Παρέμβαση Χ. Αθανασίου για την υποβάθμιση σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Λέσβου
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κ. Γαβρόγλου κατέθεσε ο βουλευτής Νομού Λέσβου σχετικά με τον αποχαρακτηρισμό και την υποβάθμιση σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Λέσβου, ζητώντας να επανεξετασθεί το ζήτημα, λαμβάνοντας υπόψη τις προτάσεις των ΠΥΣΠΕ και ΠΥΣΔΕ, ώστε να μην οδηγηθούμε στην υποβάθμιση της εκπαίδευσης στα ακριτικά νησιά μας και κατ’ επέκταση στην πιθανή ερημοποίησή τους.
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς: τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κ. Γαβρόγλου
Θέμα: «Αποχαρακτηρισμός και υποβάθμιση σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Λέσβου»
Κύριε Υπουργέ,
λαμβάνοντας υπόψη την πρόταση του Υπουργείου σας για αναμοριοδότηση των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και επανακαθορισμό των δυσπρόσιτων σχολικών μονάδων, μπορεί κανείς να διαπιστώσει πως, όσο καλές και να είναι οι προθέσεις σας, δεν αξιολογήσατε σωστά τις δύσκολες και ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν στα νησιά του Νομού Λέσβου.
Σύμφωνα, λοιπόν, με την πρόταση του Υπουργείου, οι σχολικές μονάδες που προτείνεται να μοριοδοτηθούν από 10 – 14 μόρια :
α) βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση από την έδρα του νομού
β) σε μεγάλο υψόμετρο
γ) είναι σε νησιωτικές ή/και παραμεθόριες περιοχές
δ) είναι δύσκολα προσβάσιμα λόγω των ιδιαίτερων συγκοινωνιακών συνθηκών και
ε) έχουν, συνήθως, μικρή οργανικότητα
Εντούτοις, οδηγηθήκατε στην υποβάθμιση ή ακόμα και στον αποχαρακτηρισμό σχολικών μονάδων που τηρούν όλα τα κριτήρια νησιωτικότητας, συνθηκών διαβίωσης, αποστάσεων από την έδρα του νομού, συγκοινωνιακών συνθηκών και υψομέτρου, όπως η περίπτωση του Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Συκαμινέας. Ως εκ τούτου, σε καμία περίπτωση δεν αποτυπώνεται η πρόθεση ενίσχυσής τους.
Επιπλέον, σε νησιωτικές περιοχές όπως η δική μας, με τις συνεχείς πιέσεις από τη γείτονα χώρα, τις συνεχιζόμενες μεταναστευτικές - προσφυγικές ροές και την οικονομική εξαθλίωση, είναι ακόμη δυσκολότερη η επαρκής στελέχωση και η εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων μας. Το Κράτος οφείλει να δώσει κίνητρα στους εκπαιδευτικούς να στελεχώνουν τις μονάδες αυτές, προκειμένου να αποφύγουμε τη διαρροή μαθητικού πληθυσμού και την ερημοποίηση κοινοτήτων των ακριτικών νησιών μας.
Η πρόταση των ΠΥΣΠΕ και ΠΥΣΔΕ αντικατοπτρίζει την προσπάθεια ενίσχυσης των σχολικών μονάδων οι οποίες δεν τυγχάνουν επιλογής από τους εκπαιδευτικούς λόγω των ελάχιστων μορίων τους, της απόστασης από τα αστικά κέντρα ή της δυσκολίας πρόσβασης. Συνηθίζεται οι εκπαιδευτικοί να επιλέγουν πρώτα τα δυσπρόσιτα σχολεία, λόγω του διπλασιασμού των μορίων που λαμβάνουν, και στη συνέχεια τα σχολεία κοντά στα αστικά κέντρα λόγω της καλύτερης ποιότητας ζωής. Σχολεία που δεν είναι χαρακτηρισμένα ως δυσπρόσιτα και βρίσκονται μακριά από αστικό κέντρο δεν τυγχάνουν επιλογής, παρά μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις.
Επιπλέον, η πρόταση των ΠΥΣΠΕ και ΠΥΣΔΕ αντικατοπτρίζει τις πραγματικές συνθήκες λόγω της νησιωτικότητας , τις δύσκολες συνθήκες εργασίας, διαβίωσης, μετακίνησης, τη δυνατότητα συμπλήρωσης ωραρίου σε γειτονικές κοινότητες, συνθήκες οι οποίες καθίστανται ιδιαίτερα δυσχερείς κατά τους χειμερινούς μήνες. Στηρίχθηκε δε στην πραγματικότητα και σε παραμέτρους όπως η ποιότητα του οδοστρώματος κλπ και όχι σε μια απλή εξέταση των υψομέτρων ή των χιλιομετρικών αποστάσεων σε ένα χάρτη.
Ενδεικτικά, θα αναφερθώ σε δύο περιπτώσεις σχολικών μονάδων, οι οποίες αδικούνται με την πρότασή σας:
Η περίπτωση του Μεγαλοχωρίου
Σήμερα, το Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό Σχολείο Μεγαλοχωρίου μετρούν τις πληγές τους αφού υπέστησαν σοβαρότατες ζημιές από τον καταστροφικό σεισμό της 12ης Ιουνίου 2017. Οι 24 μαθητές του στεγάζονται σε προκατασκευασμένο κτίριο με ελλιπή θέρμανση, καθώς τα συστήματα κλιματισμού αδυνατούν να αποδώσουν στις χαμηλές θερμοκρασίες (< 0οC) που αναπτύσσονται στην περιοχή.
Το Μεγαλοχώρι Λέσβου, είναι ένα ορεινό χωριό χτισμένο σε υψόμετρο 670μ. Πρόκειται για το υψηλότερο χωριό της Λέσβου, με 325 κατοίκους (απογραφή του 2011). Συνδέεται δε με την πρωτεύουσα του νησιού, τη Μυτιλήνη, μέσω τριών διαδρομών:
Μέσω του Πλωμαρίου, όπου πρέπει να διανύσει κανείς απόσταση περίπου 50χλμ, διαδρομή συνολικής διάρκειας 65’ με ευνοϊκές καιρικές συνθήκες.
Μέσω Αμπελικού, όπου πρέπει να διανύσει κανείς απόσταση περίπου 55χλμ, διαδρομή συνολικής διάρκειας 60’ με ευνοϊκές καιρικές συνθήκες.
Μέσω Αγιάσου, όπου πρέπει να διανύσει κανείς απόσταση περίπου 40χλμ - με 6χλμ χωματόδρομο, διαδρομή συνολικής διάρκειας 50’-55’ με ευνοϊκές καιρικές συνθήκες.
Το οδικό δίκτυο, σε πολλά σημεία, είναι παλιό και προβληματικό, με ελικοειδείς διαδρομές, επικίνδυνα σημεία με δύσκολη ορατότητα, ενώ δεν έχει αποκατασταθεί και η βατότητα του δρόμου Μεγαλοχωρίου - Αγιάσου, ένα έργο που θα δώσει ανάσα ζωής στο χωριό.
Παρόλα αυτά, οι σχολικές μονάδες του Μεγαλοχωρίου λαμβάνουν τα ελάχιστα δυνατά μόρια που μπορεί να λάβει ένα δυσπρόσιτο σχολείο, δηλαδή μόλις 10 μόρια από τα 14.
Η περίπτωση του Μεγαλοχωρίου αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της διαφοράς που χωρίζει την εξέταση επί χάρτου από την πραγματικότητα, μια διαφορά που διαφαίνεται και σε άλλες περιπτώσεις χωριών όπως της Συκαμινέας, του Νεοχωρίου κλπ.
Η περίπτωση της Πέτρας
Το Γυμνάσιο και το Λύκειο Πέτρας, είναι δύο χαρακτηριστικές σχολικές μονάδες που ξεκινούν κάθε χρόνο με σημαντικές ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό, όχι μόνο σε μαθήματα όπως Εικαστικά ή Μουσική, που εσφαλμένα πολλοί θεωρούν «δευτερευούσης σημασίας», αλλά και σε μαθήματα κατεύθυνσης. Ελλείψεις παρουσιάστηκαν στην αρχή της χρονιάς και στην ειδική αγωγή, με δεδομένη τη φοίτηση μεγάλου αριθμού παιδιών με γνωματεύσεις από το ΚΕΔΔΥ.
Τα σχολεία αυτά απέχουν 60χλμ από την πρωτεύουσα, απόσταση που τη διανύει κανείς σε περίπου 50’-60’ λόγω της παλαιότητας ενός σημαντικού μέρους του οδικού της δικτύου. Η δυσκολία πρόσβασης σε συνδυασμό με τα λιγοστά μόρια (9 μόρια σύμφωνα με την πρόταση του ΥΠΠΕΘ) που λαμβάνει κανείς από τις μονάδες αυτές, λειτουργεί αποτρεπτικά για τους εκάστοτε εκπαιδευτικούς ώστε να τα επιλέξουν.
Πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα σχολικών μονάδων που έχουν πάντα ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό, πρόβλημα το οποίο μπορεί να λυθεί μόνο με αύξηση των μορίων τους ή/και το χαρακτηρισμό τους ως δυσπρόσιτα.
Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτάσθε κύριε Υπουργέ
Προτίθεσθε να επανεξετάσετε το ζήτημα της αναμοριοδότησης των σχολείων μας, λαμβάνοντας υπόψη τις προτάσεις των ΠΥΣΠΕ και ΠΥΣΔΕ, ώστε να μην οδηγηθούμε στην υποβάθμιση της εκπαίδευσης στα ακριτικά νησιά μας και κατ’ επέκταση στην πιθανή ερημοποίησή τους;
Ο ερωτών Βουλευτής
Χαράλαμπος ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ - Βουλευτής Λέσβου
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ