Σ. Γεωργουλας «Να συνεδριάσουν όλα τα τοπικά συμβούλια του Δίκτυο Κοινοτήτων Λέσβου για την διάσπαση του Δήμου Λέσβου»
Επιστολή
του Στράτου Γεωργούλα προς το Δίκτυο Κοινοτήτων Λέσβου
Αποστείλαμε
χθες επιστολή προς το Δίκτυο Κοινοτήτων Λέσβου για να συνεδριάσουν όλα τα
τοπικά συμβούλια του νησιού με θέμα το δημοψηφισμα για τη διάσπαση του Δήμου.
Οι δημοτικοί σύμβουλοι που ψήφισαν ενάντια στο να συζητηθεί το θέμα στο
πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο αποδείχθηκαν κατώτεροι των προσδοκιών του τόπου. Οι
τοπικοί σύμβουλοι έχουν τη δυνατότητα να αποδείξουν οτι θα σταθούν στο ύψος των
περιστάσεων, και δεν θα εμπιστευτούν "σημαντικούς άλλους" και
"παρασκηνιακές πολιτικες" που δήθεν προσπαθούν για τη διάσπαση (οπως
4 χρονια πριν). Τα τοπικά συμβούλια έχουν λόγο και ρόλο και οφείλουν να μην
σιωπούν επειδή το θέλουν κάποιοι.
Η επιστολή.
Προς
Συντονιστική Επιτροπή Δικτύου Κοινοτήτων Λέσβου
Μυτιλήνη 22/2/2018
Αγαπητοί κύριοι,
Σας αποστέλλω την παρούσα επιστολή ώστε στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας να θέσετε προς τα μέλη σας, όλα τα συμβούλια τοπικών και δημοτικών κοινοτήτων της Λέσβου, την πρόταση της δημοτικής μας παράταξής, να παρθεί απόφαση σε συνεδρίαση τους, για να τεθεί εκ νέου στο δημοτικό συμβούλιο το θέμα του τοπικού δημοψηφίσματος για τη διάσπαση του Δήμου Λέσβου. Επίσης στο ίδιο πλαίσιο να τεθεί στα τοπικά συμβούλια, η έκφραση γνώμης απέναντι στην πρόταση της δημοτικής αρχής και την ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για τον επιθυμητό αριθμό των 5 Δήμων.
Αγαπητοί κύριοι, γνωρίζετε όλοι περί του δίκαιου αγώνα για τη διάσπαση του προβληματικού χωροταξικά Δήμου μας, ενός Δήμου περί των 85.000 κατοίκων και 1.643 τ.χλμ, όταν οι αντίστοιχοι μέσοι όροι στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σχεδόν 5.000 κάτοικοι και 29 τ.χλμ. Το ζήτημα όμως σχετικά με την ανάγκη να τεθεί σε τοπικό δημοψήφισμα συνδέεται και με δύο άλλες διαστάσεις. Η πρώτη είναι η ανάγκη ο πρώτος βαθμός αυτοδιοίκησης (που από τη φύση του οφείλει να είναι πιο κοντά στις ανάγκες των κατοίκων του Δήμου), να απευθυνθεί στον ίδιο το λαό που τον αφορά άμεσα ένα τέτοιο σημαντικό ζήτημα, να του δώσει τη δυνατότητα, που έχει αφαιρεθεί από πρακτικές πολλών ετών, να εκφράσει γνώμη, να ενεργοποιηθεί, να αυτενεργήσει. Η δεύτερη διάσταση έχει να κάνει μια εμπειρία που έχουμε βιώσει από αντίστοιχες προηγούμενες προσπάθειες. Καμία εξουσία δεν είναι διατεθειμένη να δώσει κάτι αν δεν διεκδικηθεί πρώτα από τον ίδιο το λαό και κανένας (αυτο ή ετερο)οριζόμενος «εκπρόσωπος», καμία δράση που γίνεται κρυφά ή παρασκηνιακά (και «αποκαλύπτεται» χρόνια μετά), δεν έχει επιφέρει αποτέλεσμα μέχρι τώρα. Και ούτε θα επιφέρει αν δεν υπάρχει και μια εκφρασμένη λαϊκή κινητοποίηση που θα δυναμώσει και θα κάνει αποτελεσματικό τον αγώνα. Λαμβάνοντας υπόψη ότι το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα πρόκειται να έρθει στη Βουλή πρόταση νόμου για την αναθεώρηση του «Καλλικράτη», οφείλουμε να κινητοποιηθούμε άμεσα.
Όταν τα συμβούλια τοπικών και δημοτικών κοινοτήτων συνεδριάσουν επ’αυτού του θέματος, είμαστε διατεθειμένοι, τόσο εγώ όσο και τα μέλη της γραμματείας της δημοτικής παράταξης του «Άλλου Δρόμου», να παρευρεθούμε στις συνεδριάσεις για να εκφράσουμε τα επιχειρήματά μας, όπως αυτό δεν στάθηκε δυνατό στη συγκεκριμένη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.
Αναμένοντας την απάντησή σας
Με τιμή
Στράτος Γεωργούλας
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ