Κόντρα.. για το αποχετευτικό σύστημα του ΚΥΤ της Μοριας | ΔΕΥΑΛ, Υπ. Εθνικής Άμυνας και στην μέση η Ύπατη Αρμοστεία
Υπαναχώρηση της Ύπατης Αρμοστείας.
Δεν χρηματοδοτεί την εκτέλεση του έργου για δημιουργία υποδομών αποχέτευσης δυναμικότητας 3 χιλ. ατόμων. Το Υπ. Εθνικής Άμυνας που αναλαμβάνει το έργο, ζητά την τροποποίηση της μελέτης, αυξάνοντας την δυναμικότητα της μονάδας σε 6 χιλιάδες.
Παράλογη υπόδειξη, καθώς κάτι τέτοιο, πέραν του κόστους που ξεπερνά το 1 εκ. ευρώ, θέτει σε κίνδυνο την λειτουργία του ΒΚ Μυτιλήνης.
Προβληματισμό έχει προκαλέσει στη ΔΕΥΑΛ, το ζήτημα που σχετίζεται με το δίκτυο αποχέτευσης του Κέντρου Διαμονής και Ταυτοποίησης Μεταναστών της Μόριας, που αποτελεί μόνιμο πονοκέφαλο, τόσο για τη διοίκησή του και τους εργαζόμενους σ' αυτό, όσο και για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής. Οι καταγγελίες για τα λύματα που έχουν κατακλύσει το Κέντρο και πέφτουν ανεξέλεγκτα με τη μορφή βούρκου στα γύρω ποτάμια, πληθαίνουν ολοένα και περισσότερο, ενώ εκφράζονται ανησυχίες για μετάδοση ασθενειών, σε αλλοδαπούς που διαμένουν στο Κέντρο, αλλά και σε εργαζόμενους.
Κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής στη Μόρια, δόθηκε η υπόσχεση ότι σύντομα με πρωτοβουλία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, το πρόβλημα θα επιλυθεί βάσει της μελέτης που έχει εκπονήσει η ΔΕΥΑΛ.
Η ΔΕΥΑΛ, κατόπιν συνεννόησης πέρυσι την Άνοιξη με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, προχώρησε σε νέα μελέτη, για τη δημιουργία υποδομών αποχέτευσης δυναμικότητας 3 χιλιάδων ατόμων.
ΤΑ ΠΗΡΑΝ ΠΙΣΩ
Όπως σημειώνει ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Αντώνης Γιαννάκης, η εταιρεία εκπόνησε τη μελέτη, όπως ακριβώς προέβλεπε η αρχική συμφωνία, ωστόσο η Ύπατη Αρμοστεία την τελευταία στιγμή υπαναχώρησε και δεν χρηματοδότησε την εκτέλεση του έργου:
«Η μελέτη εκπονήθηκε από τη ΔΕΥΑΛ και χρηματοδοτήθηκε από την Ύπατη Αρμοστεία. Τηρώντας την συμφωνία και το χρονοδιάγραμμα που μας δόθηκε, ολοκληρώσαμε την μελέτη τον περασμένο Ιούνιο και ετοιμαστήκαμε για τη δημοπράτηση. Όταν ενημερώσαμε τα στελέχη της Ύπατης Αρμοστείας ότι είμαστε έτοιμοι, μας ανέφεραν ότι δεν θα μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν την εκτέλεση του έργου, προφανώς για τους δικούς τους λόγους.
Η εξέλιξη μάς εξέπληξε δυσάρεστα, γιατί εμείς πλέον είχαμε βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να έχουμε στα χέρια μας μια μελέτη, την οποία δεν θα μπορούσαμε να εκτελέσουμε, αν δεν βρίσκαμε χρηματοδότηση. Τον Αύγουστο απευθύνθηκα στο Υπουργείο Εσωτερικών προφορικά, ενημερώνοντας τα στελέχη του σχετικά. Ένα μήνα αργότερα, η Ύπατη Αρμοστεία επισήμως πλέον με έγγραφό της, μας κοινοποίησε την απόφασή της να μην χρηματοδοτήσει το έργο. Για δεύτερη φορά απευθυνθήκαμε στο Υπουργείο Εσωτερικών, χωρίς, όμως και πάλι να λάβουμε σχετική απάντηση.
Τον Οκτώβριο συμμετείχα σε επίσκεψη στελεχών της Δημοτικής Αρχής Λέσβου στις Βρυξέλλες, όπου συναντηθήκαμε με διάφορους Αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τότε έθεσα το θέμα αυτό σε στελέχη των Επιτροπών Μετανάστευσης και είχαν δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Μάλιστα, τους είχα εξηγήσει ότι η μελέτη είναι έτοιμη και αναζητάμε τρόπο χρηματοδότησης. Έκτοτε, λάβαμε αρκετά τηλεφωνήματα από διάφορους φορείς και υπηρεσίες, που ρωτούσαν για το έργο και μάλιστα κάποιοι έδειξαν και ενδιαφέρον για την υλοποίησή του. Μεταξύ αυτών που επικοινώνησαν μαζί μας, μέσα Δεκεμβρίου, ήταν και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, που διαβεβαίωσε ότι θα αναλάβει την υλοποίηση της μελέτης. Αναθαρρήσαμε, γνωρίζοντας καλά το πρόβλημα που υπάρχει στην περιοχή και για την αναγκαιότητα εξεύρεσης λύσης.
Πηγή Εφημερίδα Δημοκράτης Μ.Χ.
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ