Ένα γραμματόσημο.... τίμησε τους τρεις ιεράρχες που επισκέφθηκαν την Λέσβο
Δημιουργήθηκε μια σειρά γραμματοσήμων που καταγράφει τις διαδρομές και τις δραστηριότητες του Πάπα Φραγκίσκου το 2016.
Η ιστορική επίσκεψη των... τριών ιεραρχών στη Λέσβο, του Πάπα Φραγκίσκου, του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου, τον Απρίλιο του 2016, αποτυπώθηκε και σε γραμματόσημο στην Ιταλία.
Δημιουργήθηκε μια σειρά γραμματοσήμων που καταγράφει τις διαδρομές και τις δραστηριότητες του Πάπα Φραγκίσκου το 2016.
Τα γραμματόσημα σχεδιάστηκαν από διάφορους καλλιτέχνες και οι παραστάσεις κάθε αποστολικής επίσκεψης παρουσιάζουν τα σημαντικά χαρακτηριστικά του κάθε καλλιτέχνη ή φωτογράφου που τα δημιούργησε.
Η σφραγίδα αυτού του γραμματοσήμου, (που έχει κάνει τον γύρο του κόσμου) φιλοτεχνήθηκε από την Gabliella Titotto και φυσικά αναφέρεται και παρουσιάζει τη συνάντηση των τριών ιεραρχών που δραστηριοποιήθηκαν στο “ελληνικό νησί της Λέσβου”. Το γραμματόσημο παρουσιάζει τον Πάπα Φραγκίσκο στο προσκήνιο, πίσω τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο πλάι τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο. Δίπλα στους Ιερείς η κ. Gabriella παρουσιάζει και μια ομάδα προσφύγων που φιλοξενούνταν εκείνη την εποχή στο νησί της Λέσβου.
Εκείνο το Σάββατο, στις 16 Απριλίου 2016, επί πέντε, ίσως και περισσότερες ώρες, η Μυτιλήνη είχε γίνει πρωτεύουσα του κόσμου. Ήταν γεμάτη δημοσιογράφους, φωτογράφους κ.α. Τα βλέμματα όλων των ανθρώπων του πλανήτη είχαν στραφεί στην ιστορική συνάντηση και στην κοινή προσευχή των τριών ιεραρχών του χριστιανισμού ενάντια στον ανθρώπινο πόνο.
Η συνάντησή τους ήταν συμβολική, έγινε γνωστή και αποδεκτή από όλους τους Χριστιανούς. Είχε άλλωστε και σημαντική σημασία καθώς τα δύο “αδέλφια” της εκκλησίας, ο Πάπας Φραγκίσκος και ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, είναι οι “διάδοχοι” των Αποστόλων Πέτρου και Ανδρέα, αντίστοιχα ή Πέτρου και Παύλου. Και φυσικά μαζί με τον προκαθήμενο της Ελλαδικής Εκκλησίας, με ιδιαίτερη πίστη, στον Ιησού Χριστό, μίλησαν για την ιδιαίτερη σημασία της αλληλεγγύης, της αγάπης, αλλά και της φροντίδας και της βοήθειας στον άνθρωπο που έχει ανάγκη. Και αυτό βέβαια, ανεξαρτήτως θρησκείας, φυλής... και άλλων θέσεων.
Ήταν σημαντικό ότι αυτή η συγκινητική επίσκεψη των τριών ιεραρχών στο νησί ολοκληρώθηκε με μια ιδιαίτερη και ανθρώπινη πρωτοβουλία του Πάπα Φραγκίσκου να υποδεχθεί και να πάρει μαζί του στην Ευρώπη τρεις οικογένειες μουσουλμάνων προσφύγων!
Η επίσκεψη των τριών ιεραρχών συγκίνησε τους ανθρώπους.
Συγκίνησε και εντυπωσίασε η επίσκεψη Φραγκίσκου, Βαρθολομαίου, Ιερώνυμου στο νησί της Λέσβου όχι μόνο τους χριστιανούς, αλλά και όλους τους πρόσφυγες, μουσουλμάνους κ.α. Με ιδιαίτερη ευγένεια αλλά και σεβασμό υποδέχθηκε τους Ιεράρχες ο Δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός λέγοντας, “Σας καλωσορίζουμε στη Λέσβο της αξιοπρέπειας και της αλληλεγγύης”
Στην προκυμαία, στην παραλιακή λεωφόρο κατά μήκος του αεροδρομίου και σε πολλά σημεία της πόλης της Μυτιλήνης, εκατοντάδες πολίτες βρίσκονταν εκεί, στέκονταν στον δρόμο για να παρακολουθήσουν την πομπή, ενώ πολλοί μπήκαν και στο λιμάνι, ώστε να δουν μαζί τους τρεις ιεράρχες σε μια ειδική εντυπωσιακή συνάντηση βοηθείας στον άνθρωπο, ανεξαρτήτως θρησκείας και χώρας που προέρχεται.
Τα μηνύματα
“Δεν είστε μόνοι σας” ήταν το μήνυμα του Πάπα Φραγκίσκου προς τους πρόσφυγες. Το κακό ήταν ότι μόλις εκείνες τις ημέρες είχε ψηφιστεί μια κοινή δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας που άλλαξαν πολλές θέσεις με αρνητικές δηλώσεις και για τους πρόσφυγες και για την τοπική κοινωνία.
Ο Ποντίφικας, δεν γνώριζε ακόμη τις θέσεις της Τουρκίας, και μίλησε στους ανθρώπους βραβεύοντας τον ρόλο της Ελλάδας στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης τονίζοντας ότι: “ο Ελληνικός λαός με μεγάλη γενναιοδωρία ανταποκρίθηκε στις ανάγκες των ανθρώπων παρά το γεγονός ότι διανύει μια δύσκολη περίοδο”.
Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος είχε πει στους πρόσφυγες “Όσοι σας φοβούνται δεν σας βλέπουν στα μάτια στην αρχή. Σε λίγο όμως ξεπερνούν τον φόβο και έρχεται η αξιοπρέπεια...”
Υπογράμμισε, ιδιαίτερα, να μην φοβούνται γιατί η Μεσόγειος δεν θα γίνει τάφος, αλλά θα είναι μια θάλασσα ειρήνης.
Συγκινημένος, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είχε τονίσει: “Μαζί στέλνουμε μήνυμα από τη Λέσβο ενώπιον όλου του Χριστιανισμού για να σταματήσει αυτή η τραγωδία”.
Εκατοντάδες δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο κατέγραψαν τη σπουδαία συνάντηση των τριών ιεραρχών, τη γνωριμία τους με τους πρόσφυγες, την προσπάθειά τους να βοηθήσουν, όσο ήταν δυνατόν. Βέβαια όλοι γνωρίζουμε ότι υπάρχουν ακόμη αρκετοί πρόσφυγες που καταφεύγουν και στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες και ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες. Φυσικά δεν είναι εύκολο η κάθε χώρα να υποδέχεται χιλιάδες ανθρώπους που φεύγουν από τη δική τους χώρα χωρίς χρήματα, χωρίς ρούχα, χωρίς φαγητό και χωρίς να ξέρουν που πάνε και τι θα βρουν. Ας ελπίσουμε ότι όλοι αυτοί οι πρόσφυγες θα κατοικήσουν κάτω από μια στέγη και λίγο – λίγο θα ζήσουν μια λογική ζωή. Άραγε πως νοιώθουν αυτοί που βλέπουν ότι λίγο λίγο αδειάζει η χώρα τους; Ας βοηθήσει ο Θεός.
CITTA del VATICANO
Νομίζω ότι είναι ωραία εικόνα που παρουσιάζει το γραμματόσημο με τους τρεις ιεράρχες, Καθολικό και Ορθοδόξους, κι ενώ έγινε στο Βατικανό, η ελληνική σημαία στολίζει τον ώμο του Πάπα Φραγκίσκου. Είναι όχι μόνο ένα έργο τέχνης από το Βατικανό, αλλά συμβολίζει ότι Καθολικοί και Ορθόδοξοι πιστεύουμε στον ίδιο Θεό, στην ίδια Παναγία, στον ίδιο Χριστό.
Ιδιαίτερα θα ήθελα να συγχαρώ και να ευχαριστήσω τους δύο ιεράρχες του νησιού μας, τον Μητροπολίτη κ. Δωρόθεον Β' και τον Επίσκοπο Καθολικών κ. Πέτρο Στεφάνου για την υπέροχη, αρμονική και επωφελή και για τις δύο κοινότητες ζωής.
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ