Όταν η νεανική επιχειρηματικότητα από την Λέσβο μπορεί να κατακτήσει τον κόσμο (vids)

Η ιδιαίτερη περίπτωση του Χρήστου Βαλασέλλη από τη Μυτιλήνη που εντυπωσίασε τον αναπληρωτή υπ. Οικονομίας



Μόλις το περασμένο Σαββάτο σαν «καλό παράδειγμα» της τοπικής κοινωνίας δέχθηκε στο εργαστήρι του την επίσκεψη της κοινότητας ανιχνευτών προσκόπων της Μυτιλήνης που τον επισκέφθηκαν και συζήτησαν μαζί του για την περιπέτεια μιας ανακάλυψης, για τις νέες τεχνολογίες, για το αν μπορούν να υπάρξουν επαγγελματικοί ορίζοντες στην παγκοσμιοποιημένη κοινωνία, για ένα νέο που έχει όνειρα, τολμά και πρωτοπορεί από τη Μυτιλήνη.

Ένα 48ωρο μετά, προχθές Δευτέρα, εντυπωσίασε τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση και τα στελέχη του υπουργείου που τον συνόδευαν, όταν κατά την επίσκεψη τους στη Λέσβο συναντήθηκαν με καινοτόμους νέους επιχειρηματίες.

Ο λόγος για το Χρήστο Βαλασέλλη, ένα νέο παιδί της ελληνικής επαρχίας, που δημιούργησε ένα πρόγραμμα ραδιοφωνικού και τηλεοπτικού αυτοματισμού, ένα πρόγραμμα δηλαδή, το οποίο μπορεί να παίζει μουσική ή βίντεο στην τηλεόραση, και να βάζει διαφημίσεις όλο το 24ωρο ασταμάτητα. Και με αυτό του το προϊόν που το βάφτισε «Jazler», από τη Μυτιλήνη κέρδισε ένα σημαντικό μερίδιο στην παγκόσμια αγορά.

Όταν το 1999 ο Χρήστος Βαλασέλλης παρουσίασε για πρώτη φορά το πρόγραμμά του, ήταν πρωτοπόρος για την εποχή του. Σχεδόν 17 χρόνια μετά, το πρόγραμμά του έχει ταξιδέψει σε κάθε γωνιά της γης, αυτός όμως επιμένει να ζει και να εργάζεται στη Μυτιλήνη της κρίσης, να «αποκρούει» προτάσεις πανάκριβης εξαγοράς του προγράμματός του (μιλάμε για επταψήφια νούμερα ευρώ) εκφράζοντας την αγωνία του για τους νέους σήμερα που…δεν έχουν όνειρα!

«Μεγάλωσα μέσα στο ραδιόφωνο και γνωρίζω πολύ καλά τις ανάγκες του. Η ιδέα μου ήταν λοιπόν να φτιάξω ένα πρόγραμμα που αυτοματοποιεί τη μουσική και τις διαφημίσεις. Ένα πολύτιμο εργαλείο για κάθε ραδιοφωνικό σταθμό» είπε χθες στον Αλέξη Χαρίτση παρουσιάζοντας το προϊόν του.

Όταν γεννήθηκε ο «Jazler», ανάλογα προγράμματα ήταν μετρημένα στα δάχτυλα ενός χεριού στο εξωτερικό. Σήμερα «ξεφυτρώνουν» το ένα μετά το άλλο, υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 50 σε όλο τον κόσμο. Τότε, στο ξεκίνημα, ταξίδεψε στο εξωτερικό για να «συστήσει» τον «Jazler» σε εκθέσεις, όμως πλέον το πρόγραμμά του βρίσκεται στις πρώτες θέσεις στη μηχανή αναζήτησης στο google για «ραδιοφωνικούς αυτοματισμούς» και οι πελάτες του είναι διάσπαρτοι σε όλη την Ελλάδα και τον κόσμο. Ο «Jazler» έχει φθάσει σε πάνω από 60 χώρες σε κάθε γωνιά της γης: Ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί, διάφορες χώρες, μέχρι την Ινδονησία, τη Βενεζουέλα, την Ταϋλάνδη, τη Βραζιλία , το Εκουαδόρ, έχουν εγκαταστήσει και χρησιμοποιούν το πρόγραμμα. Η πρεσβεία των ΗΠΑ είχε αγοράσει τον «Jazler», για να τον δωρίσει…σε ένα πανεπιστήμιο της Σερβίας.

Κλεισμένος για ώρες στο γραφείο του, περιστοιχισμένος από υπολογιστές, τελειοποιεί το πρόγραμμά του προσπαθώντας να το προσαρμόσει στις ανάγκες της εποχής. Το 2007 κυκλοφόρησε η δεύτερη έκδοση του «Jazler», ενώ από τα τέλη του 2012 δουλεύει την τρίτη έκδοση η οποία ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί. «Δεν έχω χρόνο να ξεκινήσω ένα άλλο project, κάτι διαφορετικό. Θέλω να είμαι καλός πάνω σε αυτό που γνωρίζω, και η ανάγκη να το εκσυγχρονίζω δεν μου αφήνει περιθώριο για κάτι άλλο» λέει.

Χθες, όπως μετέδωσε από τη Μυτιλήνη, ο ανταποκριτής του Αθηναϊκού Πρακτορείου Στρατής Μαπλάσκας, στον Αλέξη Χαρίτση παρουσιάσθηκε και άλλο ένα πρόγραμμα στο οποίο o Χρήστος Βαλασέλλης έχει βάλει την υπογραφή του - αυτή τη φορά με τον πρωτοπόρο απόφοιτο του τμήματος πολιτισμικής τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Μυτιλήνη, Χριστόφορο Σωμαράκη. Ο λόγος για το πρόγραμμα των ηλεκτρονικών παραγγελιών στα ταχυφαγεία www.fagi.gr. Ο Βαλασέλλης έστησε κυρίως το κομμάτι που αφορούσε τους επιχειρηματίες, δηλαδή να ενημερώνονται για τις νέες παραγγελίες, για το χρόνο προετοιμασίας, αν έχουν καθυστερήσει κ.α. «Από τη Μυτιλήνη ξεκίνησαν οι ηλεκτρονικές παραγγελίες γι’ αυτό και η Μυτιλήνη είναι η No1 επαρχιακή πόλη κατ’ αναλογία πληθυσμού σε παραγγελίες on line» είπαν στον υπουργό.

«Δυστυχώς οι νέοι σήμερα, με τους οποίους κουβεντιάζω πολύ, δεν έχουν όνειρα όπως είχαμε εμείς. Από την παιδική ηλικία ξέραμε τι θέλαμε να κάνουμε. Αυτό που παρατηρώ, είναι ότι σήμερα τα παιδιά, φθάνουν στις πανελλήνιες εξετάσεις και δεν ξέρουν τι θέλουν να σπουδάσουν. Ακόμη και αυτό που σπουδάζουν δεν είναι αυτό που θέλουν να κάνουν. Σε αυτό πιστεύω ότι παίζει ρόλο η οικονομική κρίση. Σήμερα οι νέοι ψάχνουν για μια σίγουρη δουλειά και δεν έχουν περιθώριο ν’ ακολουθήσουν τα όνειρά τους. Και αυτό είναι πολύ λυπηρό. Ίσως και εγώ να μην μπορούσα κάνω επάγγελμα αυτό που αγαπούσα από μικρός, αν έπρεπε να διαλέξω σήμερα» είπε ο Χρήστος Βαλασέλλης.

Για την ιστορία και μόνο πάντως, ας σημειώσουμε ότι πριν χρόνια, τον Φεβρουάριο του 2013, μια ανώνυμη καταγγελία στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) οδήγησε στη σύλληψη του Χρήστου Βαλασέλλη και στην κατάσχεση του λογισμικού - για «παράνομη εκπομπή» είπαν, τηλεοπτικού σήματος όταν δοκίμαζε τον τηλεοπτικό «Jazler» μέσα στην πόλη της Μυτιλήνης, στον αέρα λίγων δεκάδων μέτρων από τα μηχανήματα του κλειστού τηλεοπτικού σταθμού «Alter»! Ευτυχώς, από το δικαστήριο αθωώθηκε πανηγυρικά, αλλά η περιπέτειά του είχε αποτέλεσμα να διακοπούν τα πειράματά του και να χαθεί η ευκαιρία της συμμετοχής του σε έκθεση νέων τεχνολογιών για μέσα μαζικής ενημέρωσης στο Λας Βέγκας.

«Όταν πέρασαν όλα και πήγα την επόμενη χρονιά στην έκθεση, το πουλάκι είχε πετάξει… Είχαν βρεθεί άλλοι πέντε με ανάλογα προγράμματα» είπε παρουσιάζοντας τη δουλειά του και τα προβλήματα του στη Μυτιλήνη ο Χρήστος Βαλασέλλης.

Ας σημειωθεί πάντως, ότι όπως ανέφερε στο Χρήστο Βαλασέλλη η ειδική γραμματέας του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, Ευγενία Φωτονιάτα θα υπάρξουν προγράμματα προβολής προϊόντων όπως αυτά του Χρήστου Βαλασέλλη, «των οποίων οι δημιουργοί - όπως χαρακτηριστικά ανέφερε - πρέπει να στηρίζονται».


Δείτε εδώ τι είπε ο Χ. Βαλασελλης στον Αν. Υπουργό Οικονομίας

Δείτε βίντεο από παλαιότερη τηλεοπτική παρουσίαση του «Jazler»: