Απογευματινή περιήγηση στο Θαλάσσιο Πάρκο Νησιώπης - Δημοσίευμα στο περιοδικό Ελληνικό Πανόραμα

Ολα τα απογεύματα του Ιουλίου και του Αυγούστου και ώρα 6 μ.μ.


Σε μια ρομαντική απογευματινή περιήγηση στο Θαλάσσιο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους Νησιώπης για να απολαύσουν το ηλιοβασίλεμα και τα εντυπωσιακά απολιθώματα μπορούν να συμμετάσχουν οι επισκέπτες του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου όλα τα απογεύματα του Ιουλίου και του Αυγούστου και ώρα 6 μ.μ.

Οι δεκάδες γιγαντιαίοι απολιθωμένοι κορμοί καρποφόρων και κωνοφόρων δέντρων, η πλούσια χλωρίδα και πανίδα, οι ηφαιστειακές, τεκτονικές και παράκτιες γεωμορφές κατά μήκος των ακτών, και η ιστορία εκατομμυρίων ετών που ξετυλίγεται σε κάθε σημείο του χερσαίου και θαλάσσιου τμήματος της Νησιώπης, αποτελούν μάρτυρες της συναρπαστικής γεωλογικής ιστορίας του Αιγαίου και συνθέτουν την ομορφότερη απογευματινή θαλασσινή βόλτα.

Κάθε σημείο της διαδρομής μοναδικό, ενώ καθώς ο ήλιος βασιλεύει το τοπίο φαντάζει ατμοσφαιρικό και η θέα που προσφέρει φαντασμαγορική. Το Θαλάσσιο Πάρκο Νησιώπης προσφέρει μια πρωτόγνωρη εμπειρία στον επισκέπτη της δυτικής Λέσβου και μια περιήγηση στο άγνωστο θαλάσσιο τμήμα του Απολιθωμένου Δάσους της Λέσβου.

Η θαλάσσια διαδρομή γύρω από τη Νησιώπη χαρίζει μια συναρπαστική επαφή με το δραματικό ηφαιστειακό παράκτιο τοπίο και το υποθαλάσσιο ανάγλυφο, με τους υφάλους, τις χαράδρες και τις αινιγματικές γεωμορφές, αποτέλεσμα των έντονων γεωτεκτονικών διεργασιών, των μεταβολών της στάθμης της θάλασσας και της παράκτιας υδροδυναμικής που διαμόρφωσαν το τοπίο της ευρύτερης περιοχής. Παράκτιες σπηλιές, θαλάσσιες αψίδες, απολιθωματοφόροι ορίζοντες και κυψελοειδείς μορφές διάβρωσης μαγνητίζουν το βλέμμα και εξάπτουν τη φαντασία.

Δημοσίευμα στο περιοδικό ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ

Εκτεταμένο άρθρο για το Θαλάσσιο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους Νησιώπης φιλοξενείται στο τεύχος 112 (Καλοκαίρι 2017) του έγκυρου ελληνικού περιοδικού «Ελληνικό Πανόραμα».  
Μέσα από πολυσέλιδο άρθρο παρουσιάζεται το Θαλάσσιο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους Νησιώπης, το πρώτο θαλάσσιο πάρκο απολιθωμάτων στον ελληνικό χώρο, το οποίο δημιούργησε Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου αλλά και οι δυνατότητες που έχει ο επισκέπτης να το επισκεφτεί με το ειδικό σκάφος με γυάλινο πυθμένα.

Ο αναγνώστης του άρθρου περιπλανιέται μέσα από το πλούσιο φωτογραφικό υλικό που το συνοδεύει στις σημαντικότερες θέσεις απολιθωμάτων που βρίσκονται τόσο στις παράκτιες ζώνες όσο και στο θαλάσσιο πυθμένα αλλά και εντυπωσιακές θέσεις ηφαιστειακών και παράκτιων γεωτόπων.

Στο άρθρο περιλαμβάνονται πληροφορίες για τις 44 απολιθωματοφόρες θέσεις οι οποίες έχουν αναδειχθεί από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και είναι προσβάσιμες στους επισκέπτες μέσω περιπατητικών διαδρομών συνολικού μήκους 4 χμ. Είναι εντυπωσιακό ότι τα απολιθωμένα δένδρα φιλοξενούνται σε επάλληλους ορίζοντες πυροκλαστικών υλικών, ηφαιστειακής στάχτης και ηφαιστειακών κροκαλο-λατυποπαγών που μαρτυρούν τη βιαιότητα των διαδοχικών ηφαιστειακών εκρήξεων.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται για τις θαλάσσιες διαδρομές κατά τη διάρκεια των οποίων οι επισκέπτες μπορούν μέσα από το γυάλινο πυθμένα του σκάφους να παρατηρήσουν τη βενθική χλωρίδα και πανίδα, το υποθαλάσσιο απολιθωμένο δάσος αλλά και το ηφαιστειακό παράκτιο τοπίο.


Το άρθρο ολοκληρώνεται με αναφορά στην πλούσια χλωρίδα και πανίδα που περιλαμβάνουν περισσότερα από 100 είδη φυτών, αλλά και πολλά είδη πουλιών, θηλαστικών και ερπετών. Την άνοιξη η Νησιώπη είναι τόπος ωοτοκίας μιας μεγάλης αποικίας από κοινούς γλάρους (Ασημόγλαρους). Πλούσια είναι και η βενθική πανίδα και χλωρίδα. Όλα συνυπάρχουν αρμονικά μαζί με τους απολιθωμένους κορμούς δένδρων που βρίσκονται εδώ και εκατομμύρια χρόνια στον πυθμένα της σημερινής θαλάσσιας περιοχής περιμετρικά της νησίδας Νησιώπη.