Περισσότερες οι απολύσεις εργασίας παρά οι προσλήψεις για την Περιφερειακή Επικράτεια της Λέσβου, που οδηγούν σε αύξηση της ανεργίας
Ανησυχία προκαλούν τα στοιχεία της ελληνικής στατιστικής υπηρεσίας που αφορούν την Περιφερειακή Επικράτεια της Λέσβου
Ανησυχία προκαλούν τα στοιχεία της ελληνικής στατιστικής υπηρεσίας που αφορούν την Περιφερειακή Επικράτεια της Λέσβου (βόρειο και νότιο Αιγαίο).
Γιώτα Βουλδή |
Σύμφωνα με στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος ΕΡΓΑΝΗ του Υπουργείου εργασίας από τον Νοέμβριο του 2017 μέχρι και τον Ιανουάριο του 2018 στο βόρειο Αιγαίο παρουσιάζεται μία αυξημένη τάση της ανεργίας καθ'ότι αθροιστικά οι προσλήψεις στον ιδιωτικό τομέα στα νησιά μας αυτό το χρονικό διάστημα ήταν λιγότερες από τις απολύσεις ή τις αποχωρήσεις κατά 11, 45%. Έτσι , το τρίμηνο : 1/11/2017 έως 31/01/2018 στο Βόρειο Αιγαίο έγιναν μονάχα 5.082 προσλήψεις και υπήρξαν 5.664 απολύσεις / αποχωρήσεις , χάθηκαν δηλαδή 582 θέσεις εργασίας , ποσοστό 11,45% επί του αριθμού των προσλήψεων.
Μπορεί αυτό το διάστημα του ενός τριμήνου να φαίνεται μικρό ώστε να δείξει την τάση της ανεργίας , όμως επιπλέον στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗΣ επιβεβαιώνουν πως από τον Ιανουάριο έως τον Νοέμβριο του 2017 και το δωδεκάμηνο Ιανουάριος έως Δεκέμβριος του 2017 το Βόρειο Αιγαίο κινείται σε υψηλά ποσοστά ανεργίας σε σχέση με τον μέσο όρο ολόκληρης της χώρας.
Δεδομένου , πως στην Ελλάδα την τελευταία τετραετία έχει σημειωθεί μία μικρή κάμψη της ανεργίας που κινείται σε ποσοστό της τάξης του 21% , γεγονός που δείχνει ότι δημιουργήθηκαν περισσότερες θέσεις εργασίας σε επίπεδο 5,15 % ενώ στην Περιφέρεια του Βορείου Αιγαίου το ποσοστό ήταν πολύ χαμηλότερο της τάξης 3,07%.
Τα ποσοστά προκαλούν αυξημένη ανησυχία , τον Δεκέμβριο του 2017 σε επίπεδο χώρας δημιουργήθηκαν κατά 5,98 % περισσότερες θέσεις εργασίας ( απ' αυτές που χάθηκαν) ενώ το ποσοστό στο Βόρειο Αιγαίο πέφτει στο 3,40%.
Έτσι , έρχεται ο Ιανουάριος του 2018 όπου οι απολύσεις / αποχωρήσεις έγιναν περισσότερες από τις προσλήψεις στο νησί της Λέσβου. Στο σύνολο της χώρας τον ίδιο μήνα είχαμε 153.876 προσλήψεις έναντι 170.418 απολύσεων / αποχωρήσεων , ένα αρνητικό δηλαδή ισοζύγιο 16.542 θέσεων εργασίας ποσοστό της τάξης του 10,75 % επί των αριθμό των προσλήψεων. Στα νησιά μας τον μήνα αυτό είχαμε 1.508 προσλήψεις έναντι 1.713 απολύσεων / αποχωρήσεων με το αρνητικό ισοζύγιο να φτάνει τις 205 χαμένες θέσεις εργασίας ποσοστό 13,95 %.
Το προσφυγικό πρόβλημα , η μετακίνηση των νέων από το νησί για αναζήτηση εργασίας εκτός Ελλάδας ή εντός της χώρας αποτελούν συνέπειες από το αγκάθι της ανεργίας και αυτή την περίοδο το νησί αιμορραγεί.
Το ίδιο το κράτος καθώς και οι ιδιωτικοί φορείς θα πρέπει να σταθούν αρωγοί σε αυτό το τόσο δύσκολο και μεγάλο πρόβλημα.
Περισσότερα κίνητρα να παραμένουν οι νέοι στο νησί δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας , καινοτόμες επιχειρήσεις από δημιουργικά μυαλά , συνεργασία με άλλους φορείς στο εξωτερικό για ανάπτυξη νέων ιδεών με θετικό οικονομικό αντίκτυπο στο νησί και στους κατοίκους του , ένταξη των προσφύγων και των μεταναστών με εκδηλώσεις _ event που προωθούν και τη δική τους κουλτούρα και ενώνουν τους λαούς , εκδηλώσεις _ Φεστιβάλ συχνότερα και κατάλληλη προώθηση τους με επίκεντρο τα τοπικά προϊόντα του νησιού και τα τοπικά καλλιτεχνικά δρώμενα είναι μερικές λύσεις που μπορούν πραγματικά να μειώσουν το ποσοστό της ανεργίας, αρκεί όλοι να το επιθυμούν.
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ