Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία στο Πλωμαρι το Θερινό Σχολείο του Τμήματος Ανθρωπολογίας Πανεπιστημίου Αιγαίου

Με εξαιρετική επιτυχία ολοκληρώθηκαν και φέτος οι εργασίες του Διεθνούς Μεταπτυχιακού Θερινού Σχολείου «Πολιτισμοί, Μεταναστεύσεις, Σύνορα»


Με εξαιρετική επιτυχία ολοκληρώθηκαν και φέτος οι εργασίες του Διεθνούς Μεταπτυχιακού Θερινού Σχολείου «Πολιτισμοί, Μεταναστεύσεις, Σύνορα» («Cultures, Migrations, Borders») που διεξήχθη για έκτη συνεχή χρονιά στο Πλωμάρι της Λέσβου, από τις 4 έως τις 13 Ιουλίου 2017. Το Θερινό Σχολείο διοργανώνεται από το Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου σε συνεργασία με το Institute of Migration and Ethnic Studies (IMES) του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ.

Οι σεμιναριακές δραστηριότητες του Θερινού Σχολείου φιλοξενήθηκαν και φέτος στο Πολύκεντρο Πλωμαρίου που ευγενικά παραχωρείται στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου από το Δήμο Λέσβου, ενώ σημαντική υπήρξε η συμβολή της Δημοτικής Κοινότητας Πλωμαρίου.

Το Θερινό Σχολείο αξιοποίησε τη θέση της Λέσβου, που συνιστά σημαντική πύλη εισόδου μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα και την Ευρώπη και γεωγραφικό επίκεντρο της «Ευρωπαϊκής προσφυγικής κρίσης», για να επιχειρήσει τον κριτικό αναστοχασμό πάνω στους τρόπους με τους οποίους οι μεταναστεύσεις επηρεάζουν τις διαδικασίες ανακατασκευής των συνόρων, αλλά και διαμορφώνονται από αυτές.

Το πρόγραμμα του Θερινού Σχολείου εμπεριείχε στις εργασίες του συζητήσεις γύρω από τις θεωρητικές, πολιτικές και ηθικές διαστάσεις των ραγδαίων και βίαιων μετασχηματισμών τους οποίους παράγει η προσφυγική κρίση σε τοπικό, εθνικό και υπερεθνικό επίπεδο. Ειδικότερα περιλάμβανε σεμινάρια για τους μετακινούμενους πληθυσμούς, τη διάβαση των συνόρων και τις συναφείς διαπολιτισμικές συναντήσεις, το καθεστώς ασύλου και τις θεσμικές διαστάσεις της μεταναστευτικής συνθήκης καθώς και για την «ανθρωπιστική διακυβέρνηση» και τις πολιτικές της «ανθρωπιστικής δράσης».

Στο πλαίσιο του προγράμματος πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική εκδρομή στη Μυτιλήνη, που περιλάμβανε ποικίλες δράσεις. Οι συμμετέχοντες πήραν μέρος σε στρογγυλό τραπέζι στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου όπου είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με αποφοίτους της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών οι οποίοι στην παρούσα συγκυρία δραστηριοποιούνται ενεργά γύρω από την προσφυγική κρίση ή εργάζονται στον ανθρωπιστικό τομέα στη Λέσβο. Στη συνέχεια, επισκέφτηκαν το Κέντρο Στήριξης Προσφύγων Mosaik, όπου ξεναγήθηκαν στους χώρους διεξαγωγής των εργαστηρίων και των μαθημάτων. Η εκπαιδευτική εκδρομή ολοκληρώθηκε με την απογευματινή επίσκεψη στο Ανοικτό Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων ΠΙΚΠΑ της τοπικής οργάνωσης «Αλληλεγγύη Λέσβου». Εκεί, αφού παρουσιάστηκε ο χώρος από εκπρόσωπο της Αλληλεγγύης, τα μέλη του Θερινού Σχολείου μαγείρεψαν από κοινού με διαμένοντες στο ΠΙΚΠΑ και εθελοντές του κέντρου, ενώ η εκδρομή έκλεισε με το κοινό δείπνο.

Το Διεθνές Θερινό Σχολείο διεξάγεται στα αγγλικά και φέτος το παρακολούθησαν 1 καθηγητής πανεπιστημίου, 11 υποψήφιοι διδάκτορες, 13 μεταπτυχιακοί φοιτητές, 2 προπτυχιακοί φοιτητές, 21 ερευνητές και εργαζόμενοι σε ΜΚΟ και άλλους οργανισμούς, με σχετική εμπειρία και ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο αντικείμενο των συνόρων και της μετανάστευσης, από 22 διαφορετικές χώρες (Αρμενία, Αυστραλία, Βέλγιο, Βενεζουέλα, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελλάδα, Εσθονία, ΗΠΑ, Ισραήλ, Ισπανία, Ιταλία, Καναδά, Κορέα, Κύπρο, Μάλτα, Μεγάλη Βρετανία, Ολλανδία, Τουρκία, Τσεχία, Φινλανδία). Επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος είναι ο Ευθύμιος Παπαταξιάρχης και μέλη της οργανωτικής και επιστημονικής επιτροπής η Έλια Πετρίδου, η Έφη Πλεξουσάκη και η Πηνελόπη Τοπάλη, καθηγήτριες Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, και η Κατερίνα Ροζάκου και ο Flip Lindo από το Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ. Σταθεροί συνεργάτες του Θερινού Σχολείου και εισηγητές για ακόμη μία χρονιά ήταν η Heath Cabot από το Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ, η Jane Cowan από το Πανεπιστήμιο του Σάσσεξ, η Sarah Green από το Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι, ο Barak Kalir από το Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ και η Μαρίκα Ρόμπου-Λεβίδη από το Πάντειο Πανεπιστήμιο. Προσκεκλημένες καθηγήτριες για φέτος ήταν επίσης η Elena Fiddian-Qasmiyeh από το UCL (University College London), η Tracey Rosen από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και η Όλγα Δημητρίου από το Πανεπιστήμιο της Κύπρου.


Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Θερινό Σχολείο παρέχονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://summer-schools.aegean.gr/MigBord2017