«Θερίζει» τα πρόβατα της Λέσβου η ευλογιά-Σε καραντίνα οι κτηνοτροφικές
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έως τις 13 Δεκεμβρίου έχει κηρυχθεί από τις 30 Οκτωβρίου η Λέσβος για την αντιμετώπιση της ζωονόσου της ευλογιάς των προβάτων.
Παράλληλα, έχουν απαγορευθεί η σφαγή των προβάτων αλλά και η μετακίνηση των κοπαδιών έως και 21 μέρες αφού εντοπιστεί το τελευταίο κρούσμα.
Το πρόβλημα ταλαιπωρεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού του νησιού που ασχολείται αποκλειστικά με την προβατοτροφία. Ενώ δύο τυροκομεία του νησιού είναι ανοιχτά και οι κτηνοτρόφοι μπορούν να εκμεταλλευθούν το γάλα των προβάτων τους, οι έμποροι κρεάτων αναμένουν και πιέζουν –ενόψει Χριστουγέννων– για το άνοιγμα των σφαγείων.
Ενδεικτικό της κατάστασης έκτακτης ανάγκης είναι ότι η Περιφέρεια Β. Αιγαίου επιστράτευσε κλιμάκιο 20 κτηνιάτρων, με τη συνδρομή του Γενικού Επιτελείου Στρατού, αποτελούμενο, μεταξύ άλλων, από 8 στρατιωτικούς κτηνιάτρους, τέσσερις οπλίτες κτηνιάτρους και δύο ιδιώτες εθελοντές κτηνιάτρους, την κ. Αναστασία Δαούση και τον Γιάννη Τσακύρη, για να οργώσουν με εννιά τζιπ του στρατού το νησί.
Ο ιός της ευλογιάς του προβάτου είναι επιζωοτία, μεταδοτική αρρώστια που πλήττει μαζικά τα ζώα και μόνον αυτά. Σε καμία περίπτωση δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο, ούτε από τα πάσχοντα ζώα ούτε από τα προϊόντα τους (γάλα και κρέας), είναι δηλαδή αποκλειστικά ζωονόσος. Ωστόσο, το ότι δεν έχουν ανοίξει ακόμα τα σφαγεία, έκανε αρκετούς πολίτες να ανησυχούν για τη μετάδοση της νόσου σε ανθρώπους, όπως αναφέρει στην «Κ» ο ιδιοκτήτης σφαγείου της Καλλονής, Παναγιώτης Σελάχας. Από τις 350.000 αιγοπρόβατα που βρίσκονται στη Λέσβο, περίπου 3.500 έχουν θανατωθεί, προκειμένου να μην εξαπλωθεί η νόσος: «Εχουν νοσήσει 18 εκτροφές. Οι άνθρωποι αυτοί από νοικοκυραίοι έγιναν ανοικοκύρευτοι, ενώ η αποζημίωση των 80 ευρώ περίπου ανά ζώο είναι ελάχιστη, καθώς τα αρνιά τους ήταν έτοιμα να τους αποδώσουν γάλα, τυρί, κρέας και μαλλί». Υπογραμμίζεται ότι ο λόγος που δεν μπορούν οι παραγωγοί να τα εκμεταλλευθούν είναι για να μη μεταδοθεί ο ιός της ευλογιάς του προβάτου σε άλλα κοπάδια, και όχι για τον άνθρωπο, για τον οποίο δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος.
Το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας και οι πρόεδροι των Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου ζητούν πλήρη αποζημίωση όλων των κτηνοτρόφων που τα ζώα τους θανατώθηκαν ή απεβίωσαν από την αρρώστια, καθώς και «η αποζημίωσή τους να λογιστεί ως πλήρη παραγωγική μονάδα, για όλο το χρονικό διάστημα, μέχρι την ανασύσταση του κοπαδιού». Επίσης ζητούν άμεση θεσμοθέτηση κατωτέρων εγγυημένων τιμών και άμεση απορρόφηση των προϊόντων μετά τη λήξη της έκτακτης ανάγκης που έχει κηρυχθεί το νησί.
Οπως εξηγεί στην «Κ» η κ. Δαούση, «ο ιός της ευλογιάς του προβάτου είναι νόσος μεταδοτική με υψηλή νοσηρότητα και υψηλή θνησιμότητα. Εμφανίζεται με τη μορφή δερματικών αλλοιώσεων, πυρετό και τις περισσότερες φορές καταλήγει στον θάνατο του ζώου, δουλεύει αργά και σταθερά και εισερχόμενος σε κοπάδι, σε 1,5 με δύο μήνες αυτό αχρηστεύεται». Μιλώντας για την περιοχή του Εβρου, όπου πριν από δύο χρόνια εξαιτίας του ιού σφαγιάστηκαν 50.000 ζώα, η κ. Δαούση εξηγεί ότι η κατάσταση στη Λέσβο είναι πολύ πιο δύσκολη, γιατί το μεγαλύτερο κομμάτι του βόρειου, ανατολικού και δυτικού τμήματος του νησιού στηρίζεται οικονομικά στην προβατοτροφία (και όχι και στην αγελαδοτροφία, όπως στον Εβρο), ενώ δεν υπάρχουν καλλιεργήσιμες εκτάσεις για δευτερεύουσα απασχόληση. «Θα πρέπει να ερημώσουν ολόκληρες περιοχές. Είναι καθαρά θέμα επιβίωσης, γι’ αυτό και ελήφθησαν σκληρά μέτρα». Σύμφωνα με την κ. Δαούση, η νόσος έχει εντοπιστεί εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο στα απέναντι τουρκικά παράλια.
Στις περιοχές του Μανταμάδου και της Αγίας Παρασκευής, όπου εμφανίστηκαν τα πρώτα κρούσματα, έγιναν εντατικοί έλεγχοι. «Προσπαθούμε να τρέξουμε πιο γρήγορα από τη νόσο» κατέληξε η κ. Δαούση. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Λέσβου της Ν.Δ., Στρατής Καραγεωργίου τονίζει στην «Κ» ότι μόνο πέντε κτηνίατροι υπάρχουν μόνιμοι στην Κτηνιατρική Υπηρεσία και ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ γνώριζε για την ασθένεια και δεν έκανε τίποτα. Αφησε χωρίς προσωπικό την υπηρεσία, δεν πήρε μέτρα προστασίας και οι στρατιωτικοί κτηνίατροι έπρεπε να τοποθετηθούν αμέσως».
Εμποροι κρεάτων ζητούν από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Μυτιλήνης να αιτηθεί από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης άνοιγμα των σφαγείων για τα υγιή ζώα. «Είναι επιτακτική η ανάγκη, με τον απαραίτητο έλεγχο από τους κτηνιάτρους, από την εκτροφή έως το σφαγείο να γίνει η σφαγή, καθώς τέλος του μήνα ξεκινούν οι εξαγωγές σε Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία. Δεκάδες παραγωγοί έχουν θρέψει τα ζώα τους και είναι ανάγκη να σφαχτούν», τόνισε ο κ. Σελάχας.
πηγή: Καθημερινή
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ