Ο Guardian για τα hotspots του Αιγαίου: «Κατευθυνόμαστε προς μια έκρηξη-Κόλαση» η Μορια»

Στις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στα υπερπλήρη hotspot των νησιών του ανατολικού Αιγαίου επανέρχεται ο Guardian.

Η βρετανική εφημερίδα αναφέρεται στις προειδοποιήσεις ανθρωπιστικών οργανώσεων για τη δεινή κατάσταση -«κάτι παραπάνω από απελπιστική» λένε οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα- μεσούντος του χειμώνα με τις νέες αφίξεις αιτούντων άσυλο στη Χίο, την Κω, τη Λέρο, τη Λέσβο και τη Σάμο.

Η βρετανική εφημερίδα φιλοξενεί δηλώσεις της επικεφαλής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Άριας Δανίκα στη Λέσβο, η οποία επισημαίνει: «ολόκληρες οικογένειες, που έφθασαν από χώρες περιλαμβανομένων της Συρίας, του Αφγανιστάν και του Ιράκ, συνωστίζονται σε μικρά αντίσκηνα υπό βροχή και χαμηλές θερμοκρασίες προσπαθώντας να μη βραχούν και να ζεσταθούν. Στην κλινική που έχουμε στήσει για πάσχοντες από ψυχικά νοσήματα δεχόμαστε καθημερινά κατά μέσο όρο δέκα ασεθνείς με οξεία ψυχική δυσφορία, περιλαμβανομένων και ορισμένων που επιχείρησαν να αυτοκτονήσουν ή να αυτοτραυματιστούν. Η κατάσταση στο νησί ήταν ήδη τρομερή. Τώρα είναι κάτι παραπάνω από απελπιστική», είπε.

Ενώ ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου της Μυτιλήνης, Πάνος Πίτσιος δήλωσε: «Πρέπει να ληφθούν μέτρα τώρα, πριν είναι πολύ αργά. Κατευθυνόμαστε προς μια έκρηξη, μια κατάσταση που απέχει ελάχιστα απ’ το να ξεφύγει από κάθε έλεγχο».

Η ανταποκρίτρια του Guardian σημειώνει ότι σε εγκαταστάσεις που προβλέπονται για 2.300 άτομα στη Λέσβο φιλοξενούνται σήμερα 7.000 πρόσφυγες και παράτυποι μετανάστες διαφόρων αντιπάλων εθνικοτήτων με συχνά επεισόδια βίας, κάτι που έχουν καταγγείλει οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ζητώντας αποφόρτιση των hotspots.

Ενώ αναφέρεται και στη χθεσινή συγκέντρωση που πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Τρίτης, έξω από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής κάτοικοι από τη Λέσβο, τη Χίο και τη Σάμο, διαμαρτυρόμενοι για τους χιλιάδες πρόσφυγες που έχουν εγκλωβιστεί στα κέντρα υποδοχής και τον κίνδυνο να μετατραπούν μόνιμα σε «φυλακές» τα νησιά τους.



Το ρεπορτάζ επισημαίνει ότι «τις τελευταίες εβδομάδες η ελληνική κυβέρνηση έκανε κάποια βήματα για την εκτόνωση της κατάστασης μεταφέροντας εκατοντάδες μετανάστες ακτοπλοϊκώς στην Αθήνα. Ο Μουζάλας ανακοίνωσε πρόσφατα ότι η κυβέρνηση μελετά ακόμη το ενδεχόμενο να νοικιάσει ξενοδοχεία και να στείλει κρουαζιερόπλοια στα νησιά για να διαχειμάσουν οι αυξανόμενοι πρόσφυγες. Αλλά καθώς έχουν καταγραφεί πάνω από 15.000 άτομα στα επίσημα hotspots στα νησιά, οι ντόπιοι κάνουν λόγο για “απελπιστικά ανεπαρκή” μέτρα».

Κι όπως σημείωσε ο Πάνος Πίτσιος: «Πάνω από το ένα τρίτο του συνολικού πληθυσμού της Μυτιλήνης είναι μετανάστες και πρόσφυγες. Οι κάτοικοι φοβούνται τις νύχτες να βγουν από τα σπίτια τους και τώρα έχουν φθάσει στα όριά τους».

Πηγή alphafreepress.gr