Στις 9 Οκτωβρίου θα ξανακουστεί το κουδούνι του σχολείου στη Βρίσα-Ξαναζωντανεύει το χωριό (pics)
Το πρωί της Δευτέρας 9 Οκτωβρίου
Το πρωί της Δευτέρας 9 Οκτωβρίου θα χτυπήσει ξανά το κουδούνι στο σχολείο της Βρίσας δίνοντας με αυτόν το συμβολικό τρόπο το σύνθημα της επιστροφής της ζωής στο όμορφο χωριό της νότιας Λέσβου που χτυπήθηκε άσχημα από τον ισχυρό σεισμό της 12ης Ιουνίου.
Οι εργασίες τοποθέτησης λυομένων αιθουσών ολοκληρώνονται μαζί με τις εργασίες διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου, της αυλής του δημοτικού σχολείου και της ξεχωριστής αυλής του νηπιαγωγείου καθώς και του χώρου άθλησης. Από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα αρχίσει η αποστολή και η τοποθέτηση της επίπλωσης και των απαραίτητων για τη λειτουργία του σχολείου, υλικών.
«Σαββατοκύριακο καθαρίζουμε και Δευτέρα 9 Οκτωβρίου να ΄μαστε γεροί ξεκινάμε μαθήματα» είπε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η πρόεδρος του Συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του δημοτικού σχολείου και του νηπιαγωγείου της Βρίσας, Παναγιώτα Δροσίνη.
Το έργο κατασκευάσθηκε ευθύνη των τεχνικών υπηρεσιών του υπουργείο Παιδείας, ενώ αξίζει να τονίσουμε τις σοβαρές τεχνικές δυσκολίες που υπήρξαν αφού κατασκευάστηκε ένα ογκώδες τοιχίο αντιστήριξης στον χώρο όπου τοποθετήθηκαν οι αίθουσες καθώς και της διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου και της κατασκευής πέτρινου μαντρότοιχου και νέων εισόδων. Ας σημειωθεί επίσης ότι το νέο σχολείο δεν έχει καν οπτική επαφή με το παλιό σχολείο το οποίο και γκρεμίστηκε από τον ισχυρό σεισμό. Αξίζει ακόμη να αναφερθεί ότι με έξοδα του Κολλεγίου Αθηνών θα ανακατασκευασθεί το παλιό σχολείο της Βρίσας στη θέση που βρίσκεται αυτό σήμερα και με τον τρόπο που θα υποδειχθεί.
Το νέο τριθέσιο σχολείο της Βρίσας που θα λειτουργήσει ξανά στις 9 Οκτωβρίου περιλαμβάνει τρεις αίθουσες διδασκαλίας, μια αίθουσα νηπιαγωγείου, μια αίθουσα ηλεκτρονικών υπολογιστών, γραφείο και τουαλέτες.
Όπως δε λέει η διευθύντρια του Μυρσίνη Νικέλλη, σε αυτό θα στεγασθούν συνολικά 52 παιδιά, 39 μαθητές δημοτικού και 13 νηπιαγωγείου, από τη Βρίσα, τα Βατερά και το γειτονικό χωριό Σταυρός. «Βέβαια τα περισσότερα από τα παιδιά της Βρίσας μένουν σε νοικιασμένα σπίτια στα Βατερά. Ελάχιστα μένουν στα λιγοστά ‘πράσινα' δηλαδή μη χτυπημένα από τον σεισμό, σπίτια της Βρίσας» λέει η κ. Νικέλλη.
«Η Βρίσα πρέπει να ζήσει και το ξανάνοιγμα του σχολείου τρεισήμισι μήνες μετά τον καταστροφικό σεισμό, είναι η απόδειξη πως το χωριό μας μπορεί να ζήσει και οι κάτοικοι του να επιστρέψουν σε αυτό» λέει η πρόεδρος του Συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του δημοτικού σχολείου και του νηπιαγωγείου της Βρίσας, Παναγιώτα Δροσίνη.
Όπως είπε η κ. Δροσίνη, «οι εργασίες πραγματοποιήθηκαν με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Ο εργολάβος και τα συνεργεία εργαζόταν όλη μέρα, επτά μέρες την εβδομάδα, ακόμα και τις Κυριακές. Οπότε και δεδομένων αυτών των ρυθμών δουλειάς στις 9 Οκτωβρίου, δάσκαλοι, νηπιαγωγοί και μαθητές θα επιστρέψουν στο χωριό, στέλνοντας παντού από τη Βρίσα ένα μήνυμα ελπίδας».
Σύμφωνα με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου, για το νέο σχολείο της Βρίσας επειδή θα ξεκινήσει να λειτουργεί ένα μήνα μετά τα άλλα σχολεία θα δοθεί παράταση του σχολικού έτους κατά τέσσερις εβδομάδες.
Χωρίς φαρμακευτική δαπάνη
Τέλος, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Βασίλης Τεντόμας, συντονιστής για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τον σεισμό της 12ης Ιουνίου, σύμφωνα με τον τελευταία ψηφισμένο νόμο του υπουργείου Εργασίας, οι κάτοικοι του οικισµού Βρίσα της Δηµοτικής Ενότητας Πολιχνίτου του Δήµου Λέσβου «όπως προκύπτουν από την τελευταία απογραφή, απαλλάσσονται πλήρως από τη συµµετοχή στη φαρµακευτική δαπάνη από 1.6.2017 έως 31.5.2019, υπό τους όρους και προϋποθέσεις που ορίζει κοινή υπουργική απόφαση των Υπουργών Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Εσωτερικών και Υγείας».
Πηγή ΑΠΕ – ΜΠΕ, left.gr
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ