφύγων δεν απαγορεύεται από το Σύνταγμα ή από άλλη διάταξη υπερνομοθετικής ισχύος, αλλά πρέπει όμως για να επιβληθεί ο περιορισμός, να προκύπτουν οι λόγοι για τους οποίους επιβλήθηκε το περιοριστικό αυτό μέτρο.
Ωστόσο, λίγες μέρες μετά ο νέος διευθυντής της υπηρεσίας ασύλου, Μάρκος Καραβίας, υπέγραψε νέα απόφαση για τον περιορισμό κυκλοφορίας των αιτούντων διεθνή προστασία. Σύμφωνα με την απόφαση που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ, «στους αιτούντες διεθνή προστασία οι οποίοι εισέρχονται στην ελληνική επικράτεια μέσω των νησιών Λέσβου, Ρόδου, Σάμου, Κω, Λέρου και Χίου επιβάλλεται, για λόγους δημοσίου συμφέροντος και ιδίως για την υλοποίηση της από 18-3-2016 Κοινής Δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας, περιορισμός κυκλοφορίας τους στα νησιά Λέσβο, Ρόδο, Σάμο, Κω, Λέρο και Χίο αντίστοιχα καθώς και για την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη διαχείριση των αιτημάτων διεθνούς προστασίας».
Υπέρ του εγκλωβισμού στα νησιά η ΕΕ
Η απόφαση του ΣτΕ είχε προκαλέσει δυσφορία στις Βρυξέλλες, όπως ανέφερε το Euractiv, επικαλούμενο δήλωση υψηλόβαθμου αξιωματούχου της Κομισιόν. «Η προοπτική νέων αφιχθέντων που θα μπορούν γρήγορα να φτάνουν από τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα θα μπορούσε να υπονομεύσει τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αποθαρρύνει τους πρόσφυγες από το να εγκαταλείπουν την Τουρκία».
Η ΕΕ εξέφραζε ξεκάθαρα την αντίθεση της μπροστά στο ενδεχόμενο του να προσπαθήσουν οι πρόσφυγες να περάσουν σε άλλες χώρες της Ένωσης, λόγω της ελευθερίας που τους δίνεται να κινηθούν στην ηπειρωτική Ελλάδα. «Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της έχουν πετύχει να σταματήσουν τις ροές μέσω του διαδρόμου των Δυτικών Βαλκανίων σε μεγάλο βαθμό χάρη στη συμφωνία με την Τουρκία, αλλά και στο γεγονός ότι οι αιτούντες άσυλο παραμένουν στα ελληνικά νησιά. Εάν νέοι αιτούντες είναι ελεύθεροι να κινηθούν, θα μπορούσε κανείς να αναμένει ένα νέο κύμα προς τις πιο εύπορες χώρες της ΕΕ».
πηγη: thepressproject.gr
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ