Υπόμνημα συλλόγου γονέων για τη στέγαση του Μουσικού Σχολείου

Υπόμνημα του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του Μουσικού Σχολείου Μυτιλήνης


Υπόμνημα του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του Μουσικού Σχολείου Μυτιλήνης προς τον δήμαρχο, την περιφερειακή διεύθυνση εκπαίδευσης και τη δευτεροβάθμια για το στεγαστικό πρόβλημα του σχολείου:

Κατόπιν της προφορικής προτροπής του Δημάρχου Λέσβου κου Σπύρου Γαληνού πραγματοποιήσαμε κοινή αυτοψία με το διευθυντή του Μουσικού Σχολείου, τα μέλη του συλλόγου εκπ/κών και του δεκαπενταμελούς μαθητικού συμβουλίου, στο χώρο του ΟΑΕΔ στην Παναγιούδα Μυτιλήνης προκειμένου να διερευνήσουμε τη δυνατότητα μεταστέγασης του Μουσικού Σχολείου. Οι χώροι που διατίθενται για παραχώρηση, μας τους υπέδειξε ο δ/ντης του ΟΑΕΔ.

Κατά την αυτοψία διαπιστώσαμε ότι οι παραπάνω χώροι είναι στο, β΄ όροφο στη νοτιοανατολική πλευρά του συγκροτήματος και πρόκειται για κοιτώνες που είχαν κατασκευαστεί για τους σπουδαστές του ΟΑΕΔ. Πρόκειται για 9 αίθουσες και δυστυχώς με διαστάσεις που δεν επιτρέπουν την κατάτμησή τους.

Είναι γνωστό ότι το μουσικό σχολείο λειτουργεί στο δήμο μας απο το 1994 και αποτελείται από τάξεις γυμνασίου και λυκείου. Οι μαθητές εισάγονται σ΄ αυτό με εξετάσεις και διδάσκονται τα ίδια μαθήματα με τα υπόλοιπα γυμνάσια-λύκεια με επιπλέον θεωρητικά μουσικά μαθήματα (ιστορία μουσικής -θεωρία μουσικής-βυζαντινή μουσική, ευρωπαϊκή κοκ). Παράλληλα διδάσκονται μουσικά όργανα όπως πχ πιάνο, κιθάρα, βιολί, ταμπουρά, σαντούρι, σαξόφωνο, μπουζούκι, ντραμς, χορωδίες κλασικής, ευρωπαϊκής και ορχήστρες σύγχρονης και παραδοσιακής μουσικής κλπ με επιπλέον ώρες διδασκαλίας σε σχέση με τα υπόλοιπα γυμνάσια-λύκεια. Συστεγάζεται με το 5ο γυμνάσιο Μυτιλήνης στην περιοχή της Χρυσομαλλούσας. Με ιδιαίτερο κόπο όλων των εμπλεκόμενων και μη, φορέων καταφέραμε, από το 2015 το σχολείο να λειτουργεί με δύο τμήματα ανά τάξη, αφού οι κατ΄ έτος αιτήσεις που γίνονταν από όλη τη Λέσβο, για εισαγωγή στο μουσικό σχολείο ήταν τόσες ώστε να επιβάλλεται η δημιουργία β΄ τμήματος/τάξη.
Οι κατ΄ ελάχιστον ανάγκες του σχολείου είναι 12 αίθουσες διδασκαλίας, 2 αίθουσες οργάνων (παραδοσιακή – σύγχρονη ορχήστρα), 1 αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, 12-15 αίθουσες μικρών διαστάσεων διδασκαλίας ατομικών μουσικής οργάνων, εργαστήρια χημείας και πληροφορικής, γραφεία καθηγητών και διεύθυνσης.

1
Συνεπώς είναι φανερό ότι ο χώρος των εγκαταστάσεων του ΟΑΕΔ για μια σειρά απο λόγους δεν μπορεί να καλύψει ούτε τις στοιχειώδεις ανάγκες στέγασης του σχολείου.
Γι΄ αυτό ζητούμε άμεσα ο Δήμος να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για εξεύρεση χώρου ανέγερσης νέου σχολείου αφού το «Κατσάνειο» σύμφωνα και με δήλωση των υπευθύνων δεν μπορεί να αξιοποιηθεί για τους λόγους για τους οποίους έγινε η αρχική δωρεά και στη συνέχεια η αγορά του, δηλαδή για ανέγερση μουσικού σχολείου.

Σε ότι αφορά το μεσοδιάστημα και μέχρι την οριστική επίλυση του κτιριακού προβλήματος του Μουσικού Σχολείου, ζητούμε τόσο από το Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο όσο και απο το σύνολο των εμπλεκομένων:

1.την τοποθέτηση μιας επιπλέον λυόμενης αίθουσας στο χώρο που έχει υποδειχθεί απο την σχολική επιτροπή.

2.την ανακατανομή των αιθουσών των συστεγασμένων σχολείων (Μουσικό Σχολείο και 5ο Γυμνάσιο) με την εκχώρηση επιπλέον αιθουσών σύμφωνα με τις κτιριακές ανάγκες των δυο σχολείων.

3.την προμήθεια και τοποθέτηση μικρών οικίσκων (2Χ3 μ) για ατομικά μαθήματα μουσικής.

4.την διατήρηση του αριθμού των εισακτέων μαθητών στο Μουσικό Σχολείο.

Το Μουσικό Σχολείο από το 1994, και στο διάστημα αυτό έχει να δείξει ένα μεγάλο φάσμα δραστηριοτήτων με πάμπολλες διακρίσεις τόσο σε τοπικό όσο και πανελλήνιο επίπεδο, δίνοντας μια άλλη διάσταση στα πολιτιστικά δρώμενα της ακριτικής μας κοινωνίας. Μαθητές, καταξιωμένοι μουσικοί και εκπ/κοι δίνουν καθημερινά τη μάχη για να ανταποκριθούν με επάρκεια στις απαιτήσεις ενός τέτοιου σχολείου κάνοντας μαθήματα ακόμη και σε διαδρόμους, στον αύλειο χώρο ή και κάτω απο τις σκάλες.


Γι΄ αυτό κάνουμε γνωστό σε κάθε κατεύθυνση, ότι δεν θα δεχθούμε την υποβάθμιση του σχολείου διαμέσου της μείωσης του αριθμού των εισακτέων, αφού κάτι τέτοιο θα οδηγούσε στο μαρασμό και στην διάλυση του θεσμού και στην στροφή στην ιδιωτική εκπ/ση και στα ιδιωτικά ωδεία προκειμένου να καλυφθούν οι πραγματικές ανάγκες των μαθητών που επιλέγουν τη μουσική παιδεία.