Θαλάσσιο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους Νησιώπης - Μια μοναδική εμπειρία με το ειδικό σκάφος με γυάλινο πυθμένα

Μια μοναδική εμπειρία με ειδικό σκάφος με γυάλινο πυθμένα στη Νησιώπη


Μια μοναδική εμπειρία μπορούν να ζήσουν οι επισκέπτες του θαλάσσιου Πάρκου Νησιώπης με το ειδικό σκάφος με γυάλινο πυθμένα, μια πρωτότυπη δραστηριότητα επίσκεψης που προσφέρει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Καθημερινά όλες τις ημέρες της εβδομάδας από 10.00 το πρωί ξεκινούν τα ειδικά δρομολόγια που μεταφέρουν τους επισκέπτες σε ένα μοναδικό πάρκο, με ποικίλες θαλασσινές και χερσαίες διαδρομές που τους φέρνουν σε επαφή με γιγαντιαίους απολιθωμένους κορμούς δέντρων, ηφαιστειακές δομές, τεκμήρια των βίαιων ηφαιστειακών εκρήξεων που έδρασαν στην περιοχή πριν εκατομμύρια χρόνια αλλά και εντυπωσιακούς τεκτονικούς, γεωμορφολογικούς και παράκτιους γεωτόπους και την πλούσια σύγχρονη χλωρίδα και πανίδα της νησίδας.

Η επίσκεψη στο Πάρκο Νησιώπης ξεκινάει με επιστημονική ενημέρωση όλων των επισκεπτών στις εγκαταστάσεις του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στο Σίγρι. Στη συνέχεια οι επισκέπτες μεταβαίνουν στο λιμάνι του Σιγρίου, όπου με το ειδικό σκάφος με γυάλινο πυθμένα επισκέπτονται το θαλάσσιο χώρο του Πάρκου και στη συνέχεια αποβιβάζονται στο λιμανάκι της Νησιώπης όπου και περιηγούνται στο χερσαίο τμήμα του Πάρκου.

Οι οργανωμένες επισκέψεις στο θαλάσσιο Πάρκο Νησιώπης πραγματοποιούνται μετά από κράτηση στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στο τηλέφωνο 22530-54434.

Θαλάσσια περιήγηση στον κόλπο Σιγρίου και τη νησίδα Νησιώπη

Το Πάρκο Νησιώπης προσφέρει μια πρωτόγνωρη εμπειρία στον επισκέπτη της δυτικής Λέσβου, μια περιήγηση στο άγνωστο θαλάσσιο τμήμα του Απολιθωμένου Δάσους της Λέσβου.

Το ειδικό σκάφος με γυάλινο πυθμένα «ΝΗΣΙΩΠΗ» του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους, δίνει στους επισκέπτες τη δυνατότητα περιήγησης στη θαλάσσια περιοχή του κόλπου του Σιγρίου και τα εντυπωσιακά παράκτια τοπία που γέννησε η ηφαιστειακή δραστηριότητα και σμίλεψαν με το πέρασμα των χρόνων τα κύματα του Αιγαίου. 

Οι επισκέπτες παρατηρούν εντυπωσιακά απολιθώματα δένδρων στις ακτές και στο θαλάσσιο πυθμένα, που μαρτυρούν τα οικοσυστήματα του παρελθόντος και τις δραματικές μεταβολές στο ανάγλυφο της περιοχής του Αιγαίου τα τελευταία 20 εκατομμύρια χρόνια.

Παρατηρούν, επίσης, την πλούσια πλούσια βενθική ζωή του θαλάσσιου οικοσυστήματος του Κόλπου Σιγρίου και τα εντυπωσιακά λιβάδια με Ποσειδώνιες  (Posidonia oceanica) που αποτελούν τους φυσικούς ιχθυογενετικούς σταθμούς του Αιγαίου.

Η θαλάσσια διαδρομή γύρω από τη Νησιώπη προσφέρει στους επισκέπτες μια συναρπαστική επαφή με το δραματικό ηφαιστειακό παράκτιο τοπίο και το υποθαλάσσιο ανάγλυφο, με τους υφάλους, τις χαράδρες και τις αινιγματικές γεωμορφές, αποτέλεσμα των έντονων γεωτεκτονικών διεργασιών, των μεταβολών της στάθμης της θάλασσας και της παράκτιας υδροδυναμικής που διαμόρφωσαν το τοπίο της ευρύτερης περιοχής. Παράκτιες σπηλιές, θαλάσσιες αψίδες, απολιθωματοφόροι ορίζοντες και κυψελοειδείς μορφές διάβρωσης μαγνητίζουν το βλέμμα και εξάπτουν τη φαντασία.

Επίσκεψη των απολιθωματοφόρων θέσεων στο χερσαίο τμήμα του Πάρκου Νησιώπης ,

Στο Πάρκο της Νησιώπης έχουν αναδειχθεί 44 απολιθωματοφόρες θέσεις οι οποίες είναι προσβάσιμες στους επισκέπτες μέσω περιπατητικών διαδρομών συνολικού μήκους 4 χμ.
Κατά μήκος των περιπατητικών διαδρομών εμφανίζονται ανασκαφικές θέσεις οι οποίες περιβάλλονται από πέτρινα τοιχία για την προστασία των απολιθωμάτων και διαθέτουν ειδική σήμανση. Στις ανασκαφικές θέσεις έχουν αποκαλυφθεί απολιθωμένοι κορμοί ιστάμενοι στη φυσική τους θέση, απολιθωμένα ριζικά συστήματα δένδρων και άριστα διατηρημένοι κατακείμενοι απολιθωμένοι κορμοί, θαμμένοι σε στρώματα ηφαιστειακής τέφρας. Παρατηρούνται ακόμη αποσπασμένα τμήματα κορμών, μεγάλος αριθμός κλαδιών και κλαδίσκων και φυλλοφόροι ορίζοντες.

Ειδικές κατασκευές πρόσβασης επισκεπτών έχουν προβλεφθεί για τη θέαση των απολιθωμένων κορμών σε απόκρημνες παράκτιες θέσεις.

Τα περισσότερα ευρήματα κωνοφόρων δένδρων ανήκουν στις οικογένειες των πευκίδων και των κυπαρισσίδων, στις οποίες περιλαμβάνονται και τα δένδρα της σεκόιας. Συναντώνται επίσης πολλά καρποφόρα δένδρα όπως βαλανιδιές, καρυδιές, δαφνίδες, κανελόδενδρα και φοίνικες.

Στην ανασκαφική θέση Νο 18 έχει ανασκαφεί το μεγαλύτερο απολιθωμένο δένδρο της Νησιώπης. Πρόκειται για εντυπωσιακό κατακείμενο κορμό σεκόιας, μήκους 17,20 m και διαμέτρου 1,70 m με ακέραιο το ριζικό του σύστημα. Το τεράστιο αυτό δένδρο ξεριζώθηκε από το ωστικό κύμα των αερίων της ηφαιστειακής έκρηξης και σκεπάσθηκε από μεγάλες λασπορροές πυροκλαστικών υλικών.


Για περισσότερες πληροφορίες και για δήλωση συμμετοχής, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στο τηλέφωνο 2253054434, e-mail: lesvospf@otenet.gr, www.lesvosmuseum.gr