Σ. Γεωργουλας «Ο Δήμος Λέσβου «παίζει» με την ασφάλεια των πολιτών και επισκεπτών της Λέσβου»

Στο δημοτικό συμβούλιο καταθέσαμε τις παρακάτω ερωτήσεις


1. Για την αποφυγή της «τραπεζοδρόμησης» του Ιστορικού Κέντρου της Μυτιλήνης

Η πρόσφατη απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής για την πεζοδρόμηση του Ιστορικού Κέντρου της πόλης, έλαβε υπόψη της, τον Κανονισμό Χρήσης Κοινόχρηστων Χώρων και συγκεκριμένα τα εξής;

 α. Θα διαφυλάσσει την απρόσκοπτη και ασφαλή διέλευση των διερχομένων πεζών και των ΑΜΕΑ.
β. Δεν θα παρεμποδίζει την πρόσβαση οχημάτων έκτακτης ανάγκης (ασθενοφόρα, πυροσβεστικά κ.α.).
γ. Θα αναβαθμίζει τη λειτουργικότητα και την αισθητική των παραχωρούμενων κοινόχρηστων χώρων με σεβασμό προς τα ιστορικά μνημεία, το φυσικό και δομημένο περιβάλλον.
Έλεγξαν οι δημοτικές υπηρεσίες εκ των προτέρων αν τηρούνται τα παραπάνω; Με ποιο τρόπο οι δημοτικές υπηρεσίες θα πραγματοποιούν τακτικούς ελέγχους για την τήρηση αυτών;

2. Για τους κανόνες ασφαλείας για τις εκδηλώσεις στο Κάστρο Μυτιλήνης στο πλαίσιο του Λεσβιακού καλοκαιριού

Ερωτάται ο αρμόδιος αντιδήμαρχος τι ενέργειες έχει κάνει σε σχέση με το έγγραφο του Προϊσταμένου Εφορείας Αρχαιοτήτων και συγκεκριμένα για τα εξής που ζητήθηκαν.

- Να καθαιρεθεί η ξύλινη κλιμακωτή εξέδρα, η οποία είναι τοποθετημένη σε επαφή με τα τείχη του Κάστρου (ανατολικά του χώρου εκδηλώσεων).

- Να μεταφερθεί το αναψυκτήριο - κυλικείο σε νέα θέση, σε ακτίνα ασφαλείας 15,00μ. από την υφιστάμενη θέση του.

- Να μετατοπισθεί η μεταλλική κλιμακωτή εξέδρα που βρίσκεται στο νότιο σημείο του χώρου εκδηλώσεων κατά 15,00μ. βορειότερα.

- Ο χώρος των κινητών καθισμάτων να περιοριστεί, έτσι ώστε το πλάτος να είναι όσο το πλάτος της σκηνής σε όλες τις σειρές καθισμάτων που θα τοποθετηθούν.

- Τέλος να οριοθετηθεί ο χώρος με μεταλλική περίφραξη ύψους τουλάχιστον 1,50μ.,
έτσι ώστε να αποφευχθεί η είσοδος των επισκεπτών στην ζώνη προστασίας 15,00μ. περιμετρικά του χώρου εκδηλώσεων στο Κάστρο Μυτιλήνης.

Και τα δύο παραπάνω θέματα είναι πολύ σημαντικά για την ασφάλεια των συμπολιτών μας και επισκεπτών του νησιού μας. Οι διεργασίες του «εξευγενισμού» του αστικού χώρου, όπως ονομάζονται επιστημονικά, στην ουσία είναι και μια ανεξέλεγκτη παράδοση του δημόσιου χώρου σε εμπορικά συμφέροντα, βιαστικά και χωρίς τήρηση κανόνων ασφαλείας, η οποία όπως έχει δείξει η εμπειρία και η πολύ πρόσφατη (φωτιά σε συγκρότημα κατοικιών στο Λονδίνο), έχει θύματα ανθρώπινα και δεν πρέπει να είναι μια απόφαση με «ελαφριά τη καρδία» και με μόνο συμφέρον το οικονομικό.

Τα συγκεκριμένα θέματα θα παραμένουν στο επίκεντρο των ενδιαφερόντων της παράταξής μας, καλώντας και άλλους φορείς σχετικούς (αστυνομία, εισαγγελία, επιστημονική κοινότητα), να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί.

Στράτος Γεωργούλας

Επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Λέσβου «ο Άλλος Δρόμος»