Στρίμωξαν τον Μουζαλα οι Δήμαρχοι στην Βουλή | Δήμαρχος Λέσβου «Το ποτήρι έχει ξεχειλήσει, έχουμε φτάσει σε καταστάσεις επικίνδυνες»
Πυρά κατά της κυβέρνησης και της πολιτικής της για τη μετανάστευση εξαπέλυσαν οι δήμαρχοι των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου
Πυρά κατά της κυβέρνησης και της πολιτικής της για τη μετανάστευση εξαπέλυσαν οι δήμαρχοι των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου, τα οποία έχουν υποδεχθεί και φιλοξενούν τον μεγαλύτερο όγκο μεταναστών και προσφύγων από τα παράλια της Τουρκίας.
Οι πέντε δήμαρχοι της Λέσβου, της Χίου, της Σάμου, της Κω και της Λέρου είπαν στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ότι το ποτήρι έχει ξεχειλήσει και η κατάσταση γίνεται μη διαχειρήσιμη. Οι συνθήκες διαβίωσης για τους μετανάστες είναι άθλιες, αλλά τεράστιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι περιοχές που βρίσκονται γύρω από το κέντρα φιλοξενίας.
Ειδικότερα ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός είπε ότι το νησί του βιώνει το μαρτύριο της σταγόνας.
«Το ποτήρι έχει ξεχειλήσει, έχουμε φτάσει σε καταστάσεις επικίνδυνες. Δεχόμαστε υποσχέσεις και συμβουλές αλλά είμαστε μόνοι μας. Δεν τηρήθηκαν οι δεσμεύσεις ότι τα νησιά θα άδειαζαν και στη συνέχεια μπήκαν γεωγραφικοί αποκλεισμοί με αποτέλεσμα οι μετανάστες να παραμείνουν στο νησί. Βρισκόμαστε σε ιδιότυπο καθεστώς εκβιασμών».
Ο δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς ανέφερε ότι το hot spot του νησιού έχει όριο τα 800 άτομα και σήμερα βρίσκονται εκεί 2000 άτομα. Κατήγγελε ότι οι συνθήκες διαβίωσης για τους μετανάστες είναι άθλιες, ενώ τεράστιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οκτώ χωριά που βρίσκονται γύρω από το κέντρο.
«Γιατι δεν εφαρμόζετε την υπόλοιποι συμφωνία που είναι η επαναπροώθηση τους στην Τουρκία; Γιατί αφήνετε να δημιουργηθεί αυτή η κόλαση;» διερωτήθηκε ο δήμαρχος απευθυνόμενος προς τον κ. Μουζάλα.
Ο δήμαρχος Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος αποκάλυψε ότι η κατάσταση είναι τέτοια που πρόσφυγες φτάνουν στο νησί μέχρι και με jet –ski.
«Στην συνάντηση μας στο Μαξίμου είχαμε ζητήσει από τον Πρωθυπουργό ενίσχυση του προσωπικού. Ήρθαν 29 άτομα αλλά τώρα έχουν απομείνει μόνο τρία» είπε και πρόσθεσε ότι σε δομές του εξωτερικού εξετάζονται περί τις 5.000 αιτήματα για παροχή ασύλου τον μήνα ενώ στη Σάμο μόλις 400».
Ο δήμαρχος της Κω Γιώργος Κυρίτσης υποστήριξε ότι ο ίδιος ο Δημήτρης Αβραμόπουλος με τον αντιπρόεδρο της ΕΕ όταν επισκέφτηκε το νησί τον Αύγουστο του 2015 είχαν δεσμευθεί ότι οι μετανάστες θα προωθηθούν και στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα. «Για ποιό λόγο άλλαξε αυτός ο σχεδιασμός και βρισκόμαστε σε αυτόν τον παραλογισμό; Τα νησιά πληρώνουν το τίμημα για να έχουν κάποιοι άλλοι την ησυχία τους».
Ζήτησε:
1. Άμεση αποσυμφόρηση των νησιών.
2. Επιτάχυνση της επαναπροώθησης στην Τουρκία
3. Αναλογικό καταμερισμό σε ολόκληρη τη χώρα 4
4. Πλήρη στελέχωση των υπηρεσιών του ασύλου
5. Δημουργία ανθρώπινων συνθηκών διαβίωσης
Ο δήμαρχος Λέρου Μιχάλης Κόλιας είπε ότι στο νησί έχουν εγκλωβιστεί 1000 μετανάστες παρά τις δεσμεύσεις ότι θα μείνουν μόνο 72 ώρες.
O υπουργός Γιάννης Μουζάλας παραδέχθηκε ότι οι συνθήκες είναι τραγικές, επέρριψε όμως την ευθύνη στα νησιά.
«Οι συνθήκες είναι τραγικές. Στη Μυτιλήνη αυτή τη στιγμή οι συνθήκες απάδουν των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αγγίζουν τα όρια παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτά θα είχαν αποφευχθεί εάν είχε γίνει αποδεκτό το σχέδιο που παρουσίασε το υπουργείο για διεύρυνση των χώρων υποδοχής και δημιουργία προαναχωρησιακού κέντρου στη Λέσβο.
Επικαλέστηκε μάλιστα την Κω όπου έγιναν αντίστοιχες ενέργειες τα πράγματα πηγαίνουν καλύτερα. «Στα άλλα νησιά που δεν έγιναν, τα πράγματα πήγαν χειρότερα» σημείωσε.
Απαντώντας στο αίτημα για αποσυμφόρηση των νησιών ξεκαθάρισε ότι δεν μπορούν να απομακρυνθούν οι πρόσφυγες γιατί κάτι τέτοιο θα έθετε σε κίνδυνο τη συμφωνία και θα επέστρεφαν τα νησιά στην κατάσταση του 2015. Ανέφερε, όμως, ότι υλοποιείται το αίτημα των Δημάρχων για την μεταφορά ευάλωτων προσώπων προς την ενδοχώρα.
Η τοποθέτηση του Δημάρχου Λέσβου στην κοινοβουλευτική επιτροπή με θέμα τη Διαχείριση των προσφυγικών ροών:
"Αρχικά θα ήθελα να σας καταθέσω την επιστολή των κατοίκων της Μόριας την οποία μου έδωσαν λίγες μέρες πριν σχετικά με την παρούσα κατάσταση και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
Δεν υπάρχει ούτε αντιπολιτευτική διάθεση ούτε συμπολιτευτική διάθεση. Είμαστε δήμαρχοι και μας ενδιαφέρει το συμφέρον των συμπολιτών μας. Και επειδή πολλές κατηγορίες εκτοξεύονται τελευταία θα ήθελα να ξεκινήσω και να σας πω ποιοί είμαστε εμείς οι Δήμαρχοι.
Είμαστε αυτοί που στο ξεκίνημα της κρίσης σηκώσαμε στις πλάτες μας την προσφυγική κρίση. Αυτοί που κάναμε συγκεκριμένες ενέργειες ώστε να μην επικρατήσει το χάος στις τοπικές κοινωνίες μας και που σταθήκαμε όρθιοι για να στηρίξουμε αυτούς τους ταλαιπωρημένους και κατατρεγμένους ανθρώπους που οι πολιτικές που εφαρμόζονταν τους άφηναν ανυπεράσπιστους στα νύχια των διακινητών που τους εκμεταλλεύονταν σωματικά ψυχικά και σε πολλές περιπτώσεις τους οδηγούσαν στο θάνατο. Αυτοί είναι οι δήμαρχοι, αυτοί είμαστε εμείς οι οποίοι σήμερα κατηγορούμαστε ότι δε δίνουμε ξενοδοχεία για να πάνε οι πρόσφυγες. Μα κύριε Υπουργέ που εκστομίζετε αυτές τις κατηγορίες την ώρα που γνωρίζετε απόλυτα τι έχουμε κάνει και έχουμε συνεργαστεί όλο αυτό το διάστημα.
Οι δήμαρχοι δεν είναι ούτε θυρωροί ούτε ξενοδόχοι. Είμαστε αυτοί που ζούμε με τις τοπικές κοινωνίες που βιώνουμε το πρόβλημα και βλέπουμε ότι δεχόμαστε υποσχέσεις δεχόμαστε συμβουλές, συζητήσεις, ερμηνείες αλλά στην πράξη δε γίνεται τίποτα. Δυστυχώς είμαστε μόνοι και εξακολουθούμε σε αυτό το συγκεκριμένο ζήτημα να είμαστε μόνοι απέναντι σε όλο το πρόβλημα που έχουμε να σηκώσουμε και να διαχειριστούμε αλλά και απέναντι σε κοινωνίες οι οποίες έχουν χάσει την ψυχραιμία τους. Από το ξεκίνημα της κρίσης είχαμε δείξει και έχουμε ακόμη αυτό το πρόσωπο της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς. Όταν είχαμε σηκώσει για λογαριασμό ολόκληρης της Ελλάδας και είχαμε αλλάξει την εικόνα της Ελλάδος στο εξωτερικό, από την Ελλάδα της σπατάλης των μνημονίων, των χρεωμένων νοικοκυριών και το καταχρεωμένο κράτος είχαμε πάει στην Ελλάδα της αλληλεγγύης, την Ελλάδα της ανθρωπιάς, την Ελλάδα της ικανότητας στη διαχείριση μεγάλων κρίσεων. Έλεγα λοιπόν από τότε ότι όλα κρέμονται σε μια κλωστή. Ότι όλα αυτά μπορούν να χαθούν αν αφεθούν στη τύχη τους. Ότι από τη μια στιγμή στην άλλη μπορούμε να κατηγορηθούμε ως ρατσιστές εμείς οι οποίοι πέφταμε στη θάλασσα για να σώσουμε ανθρώπους κι όμως φτάσαμε σε αυτό το σημείο. Διότι δεν γίνονται εγκαίρως οι κινήσεις οι οποίες θα έπρεπε να γίνουν .
Για την ενημέρωσή σας θα σας αφήσω για τα πρακτικά έγγραφα για να δείτε ιστορικά πως εξελίχθηκαν τα πράγματα, το τί κάναμε από την πρώτη στιγμή καθώς δεν αρκεστήκαμε να λειτουργούμε στις τοπικές κοινωνίες αλλά φτάσαμε στο σημείο να προτείνουμε Ευρωπαϊκές λύσεις και πολιτικές που κατέληξαν τελικά να εγκριθούν και να μετατραπούν σε ευρωπαϊκές πολιτικές, η πρόταση που από την πρώτη στιγμή είχα καταθέσει λέγοντας ότι το κλειδί βρίσκεται στην Τουρκία και ότι εκεί πρέπει να γίνονται οι έλεγχοι και οι καταγραφές και από εκεί οι πρόσφυγες με ασφαλή τρόπο χωρίς να πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης να πηγαίνουν στη χώρα που μπορεί να τους φιλοξενήσει εφόσον το δικαιούνται. Επιστολές προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής, την πρότασή μας για την ολοκληρωμένη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, επιστολές που έγιναν από την πρώτη στιγμή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας όταν μας ειπώθηκε ότι υπάρχει γεωγραφικός περιορισμός ενώ υπενθυμίζω σε όλους και σε εσάς κύριε Υπουργέ ότι στο πρώτο διάστημα όλοι λέγατε ότι τα νησιά θα αδειάσουν από πρόσφυγες και μετανάστες ότι δεν πρέπει στα νησιά μας να υπάρχουν κέντρα φιλοξενίας.
Όταν φάνηκε ο γεωγραφικός περιορισμός είχα προειδοποιήσει ότι θα φτάσουμε σ’ αυτό το μαρτύριο της σταγόνας. Είχα προειδοποιήσει ότι κάποια στιγμή όταν τα αφήσουμε τα πράγματα να εξελιχθούν και δεν λειτουργούμε εγκαίρως παίρνοντας αποφάσεις κάποια στιγμή θα φτάσουμε σε καταστάσεις μη διαχειρίσιμες . Δυστυχώς φτάσαμε. Και φτάσαμε όταν στην ουσία δεν έπρεπε να έχουμε πρόβλημα, όταν είχε υπογραφεί η συμφωνία, όταν για μεγάλα χρονικά διαστήματα δεν υπήρχαν ροές και παρόλα αυτά δε γινόταν καταγραφές και έλεγχοι ώστε να υπάρξει χώρος φιλοξενίας όταν υπάρξουν ροές.
Γι’ αυτό ισχυρίζομαι με κάθε σεβασμό προς όλους και προς τον Υπουργού και όλους τους παραβρισκόμενους ότι κύριε Υπουργέ θεωρώ πως το τελευταίο διάστημα βρισκόμαστε υπό την επήρεια ενός ιδιότυπου εκβιασμού, αφήνοντας τα πράγματα να εξελιχθούν και να γίνουν μη διαχειρίσιμα. Θεωρώ ότι εκβιαζόμαστε να κάνουμε πράγματα τα οποία δεν μπορούν να γίνουν ανεκτά από τις τοπικές μας κοινωνίες, ούτε και από εμάς παρότι στην αρχή δείξαμε ένα άλλο πρόσωπο αλλά στην αρχή ήταν άλλες οι συνθήκες. Τότε αντιμετωπίζαμε ένα πρόβλημα, δεχόμασταν «εισβολή» τώρα η κατάσταση έχει αλλάξει και τώρα το πρόβλημα μας το φορτώνετε με αυτή τη περίφημη συμφωνία. Αν η συμφωνία είναι θέσφατο, που εγώ πιστεύω ότι δεν είναι, μπορεί να βελτιωθεί. Ένας από τους λόγους που έκανα την πρόταση να συνέλθει η επιτροπή είναι διότι αυτό το θέμα που διαχειριζόμαστε δεν είναι τοπικό είναι πανευρωπαϊκό και εθνικό. Άρα χρειάζεται να έχουμε εθνικές πολιτικές. Πρέπει οι πάντες να τοποθετηθούν ευθαρσώς και επί του γεωγραφικού περιορισμού και ποιες είναι οι προτάσεις για ενέργειες που πρέπει να γίνουν όχι για να ελαφρυνθούν αλλά για να σωθούν οι τοπικές κοινωνίες. Κι όχι μόνο οι κοινωνίες αλλά και οι άνθρωποι που έχουν φύγει από πολέμους κατατρεγμένοι αλλά έρχονται να ζήσουν σε συνθήκες οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις είναι απάνθρωπες."
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ