Στην Βουλή με ερώτηση Αθανασίου οι καθυστερήσεις για τα μέτρα στήριξης των σεισμοπαθών της Λέσβου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Την Δευτέρα 8 Ιανουρίου, συζητήθηκε στη Βουλή η επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Νομού Λέσβου, κ. Χαράλαμπου Αθανασίου, με θέμα τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση των κυβερνητικών υποσχέσεων για τους σεισμόπληκτους της Λέσβου. Με την εν λόγω ερώτηση, ο κ. Αθανασίου είχε μεταφέρει στον Υπουργό Οικονομικών την αγωνία των πληγέντων που βλέπουν τα αρμόδια Υπουργεία να προχωρούν με ρυθμούς χελώνας, ζητώντας εξηγήσεις για τις καθυστερήσεις αυτές αλλά και για τις προθέσεις του Υπουργείου σε ότι αφορά τα μέτρα στήριξης των σεισμοπαθών.

Κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης, ο βουλευτής κ. Αθανασίου έλαβε τη διαβεβαίωση από την Υφυπουργό Οικονομικών κ. Παπανάτσιου ότι θα επικοινωνήσει με την ΑΑΔΕ για να λυθεί το πρόβλημα που προέκυψε με το σύστημα TAXIS και ότι, όσο το σύστημα αδυνατεί να δεχθεί τις απαλλαγές, δεν θα υπάρχει καμία επίπτωση στους πολίτες εφόσον υποβάλουν εμπρόθεσμα την αίτησή τους στη Δ.Ο.Υ. Μυτιλήνης. «Ευελπιστώ ότι το πρόβλημα αυτό θα λυθεί και θα αποτελέσει ιδιαίτερη ικανοποίηση για όλους μας η έκβαση αυτή μετά από τις τελευταίες παρεμβάσεις μου», δήλωσε ο κ. Αθανασίου.

Όσον αφορά τα χαρακτηρισμένα «κόκκινα» κτίρια της Λέσβου, η κ. Παπανάτσιου, υποστήριξε ότι:

 «Μέχρι σήμερα έχουν συνταχθεί τριακόσια επτά πρωτόκολλα αυτοψίας επικίνδυνων ετοιμόρροπων κτιρίων, που αντιστοιχούν περίπου στο 100% των σχετικών αιτημάτων των πολιτών και έχουν αποσταλεί ήδη στους ιδιοκτήτες εκατόν δώδεκα εξ αυτών. Τα υπόλοιπα εκατόν ενενήντα πέντε έχουν διαβιβαστεί στις αρμόδιες υπηρεσίες, προκειμένου να λάβουν τις απαιτούμενες εγκρίσεις και μετά τη λήψη των σχετικών εγκρίσεων, θα αποσταλούν και αυτά στους ιδιοκτήτες. Επιπλέον, με απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, που υπογράφτηκε στις 3 Οκτωβρίου του 2017, καθορίστηκαν οι όροι και ο τρόπος χορήγησης του επιδόματος κατεδάφισης στους ιδιοκτήτες των κτιρίων, τα οποία έχουν κριθεί επικινδύνως ετοιμόρροπα και έχουν εκδοθεί τα σχετικά πρωτόκολλα αυτοψίας επικίνδυνων ετοιμόρροπων κτηρίων. Μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου 2017 υποβλήθηκαν στην ανωτέρω Διεύθυνση Αποκατάστασης σαράντα σχετικά αιτήματα για τη χορήγηση επιδόματος κατεδάφισης, από τα οποία μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου διεκπεραιώθηκαν τα είκοσι επτά, ποσοστό περίπου 70%. Τα υπόλοιπα αιτήματα είναι σε διαδικασία συμπλήρωσης δικαιολογητικών και ελέγχου». Ο κ. Αθανασίου, ανταπαντώντας επεσήμανε ότι: «Καλές οι προθέσεις και τα στατιστικά που μας παρουσιάσατε. Τα γεγονότα όμως μιλούν για μια άλλη πραγματικότητα, καθώς μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 4-5 κατεδαφίσεις κτιρίων στο χωριό Βρίσα από τα 250 χαρακτηρισμένα».

Μετά από την παρέμβαση του βουλευτή, η Διεύθυνση Καταπολέμησης Φτώχειας του Υπουργείου Εργασίας προώθησε αίτημα στις οικονομικές υπηρεσίες του ανωτέρω Υπουργείου για έγκριση ποσού 331.971 ευρώ για την αντικατάσταση των οικοσκευών των πληγέντων.

Επιπλέον, ο κ. Αθανασίου επεσήμανε την ανάγκη ενίσχυσης των πληγέντων που δεν δικαιούνται επίδομα ενοικίου καθώς διέθεταν εξοχική κατοικία στα Βατερά. «Πρόκειται για θερινές κατοικίες, χωρίς θέρμανση και κατάλληλη μόνωση ώστε να φιλοξενήσουν οικογένειες κατά τους χειμερινούς μήνες. Οι συγκεκριμένοι συμπολίτες μας δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να καλύψουν τα έξοδα αυτά. Το κράτος οφείλει να μεριμνήσει και για αυτούς. Περιμένω την απάντηση του κ. Σπίρτζη», δήλωσε ο βουλευτής.

Όσον αφορά τους επαγγελματίες της Λέσβου, ο βουλευτής κ. Αθανασίου επεσήμανε: «Έχει αποσταλεί έγγραφο από την Περιφέρεια Β. Αιγαίου με ημερομηνία 30/11/2017 προς το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Υποδομών, με θέμα τα μέτρα ενίσχυσης επιχειρήσεων και επαγγελματικών αυτοκινήτων Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου.  Το έγγραφο αυτό αφορά 65 περιπτώσεις σε Βρίσα (16 περιπτώσεις), Πλωμάρι, Πολιχνίτο, Πλαγιά, Ακράσι, Αμπελικό, Παλαιοχώρι και Μυτιλήνη. Στις ανωτέρω περιπτώσεις συμπεριλαμβάνονται και οι καταστροφές αγροτικών αυτοκινήτων (επαγγελματικά αυτοκίνητα) απαραίτητων για τη συγκομιδή της ελιάς. Να σημειωθεί ότι διανύουμε την ελαιοκομική περίοδο και οι αγρότες έχουν επιβαρυνθεί με την αγορά ή την ενοικίαση αγροτικών αυτοκινήτων, όσοι βέβαια είχαν την οικονομική δυνατότητα. Μέχρι σήμερα δεν έχουμε λάβει κάποια ενημέρωση».

Όσον αφορά το έκτακτο βοήθημα των 586,94€, η καθυστέρηση υποβολής οφείλεται στο ότι οι δικαιούχοι δεν είχαν υποβάλει  έγκαιρα τα δικαιολογητικά τους.


Τέλος, ο βουλευτής επέμεινε στην έγκριση επιπλέον παράτασης στην εξόφληση των οικονομικών υποχρεώσεων των πληγέντων. «Μπορεί η κ. Παπανάτσιου να υποστηρίζει ότι τα Υπουργεία έχουν εξαντλήσει όλα τα περιθώρια που τους δίνει ο νόμος 2275/1994 (στον οποίο αναφέρεται ότι: 5. Με αποφάσεις του Υπουργού Οικονομικών, που δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, δύναται σε εξαιρετικές περιπτώσεις σεισμών, πλημμύρων ή άλλων θεομηνιών, από τις οποίες προκαλούνται σημαντικές ζημίες σε μεγάλο αριθμό φορολογουμένων, να αναστέλλεται στις πληγείσες περιοχές, η είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο, για χρονικό διάστημα μέχρι έξι (6) μηνών και να ρυθμίζεται η καταβολή των χρεών αυτών μέχρι είκοσι τέσσερις (24) μηνιαίες δόσεις, με μερική ή ολική απαλλαγή από τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής, που αναλογούν κατά τις διατάξεις του Κ.Ε.Δ.Ε.).  Αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι ο Υπουργός μπορεί να αποφασίσει την περαιτέρω παράταση. Από τη μεριά μου θα επιμείνω προς σ’ αυτή την κατεύθυνση καθώς είναι σημαντικό να δοθεί στους πληγέντες μια επιπλέον ανάσα έως ότου εξοφλήσουν τις οφειλές τους προς το Δημόσιο», κατέληξε ο κ. Αθανασίου.