Στο τμήμα Κοινωνιολογίας του Παν. Αιγαίου στην Μυτιλήνη σπούδαζε ο 29χρονος κατηγορούμενος για την αποστολή δεμάτων-βομβών

Την 11η Μαΐου 2011 το κέντρο της Αθήνας είχε συγκλονιστεί από επεισόδια στη διάρκεια μεγάλης κινητοποίησης των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ.

Οι συγκρούσεις διαδηλωτών με τα ΜΑΤ είχαν ξεκινήσει από το Σύνταγμα και γενικεύθηκαν στους δρόμους της πόλης. Εκείνη η μέρα είχε σημαδευθεί από τον τραυματισμό στο κεφάλι ενός 31χρονου διαδηλωτή και από τη σύλληψη δώδεκα αναρχικών, που κατηγορήθηκαν για επιθέσεις με μολότοφ κατά αστυνομικών. Ανάμεσα στους συλληφθέντες ήταν και ένας 23χρονος, τότε, αντιεξουσιαστής, που έξι χρόνια αργότερα θα κυριαρχούσε στα πρωτοσέλιδα: ο Κωνσταντίνος Γιαγτζόγλου, που προφυλακίστηκε την Τετάρτη ως ύποπτος για την αποστολή δεμάτων-βομβών στον Λουκά Παπαδήμο και Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Συνελήφθη από αστυνομικούς της Αντιτρομοκρατικής στις 5 π.μ. του περασμένου Σαββάτου, ενώ έβγαινε από κρησφύγετο της οδού Αλκαμένους, στην πλατεία Αττικής. Σε τρία σακίδια, ένα τσαντάκι μέσης και μια μαύρη σακούλα σκουπιδιών που κρατούσε, αστυνομικοί βρήκαν όπλα, εκρηκτικά και πρώτες ύλες για την κατασκευή βομβών, καθώς και έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή.



Εις βάρος του είχε εκδοθεί στις 17 Οκτωβρίου ένταλμα σύλληψης του εφέτη ανακριτή, ως υπόπτου για την αποστολή των συνολικά έντεκα παγιδευμένων με εκρηκτικά δεμάτων σε Ελλάδα και εξωτερικό, το διάστημα Μαρτίου-Μαΐου 2017. Η έρευνα ξεκίνησε τον Ιούνιο και ολοκληρώθηκε υπό άκρα μυστικότητα πέντε μήνες αργότερα. Μέχρι το πρωινό της 28ης Οκτωβρίου και την επιχείρηση σύλληψής του, τις εξελίξεις γνώριζαν μόνο οι επικεφαλής της Αντιτρομοκρατικής, ο αρχηγός του Σώματος Κ. Τσουβάλας και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκας. Σήμερα, αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. θεωρούν ότι έχουν στα χέρια τους έναν «μοναχικό λύκο» της εγχώριας τρομοκρατίας, το μοναδικό, ενδεχομένως, ενεργό μέλος της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς», που σε συνεννόηση με τα φυλακισμένα μέλη είχε αναλάβει να εξασφαλίσει συνέχεια στη δράση της οργάνωσης.

Αφετηρία των εξελίξεων που οδήγησαν στη σύλληψή του ήταν η αποστολή τη 15η Μαρτίου δέματος-βόμβας στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε. Ο φάκελος με τα εκρηκτικά είχε εντοπιστεί από το προσωπικό ασφαλείας του υπουργείου και εξουδετερωθεί από πυροτεχνουργούς. Το επόμενο πρωί, η «Συνωμοσία» ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης, ενώ ένα δεύτερο δέμα ανεφλέγη στα χέρια υπαλλήλου του ΔΝΤ στο Παρίσι.

Ακολούθησε κινητοποίηση της Αντιτρομοκρατικής και των ΕΛΤΑ και μερικά εικοσιτετράωρα αργότερα βρέθηκαν στο κέντρο διαλογής στο Κρυονέρι οκτώ πανομοιότυπα δέματα-βόμβες, με παραλήπτες ξένους αξιωματούχους. Με τη συνδρομή Ευρωπαίων πυροτεχνουργών, τα δέματα απενεργοποιήθηκαν χωρίς να καταστραφούν και στάλθηκαν στα εγκληματολογικά εργαστήρια. Σ’ ένα απ’ αυτά ανιχνεύθηκε γενετικό αποτύπωμα άγνωστου –τότε– άνδρα, που αργότερα αποδείχθηκε ότι ανήκει στον 29χρονο Γιαγτζόγλου. Το ίδιο συνέβη και στα τέλη Μαΐου, όταν «παγιδευμένος» φάκελος ανεφλέγη στα χέρια του πρώην πρωθυπουργού Λ. Παπαδήμου, τραυματίζοντάς τον στην κοιλιά και στα πόδια. Αστυνομικοί περισυνέλεξαν από το αυτοκίνητο του κ. Παπαδήμου και έστειλαν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών (ΔΕΕ) τα υπολείμματα του μηχανισμού. Σε μονωτική ταινία ανιχνεύθηκε DNA άγνωστου άνδρα, που ταυτιζόταν με εκείνο στο τρομο-πακέτο του Κρυονερίου.

Το γενετικό υλικό



Οι εξελίξεις επιταχύνθηκαν και την 20ή Ιουνίου, η ΔΕΕ κοινοποίησε διαβαθμισμένο έγγραφο στην Αντιτρομοκρατική. Την ενημέρωνε ότι ο γενετικός τύπος στα δύο πακέτα-βόμβες ταυτιζόταν με ένα DNA σε αντικείμενα-πειστήρια, που είχαν κατασχεθεί στα επεισόδια της 11ης Μαΐου 2011. Το «ορφανό» γενετικό αποτύπωμα είχε βρεθεί σε σακίδιο πλάτης που κατασχέθηκε στη συμβολή των οδών Πατησίων και Στουρνάρη. Στο σημείο οι άνδρες των ΜΑΤ είχαν συλλάβει δέκα κουκουλοφόρους εις βάρος των οποίων είχε σχηματιστεί δικογραφία από την υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφαλείας.

Οι τακτικές επισκέψεις στους «Πυρήνες»

Οι ερευνητές της Αντιτρομοκρατικής ανέσυραν τη δικογραφία για τα επεισόδια του 2011 και αναζήτησαν στοιχεία για καθέναν από τους συλληφθέντες. Η προσοχή τους στράφηκε αμέσως στον Κωνσταντίνο Γιαγτζόγλου. Οχι τυχαία. Το διάστημα μέχρι και το 2014 ο νεαρός πραγματοποιούσε τακτικές επισκέψεις στις φυλακές Κορυδαλλού, όπου είχε συναντήσεις με φυλακισμένα μέλη της «Συνωμοσίας».

Είχε για παράδειγμα επισκεφθεί πάνω από πέντε φορές γνωστό αναρχομηδενιστή, που είχε φυλακιστεί για την αποστολή δέματος-βόμβας στον τέως διοικητή της Αντιτρομοκρατικής Δημ. Χωριανόπουλο, στο πλαίσιο του «Σχεδίου Φοίνικας».

Η φιλοξενία



Επιπλέον, πριν από τη σύλληψή της για συμμετοχή στο σχέδιο απόδρασης των «Πυρήνων» από τον Κορυδαλλό, η 24χρονη Αγγελική Σπυροπούλου φιλοξενείτο στο πατρικό σπίτι του Γιαγτζόγλου στο Ελληνικό, κάθε φορά που ταξίδευε στην Αθήνα από την Κομοτηνή, όπου σπούδαζε.

Τα παραπάνω ετέθησαν υπόψη των αρμόδιων εισαγγελικών αρχών και στα μέσα Οκτωβρίου ο ειδικός εφέτης ανακριτής εξέδωσε ένταλμα εις βάρος του προκειμένου να εξεταστεί ως βασικός ύποπτος για συμμετοχή στη «Συνωμοσία» και στην αποστολή των παγιδευμένων δεμάτων. Το ένταλμα εκτελέστηκε το πρωί της 28ης Οκτωβρίου και ενώ ο 29χρονος «μετέφερε» τη γιάφκα της οργάνωσης από την οδό Αλκαμένους σε διαμέρισμα στα Εξάρχεια. Προ ημερών επιβεβαιώθηκε ότι το «ορφανό» DNA στα τρομο-πακέτα και τα ευρήματα του 2011 ταυτοποιούνται με αυτό του Κωνσταντίνου Γιαγτζόγλου.

Ο 29χρονος είχε περάσει στο τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Μυτιλήνη), ωστόσο εγκατέλειψε τις σπουδές του και επέστρεψε στην Αθήνα. Εκτοτε, έμενε στο πατρικό του στο Ελληνικό και συχνά στο σπίτι «κολλητού» του, που συνελήφθη το Σάββατο για κατοχή κροτίδων. Φέρεται να είχε κακή σχέση με τον πατέρα του (συνταξιούχο υπάλληλο της Βουλής) και τον μικρότερο αδελφό του. Ο τελευταίος μετά τη σύλληψη του Κωνσταντίνου φέρεται να κατέθεσε στους αστυνομικούς: «Εφυγε ένα πρόβλημα από το σπίτι».

Για όσο διάστημα διήρκεσε η έρευνα, ο συλληφθείς επισκέφθηκε τρεις-τέσσερις φορές το κρησφύγετο με τα όπλα και τα εκρηκτικά. Εκεί, πειραματιζόταν στην κατασκευή παγιδευμένων φακέλων και βομβών. Στα ευρήματα υπάρχουν χάρτινα καλούπια, κοπίδια αλλά και βιβλία αγορασμένα από παλαιοπωλεία (ορισμένα με θρησκευτικό περιεχόμενο), τα οποία ο 29χρονος εκτιμάται ότι θα επιχειρούσε να μετατρέψει σε βόμβες, όπως είχε κάνει παλαιότερα ο Χριστόδουλος Ξηρός, με το δέμα-βόμβα στο Α.Τ. Ιτέας.



Παρότι μετά το 2015 σταμάτησε να μετέχει στα επισκεπτήρια στον Κορυδαλλό, εκτιμάται ότι συνέχιζε να επικοινωνεί με τα φυλακισμένα μέλη της «Συνωμοσίας» μέσω Διαδικτύου και κρυπτογραφημένων αρχείων pdf. Ερευνάται ανάμειξή του στη βομβιστική επίθεση στην εισαγγελέα Γεωργία Τσατάνη και στην αποστολή παγιδευμένων φακέλων σε δικαστικούς, όπως π.χ. στην Ισιδώρα Πόγκα τον Ιούνιο του 2016. Αρχές Οκτωβρίου παρέστη στο δικαστήριο για τα επεισόδια του 2011. Καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλάκιση με αναστολή…